A Szózat költőjét ünnepelték - Nehrer György kapta idén a Vörösmarty Kancsót

Vörösmarty Mihály születésének 117. évfordulóján, pénteken, hagyományos, műsoros vacsoraestjét rendezte a Vörösmarty Társaság. Az esten adták át a Vörösmarty Kancsó elismerést, amelyet idén kiemelkedő szépprózai teljesítményéért és a közösség sikeréért végzett szolgálatáért Nehrer György kapott. 
2017.12.01. 20:42 |
Az est kezdetén, Magyarország egyik legrégebbi művészeti társasága, a Vörösmarty Társaság nevében Bobory Zoltán, elnök Székesfehérvár alpolgármestereinek adományozott jelképes ajándékkal fejezte ki; támogatják a város Európa Kulturális Fővárosa pályázatát. A Társaság elnöke köszönetet mondott és egy tiszteletbeli Vörösmarty Kancsó díjat adott a helyszínt biztosító intézmény, a Vörösmarty Színház igazgatójának, Szikora Jánosnak, aki elmondta: „amióta itt vagyok, soha egy pillanatra sem felejtettem el, hogy kinek a nevét viseli ez a színház. Ennek is köszönhetőek olyan kezdeményezések, amelyek a színpadon túlra is nyúlnak. Ma, Magyarországon, Székesfehérvár az egyetlen olyan város, ahol péntek és szombat este, a tévéhíradó előtt verset mondanak, a Fehérvár Médiacentrum és Vörösmarty Színház összefogásának köszönhetően. Ez azt bizonyítja, hogy a kultúra nemcsak cicoma, szalvéta az asztalon, hanem olyan, mint a mindennapi kenyerünk. A köszöntők után Bobory Zoltán, elnök bejelentette; a 2017-es Vörösmarty Kancsó díjat, mind a Társaságért, mind pedig a nagyobb közösség, Székesfehérvár közösségéért végzett áldozatos munkájáért Nehrer György kapja. „Kell, hogy legyenek közös céljaink, hiszen nem csak magunknak kell építeni és fejleszteni a városunkat, hanem az unokáinknak is.” - vallja a díjazott. A programon Cserta Gábor és Cserta Balázs működött közre, Székesfehérvár Önkormányzatát Brájer Éva és Róth Péter, alpolgármesterek képviselték.

Kultúra

 1. Kiállítással és színdarabbal ünnepelték az örmény kultúrát a Művészetek Házában

  Örmény hagyományőrző kulturális rendezvénynek adott helyet a Művészetek Háza vasárnap a független Örmény Köztársaság kikiáltásának 27. évfordulója alkalmából. A résztvevők megtekinthették Ermone-Zabel Martaian kifinomult technikával készült képzőművészeti alkotásait és láthatták a Hotel Yerevan egyfelvonásos vígjátékot is.

  2018.10.21.
 2. Berze János, református lelkipásztor lesz a vendég a Királykút Emlékházban

  Október 29-én, hétfőn 18 órakor folytatódnak a portrébeszélgetések a Királykút Emlékházban. A Szabadművelődés Háza és a Vörösmarty Társaság közös rendezvényén Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész vendége Berze János, református lelkipásztor lesz. Az eseményre a belépés díjtalan szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.10.21.
 3. Családi nap lesz október 26-án Feketehegy-Szárazréten

  A Székesfehérvári Család és Gyermekjóléti Központ Segítő Fehérvár Programja keretében október 26-án, pénteken családi délutánt szervez a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban. A Tök-Ősz nap keretében a közös tökfaragás mellett a szervezők változatos zenei programokkal és kiállítás megnyitóval várják 14 órától az érdeklődőket. 

  2018.10.20.
 4. Eredeti fotók eredeti méretben, személyes sorsokkal és történetekkel

  1956-os, részben még ismeretlen fotókból nyílt kiállítás a Fejér Megyei Levéltárban. A hat gyűjteményből összeállított válogatásban Székesfehérváron és Martonvásárhelyen készült fotók is szerepelnek. A november 9-ig látogatható időszaki kiállításon többek között először láthatja a közönség az osztrák Franz Fink hivatásos fotóriporter 23 darabból álló képsorozatát. 

  2018.10.19.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka