A szeretet gyümölcse, Isten ajándéka - fogadalmi mise a Felsővárosban

A hagyományokhoz hűen január 20-án, vasárnap délelőtt volt Székesfehérvár fogadalmi miséje a Szent Sebestyén templomban. Az idei szentmisén Spányi Antal fehérvári püspök a család fontosságáról is beszélt, mely egy férfi és egy nő életre szóló közössége, ahol a szeretet gyümölcse Isten ajándéka. A fogadalmi mise után a Felsővárosi Közösségi Házban forralt borral és fánkkal várták a vendégeket. 
2019.01.20. 11:50 |

Székesfehérvár 1739 óta emlékezik minden évben január 20-án püspöki szentmisével és búcsúval a város fogadalmára.

A fehérváriak szerencsésen megmenekültek a pestisjárványtól és fogadalmuk részeként először kápolnát, majd templomot emeltek Szent Sebestyénnek, aki akkor a legnépszerűbb szentek közé tartozott.

Spányi Antal megyés püspök az ünnepi szentmisében a felelevenítette a fehérváriak fogadalmát és azt, hogy Szent Sebestyénhez imádkoztak, mentse meg életüket és városukat. Fogadalmat tettek, templomot emeltek és azóta minden évben megülik Szent Sebestyén ünnepét. „Legyünk büszkék az őseinkre és azokra, akik évről-évre megtartották a fogadalmat és tanuljuk meg azt, hogy a bajban Istentől jön segítség. Mi, akik emlékezünk az őseinkre felelősek vagyunk a jelenért és a jövőnkért.”

Tisztán kell látnunk és bátran kell cselekednünk, hiszen senki sem mondhatja, hogy nem a mi dolgunk, harcunkat pedig a szellem és a lélek erejével kell győzelemre vinni - monda Fehérvár püspöke. Hangsúlyozta, hogy az egyház kétezer éves történelme során mindig és ma is képes nem csak az igazságért kiáltani, hanem képes a szeretet országát építeni, a szegényeket fölkarolni és a rászorulók mellé állni. Spányi Antal a család fontosságáról is beszélt Szent Sebestyén napján, ami egy férfi és egy nő életre szóló közössége, ahol a szeretet gyümölcse Isten ajándéka, amiért felelősek vagyunk.

Felsővárosban a Szent Sebestyén-nap régen is nagy ünnep volt. Aznap senki nem dolgozott, a családok templomba mentek, majd utána az egész család együtt ebédelt, ahonnan nem hiányozhatott a szalagos fánk sem.

Ezt a hagyományt elevenítették fel a fogadalmi mise után a Felsővárosi Közösségi Házban, ahol  borral, szalagos fánkkal és zsíroskenyérral várták a vendégeket. 

A Szent Sebestyén napi fogadalmi mise után Cser-Palkovics András Polgármesteri elismerő emlékéremmel köszönte meg a város nevében a nyugdíjba vonuló Horváth László munkáját, aki hosszú évekig szervezte a Felsővárosi Művelődési Házban a közösségi életet.


A vértanúként tisztelt Szent Sebestyén a legnépszerűbb védőszentek közé tartozik. A feljegyzések szerint a császári gárda tisztje volt, Narbonne-ban született, de Milánóban élt. Diocletianus és Maximianus császár nagyra becsülte, és közvetlen környezetébe rendelte. Sebestyén egyszerre tudott császári tiszt és hűséges keresztény lenni, aki bátran védte a hitet. A legenda tehetséges szónoknak mondja a tisztet, aki bajtársait el akarta vezetni a hithez és bátorította a fogságban sínylődő keresztényeket. Végül maga Sebestyén is a császári törvényszék elé került és hite miatt halálra ítélték. Karóhoz kötözték, hogy a katonák halálra nyilazzák. Amikor már halottnak vélték, otthagyták. Egy jámbor római özvegy, Iréne házába fogadta a súlyos sebesültet, és addig ápolta, míg föl nem épült. Amikor Sebestyén ismét megjelent a nyilvánosság előtt, úgy fogadták, mint aki holtából támadt föl. Népszerűségét bizonyítja, hogy mint segítőszenthez fordultak hozzá évszázadokon keresztül pestis és más - embereket vagy állatokat pusztító - járvány idején.

Közélet

 1. Megemlékezés a Fejér megyei zsidóság deportálásának 75. évfordulóján

  Vasárnap délelőtt a Mártírok Emléknapján, a Fejér megyei zsidóság deportálásának 75. évfordulóján tartottak megemlékezést a fehérvári zsidó temető mellett található Mártírok Emlékcsarnokában. Az elhurcolt több ezer fehérvári zsidó ember közül mindössze 131-en vergődtek vissza a koncentrációs táborokból, 119-en pedig a munkaszolgálatból.

  2019.06.16.
 2. Ami közös, ami összeköt - jótékonysági színházi előadás a MOL Arénában

  Az Imre Sándor Szeretetszínház ép és sérült művészeinek előadásában mutatták be szombaton a Padlás című musicalt a MOL Aréna Sóstó rendezvénytermében. A rendhagyó színházi előadáson az Arany János EGYMI, Ezredéves Óvodája, Általános Iskolája és Készségfejlesztő Iskola tanulói is jelen voltak és fontos szerepet vállaltak a színészekkel karöltve.

  2019.06.15.
 3. A közszolgáltatásban dolgozók elismerésére várják a javaslatokat

  Elismerő okleveleket adományoz az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért 2019-ben is Székesfehérváron. Az elismerést olyan magánszemély kaphatja, aki legalább öt éve dolgozik állami, önkormányzati intézménynél, szervezetnél vagy többségi önkormányzati tulajdonú vállalkozásnál a megyeszékhelyen.

  2019.06.14.
 4. Fridel Marianna vehette át idén a Székesfehérvár Ifjúságáért díjat

  Az idei évben Fridel Marianna, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanárnője vehette át a Székesfehérvár Ifjúságáért díjat, aki a kezdetek óta lelkes támogatója a Székesfehérvári Diáktanács tevékenységének. A gimnáziumban három éve segíti a diákok munkáját, előtte a Németh László Általános Iskolában látta el ugyanezt a feladatot.

  2019.06.12.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek