A teljesség felé bemutatóját ünnepelték a Pelikán Fészekben

A teljesség felé című előadást Székesfehérváron, a Pelikán Fészekben láthatta az irodalomkedvelő közönség, melyet az est egyik szereplője, a Vörösmarty Színház színművésze, Kozáry Ferenc a Maróti Zenekarral együttműködésben szerkesztett. A produkció Weöres Sándor előtt tiszteleg, az ő alkotásai, levelei hangzanak el prózában, valamint zenés feldolgozásokban.
2024.02.12. 07:03 |
A teljesség felé bemutatóját ünnepelték a Pelikán Fészekben

A 110 éve született Weöres Sándornak jóformán csak a gyerekverseit ismerjük, pedig egész költészete a teljesség felé tör.

A bemutató előadáson részt vett Sebő Ferenc is, aki korábban a költő számos művét zenésítette meg, de Weöresen kívül József Attila és Nagy László két versének feldolgozása is elhangzik az előadásban. A zenét a nyolctagú Maróti Zenekar adja: az eredeti, jól ismert dalokat fúvósokkal, citerával és ütőhangszerekkel kiegészítve adják elő. A produkció a Láncos-Szekfű Közalapítvány pályázatán keresztül jött létre.

További információk az előadással és jegyinformációkkal kapcsolatban ITT találhatóak!

A próbafolyamatok a tavalyi évben kezdődtek, Weöres Sándor születésének 110. évfordulóján. A zenés-táncos előadás egy válogatás a költő legkiemelkedőbb alkotásaiból, valamint a Füst Milánnal való levelezéséből. A verseket Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze mondja, valamint énekli el, miközben a Maróti Zenekar játssza el a költemények feldolgozásait, amelyek zenéjét Sebő Ferenc szerezte. Az est folyamán az Alba Regia Táncegyüttes fiataljai állnak fel a közönség soraiból és táncra perdülnek a hangulatos dallamokra.

Kozáry Ferenc elmondta, hogy a zenekar megkeresésére csatlakozott a projekthez, amelyet közösen alkottak meg. A színész elmesélte, hogy személyes kötődése is erős Weöres Sándorhoz, ugyanis utolsó könyvét személyesen dedikálta a költő, Kozáry Ferencnek megcímezve. Ez az aláírás és könyv, valamint a költőkről készült felvételek az előadásban is megjelennek. Az alkotók szándéka szerint hiánypótló est készült a Pelikán Fészekben, ugyanis ilyen méretű zenekarral, ennyi hangszerrel egy ilyen jellegű produkciót színházban, a Művészetek Völgyén kívül ritkán látni.

A bemutatón részt vett a zeneszerző, Sebő Ferenc is, aki elmondta, hogy egy ilyen jellegű előadásnak érzelmi hatást kell elérni a nézőkben, amit ez a produkció elért. Az alkotó csapatnak gratulált és további sok sikereket kívánt. 

Kultúra

 1. 10 éves a MusiColore

  A Szent István Művelődési Házban nagy Ívű koncerttel köszöntötte 10. születésnapját a MusiColore Énekegyüttes. Az együttes 2014 februárjában alakult Székesfehérváron, és az elmúlt évtizedben különböző zenei stílusok interpretálásával, önálló koncertjeik mellett számos felkérésnek tettek eleget itthon és szerte az országban, és határainkon túl is öregbítették a magyar kórusmuzsika hírnevét.

  2024.02.25.
 2. Versünnep elődöntő

  A XIV. Fehérvári Versünnep szombaton megtartott elődöntője során nagyon sok, szép teljesítmény tanúi lehettek a résztvevők, a program végére pedig kialakult az áprilisi döntő 12 résztvevőjének névsora is. A nap során nagyon sok, különböző témájú, hol vidám, hol borús lelkiállapotban született költeményt szólaltattak meg az ifjú versmondók. 

  2024.02.24.
 3. Magyar Széppróza Napja

  A Városháza dísztermében a Vörösmarty Társaság is megünnepelte a Magyar Széppróza Napját. Az ünnepi műsor keretében a hAnlgelika kamarakórust hallgathatták meg, majd a társaság tagjai tartottak széppróza felolvasást.

  2024.02.23.
 4. Sebő Ferenccel beszélgettek

  77. születésnapja alkalmából szervezett beszélgetést a Csoóri Sándor Társaság Sebő Ferenccel. Az eseményen a Kossuth-díjas énekes életéről és a táncházmozgalmak alakulásáról hallhattak a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba látogatók egy zenés est keretében.

  2024.02.22.