A zsidóság helyzete a korabeli Nyugat-magyarországi nagybirtokon - előadás a hitközség épületében

A Székesfehérvári Zsidó Hitközség A földesúri védelem időszaka címmel ingyenes ismeretterjesztő előadásra invitálja az érdeklődőket. Az est során választ kaphatunk számos magyarországi zsidóságot érintő kérdésre a 16-tól a 18. századig.
2022.11.30. 11:12 |
A zsidóság helyzete a korabeli Nyugat-magyarországi nagybirtokon - előadás a hitközség épületében

December 1-jén, csütörtökön 18.00 órától a Székesfehérvári Zsidó Hitközség épületében (Várkörút 19. I. emelet) tart előadást Szántóné dr. Balázs Edit történész, A földesúri védelem időszaka címmel.

Az előadás korokon átívelve mutatja be a zsidók helyzetét a történelmi nyugat-magyarországi nagybirtokokon.

Az előadó Szántóné dr. Balázs Edit kutatási területe a nyugat-magyarországi zsidóság története, több tanulmánya és könyve jelent meg a témában. Foglalkozik a holokauszt tanításának elméleti és gyakorlati kérdéseivel, amiről rendszeresen szervez akkreditált tanártovábbképzést is. Több, különböző zsidó témájú kiállítás és konferencia fűződik a nevéhez, valamint évtizedek óta szervez szabadegyetemeket országszerte, és szakértőként működik közre különböző ismeretterjesztő filmekben.

Előadásán választ kaphatunk többek között arra a kérdésre, hogy miért fogadták birtokukra a földesurak szívesen a zsidókat, és arra is, hogy mi az a ius tenere Judaeos.

A rendezvény ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak! Helyfoglalás érkezési sorrendben! A Székesfehérvári Zsidó Hitközség programjai itt érhetők el.