Aláírásgyűjtés a Börgöndi Repülőtér fejlesztéséért

Aláírásokat gyűjtött a Börgöndi Repülőtér fejlesztéséért az Albatrosz Repülő Egyesület Székesfehérváron. A repülőtér infrastruktúrája nehezen tartható fennt, ezért az egyesület Székesfehérvár támogatását kéri az állami fejlesztések megvalósulásáig. 
2019.09.11. 16:01 |

Az idén 30 éves fennállását ünneplő Albatrosz Repülő Egyesület Székesfehérváron és a Börgöndi Légiparádén gyűjtött össze 2.361 aláírást, mellyel demonstrálni kívánja az átmeneti fejlesztés fontosságát és támogatottságát. Az íveket sajtónyilvános esemény keretében adta át a polgármesternek Szilády Dezső, az egyesület elnöke.

Hangsúlyozta: „A repülőtér infrastruktúrája jelenleg olyan állapotban van, amely bizonyos veszélyeket rejthet magában. Ismerjük, hogy a nagyléptékű átalakítás a Modern Városok Program keretében, egy komplett fejlesztési csomagban kerül elbírálás alá. Viszont a kiszolgálás és a működés a jelenlegi formában már nem tatható fenn, ebben kérjük Székesfehérvár városának és polgármesterének segítségét. A fejlesztés arra az átmeneti időszakra adna lehetőséget, amíg a kormánydöntés megszületik. A reptér üzembiztosan működhetne olyan körülmények között, amely méltó Székesfehérvárhoz.” 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy az Albatrosz Repülő Egyesület az elmúlt években képes volt a repteret megőrizni és működtetni, majd az Önkormányzat állami segítséggel megvásárolta a létesítményt és a mellette lévő ipari park területet is. Következő lépésként elkészült egy sport- és üzleti célú reptér fejlesztésének tanulmánya 13-14 milliárd forint értékben, amely tartalmazza a 62-es és 63-as utak összekötő útjának elkészítését is. „Ez a fejlesztéscsomag már a kormány előtt van. Várunk arra, hogy más hazai reptérfejlesztésekkel együtt a kormány állást foglaljon. Abban bízunk, hogy zöld lámpát kap a fejlesztés!” – emelte ki a városvezető, hangsúlyozva, hogy pozitív elbírálás esetén is néhány évet biztosan igénybe vesz a megvalósítás. A koncepcióban kisrepülőgépek fogadása szerepel a megfelelő hangárok, a különféle szolgáltatások, az infrastruktúra és a közlekedés biztosításával, illetve a füves pálya mellett épülne egy betonos pálya is. Hozzátette, reális célkitűzésnek tekinthető, hogy az átmeneti időszakra olyan fejlesztések történjenek, amelyek a nagyléptékű beruházást nem akadályozzák, sőt, annak részévé is válhatnak a későbbiekben. 

Viza Attila, Székesfehérvár közbiztonsági tanácsnoka megköszönte az egyesületnek a reptérfejlesztés kapcsán tanúsított önzetlen és pozitív hozzáállását. A szervezet nemcsak a maga, hanem a közösség, a helyi gazdaság javára is dolgozik, hogy a reptér az egész régió motorja lehessen. 

Józsa Dávid, az Albatrosz Repülő Egyesület alelnöke a két éve indított Nemere-programról, a székesfehérvári repülést szimbolizáló vitorlázógép újjáépítéséről beszélt. A Nemere törzse már szerkezetkész állapotban van, most követezik a szárnyak megépítése Székesfehérváron. Azonban a 20 méter feszttávolságú gépet a megfelelő hangár hiányában jelenleg nem tudják összeszerelni, ezt is megoldhatná az átmeneti fejlesztés. „Egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy a Nemere repüljön!”- fogalmazott a program vezetője.

Közélet

 1. Több mint ötven családnak segít idén a Gondtalan sulikezdés adománygyűjtő akció

  A „Gondtalan sulikezdés” jótékonysági akciót negyedik alkalommal hirdette meg a Next Stop Fehérvár üzletközpont az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központtal karöltve. A kezdeményezés keretében iskolatáskákat, tolltartókat, füzeteket, ceruzákat, tollakat és egyéb iskolakezdéshez szükséges eszközöket várnak augusztus 13-tól 17-ig, csütörtöktől hétfőig 10 és 18 óra között a Next Stop üzletközpontban.

  2020.08.13.
 2. Az Alba Innovárra is lehet szavazni az Edison 100 listáján augusztus 25-ig

  Az Edisonplatform Gondolkodó Körének szakmai döntése alapján az Alba Innovár is felkerült a 2020-as Edison100 listára. Idén szülők is jelölték a gyerekeket fejlesztőket, és a 440 jelölés feldolgozása és szűrése után végül szakmai zsűri választotta ki azt a százat, amelyekre augusztus 25-ig lehet szavazni.

  2020.08.13.
 3. Székesfehérváron is épül honvédelmi sportközpont

  Újabb tizenegy honvédelmi sportközpont építéséről döntött a Kormány - az első ütemben a székesfehérvári létesítmény is helyet kapott - számolt be Facebook oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2020.08.12.
 4. Egészséges táplálkozás időskorban - szakemberek segítenek a családoknak

  Augusztus 13-án, csütörtökön 16 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban újabb állomásához érkezik a DIÓ, azaz a Demencia Információs Órák a Katolikus Szeretetszolgálat szervezésében. A téma ezúttal: Az egészséges táplálkozás idős korban. A projekt alapüzenete: VAN SEGÍTSÉG! Közvetlen célcsoportjai mindazok, akik otthonukban ápolnak demenciával élő családtagot.

  2020.08.12.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30