Aláírásgyűjtés a Börgöndi Repülőtér fejlesztéséért

Aláírásokat gyűjtött a Börgöndi Repülőtér fejlesztéséért az Albatrosz Repülő Egyesület Székesfehérváron. A repülőtér infrastruktúrája nehezen tartható fennt, ezért az egyesület Székesfehérvár támogatását kéri az állami fejlesztések megvalósulásáig. 
2019.09.11. 16:01 |

Az idén 30 éves fennállását ünneplő Albatrosz Repülő Egyesület Székesfehérváron és a Börgöndi Légiparádén gyűjtött össze 2.361 aláírást, mellyel demonstrálni kívánja az átmeneti fejlesztés fontosságát és támogatottságát. Az íveket sajtónyilvános esemény keretében adta át a polgármesternek Szilády Dezső, az egyesület elnöke.

Hangsúlyozta: „A repülőtér infrastruktúrája jelenleg olyan állapotban van, amely bizonyos veszélyeket rejthet magában. Ismerjük, hogy a nagyléptékű átalakítás a Modern Városok Program keretében, egy komplett fejlesztési csomagban kerül elbírálás alá. Viszont a kiszolgálás és a működés a jelenlegi formában már nem tatható fenn, ebben kérjük Székesfehérvár városának és polgármesterének segítségét. A fejlesztés arra az átmeneti időszakra adna lehetőséget, amíg a kormánydöntés megszületik. A reptér üzembiztosan működhetne olyan körülmények között, amely méltó Székesfehérvárhoz.” 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy az Albatrosz Repülő Egyesület az elmúlt években képes volt a repteret megőrizni és működtetni, majd az Önkormányzat állami segítséggel megvásárolta a létesítményt és a mellette lévő ipari park területet is. Következő lépésként elkészült egy sport- és üzleti célú reptér fejlesztésének tanulmánya 13-14 milliárd forint értékben, amely tartalmazza a 62-es és 63-as utak összekötő útjának elkészítését is. „Ez a fejlesztéscsomag már a kormány előtt van. Várunk arra, hogy más hazai reptérfejlesztésekkel együtt a kormány állást foglaljon. Abban bízunk, hogy zöld lámpát kap a fejlesztés!” – emelte ki a városvezető, hangsúlyozva, hogy pozitív elbírálás esetén is néhány évet biztosan igénybe vesz a megvalósítás. A koncepcióban kisrepülőgépek fogadása szerepel a megfelelő hangárok, a különféle szolgáltatások, az infrastruktúra és a közlekedés biztosításával, illetve a füves pálya mellett épülne egy betonos pálya is. Hozzátette, reális célkitűzésnek tekinthető, hogy az átmeneti időszakra olyan fejlesztések történjenek, amelyek a nagyléptékű beruházást nem akadályozzák, sőt, annak részévé is válhatnak a későbbiekben. 

Viza Attila, Székesfehérvár közbiztonsági tanácsnoka megköszönte az egyesületnek a reptérfejlesztés kapcsán tanúsított önzetlen és pozitív hozzáállását. A szervezet nemcsak a maga, hanem a közösség, a helyi gazdaság javára is dolgozik, hogy a reptér az egész régió motorja lehessen. 

Józsa Dávid, az Albatrosz Repülő Egyesület alelnöke a két éve indított Nemere-programról, a székesfehérvári repülést szimbolizáló vitorlázógép újjáépítéséről beszélt. A Nemere törzse már szerkezetkész állapotban van, most követezik a szárnyak megépítése Székesfehérváron. Azonban a 20 méter feszttávolságú gépet a megfelelő hangár hiányában jelenleg nem tudják összeszerelni, ezt is megoldhatná az átmeneti fejlesztés. „Egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy a Nemere repüljön!”- fogalmazott a program vezetője.

Közélet

 1. Kávássy Árpád Sándor doktor urat köszöntötték 90. születésnapja alkalmából

  A 90 esztendős, gyémántdiplomás Kávássy Árpád Sándor doktor urat köszöntötte csütörtökön, születésnapja alkalmából Deák Lajosné, önkormányzati képviselő, átadva a miniszterelnöki emléklapot, valamint a város ajándékát, jó egészséget és sok boldogságot kívánva. 

  2019.11.14.
 2. Gratuláció Sir Lindsay Hoyle-nak! - Chorley volt polgármestere lesz a brit Alsóház elnöke

  Az Egyesült Királyság Parlamentjének alsóházi elnökévé választották Székesfehérvár testvérvárosa, Chorley egykori polgármesterét, Sir Lindsay Hoyle-t. Chorley és Székesfehérvár közel három évtizedes jó kapcsolata nyomán új és megtisztelő pozíciójához dr. Cser-Palkovics András polgármester is gratulált, valamint kívánt sok sikert Sir Hoyle-nak.

  2019.11.14.
 3. Fenntartható város, fásítás és zöldfelületi rendszerek voltak az Agrárakadémia Fórum témái

  „Fenntartható város, városfásítás, zöldfelületi rendszerek” címmel Agrárakadémia Fórumon tanácskoztak a Magyar Mezőgazdasági Kft. és a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa közös, interaktív kerekasztal-beszélgetésén, csütörtökön. Az esemény témájával csatlakozott az Agrárminisztérium 2020-ra meghirdetett fásítási programjához, illetve a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyben elért székesfehérvári sikerhez is. 

  2019.11.14.
 4. Koncelebrált püspöki szentmise a Magyar Szent Család tiszteletére szombaton

  November 16-án, délelőtt 10 órai kezdettel közös imaóra, majd koncelebrált püspöki szentmise lesz a Magyar Szent Család tiszteletére rendezett egyházmegyei ünnepségen a Szent Imre templomban, amelyre szeretettel várják a családokat. Spányi Antal megyés püspök az egyházközségekből érkező családok jelenlétében - Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéi előtt – a Magyar Szent Család oltalmába ajánlja a családokat.

  2019.11.14.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek