2021-ben is fejleszti ellátásait az Egészségdokk - beszélgetés Gönczi Gábor központvezetővel

Teljes intenzitással, változatlan formában végezte feladatait tavaly az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum Székesfehérváron. A koronavírus-járvány érezhetően nagy nyomást gyakorolt a szenvedélybetegekre. Az Egészségdokk a meglévő ellátásai mellett új kihívásokat is bevállal 2021-ben – derül ki Gönczi Gábor, a központ vezetőjének évértékelőjéből.
2021.01.14. 10:07 |

„Sok kérdőjellel indult számunkra 2020-ban a koronavírusos időszak, ám mi maximális intenzitással működtünk az elmúlt hónapokban is.

Az Egészségdokkot nem kellett bezárnunk, nem váltottunk át online formára, hanem a biztonsági előírásokat betartva az első és a második hullámban fogadtuk az ellátottakat, folyamatosan biztosítottuk és biztosítjuk ma is az ellátást.

Igyekeztünk minden olyan lehetőséggel élni, ami ésszerű és biztonságos, mind a kliensek, mind pedig a kollégák számára. Kollégáim egyénenként és összességében a szervezetünk, a munkaközösségünk is fejlődött 2020-ban.”- fogalmazott Gönczi Gábor.

Hogyan változott, miként bővült az ellátási paletta 2020-ban?

A széles palettának köszönhetően nálunk folyamatosan növekszik az ellátottak száma, és ez jellemezte a tavalyi évet is. Elérhető több pszichiáter, pszichológus, van családterápia, szenvedélybetegeknek alacsony szintű, közösségi és nappali ellátás, 29 főre van támogatott lakhatásunk. A felnőtt addiktológia mellett működik a gyermekaddiktológia is, ez utóbbi az országban elsőként Székesfehérváron indult el NEAK (korábban OEP) finanszírozással, és jelenleg is csak néhány helyen érhető el. Új ellátási formaként tagozódik be a tízfős tinédzserrehabilitáció, ami duál-diagnózisos klienseket is fogad.

Kiknek és hogyan tud segíteni ez az új ellátási forma?

Ha azt vesszük alapul, hogy valaki 6-8-10 éve szenvedélybeteg, világosan tudható, hogy a folyamat pubertáskorban kezdődött, és jó eséllyel megelőzhető lett volna. Eddig azonban nem volt ilyen megelőző ellátás, így, ha valaki tinédzserként elkezdte a szerhasználatot, csak évek múlva jutott el szakemberhez, ekkorra azonban a tünetei már olyan erősen jelentkeztek, ami társadalmi és családi szinten is ’kivágta a biztosítékot’. Tudjuk azonban, hogy ennek vannak előzményei: különféle pszichiátriai, mentális betegségek, szorongás, kezdeti szerhasználat formájában. Azok a fiatalok, akik nem tudják kimutatni az érzelmeiket, vagy különböző traumákból adódóan sérültek, érzelemszabályozási, indulatkezelési zavaraik vannak, gyakran „öngyógyítanak” különféle szerekkel, és kezelés hiányában szenvedélybetegek lesznek. Például az alkohollal, depresszióval küzdők esetében is tudható, hogy ez nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem évekkel a tünetek előtt, sok esetben már kamaszkorban elkezdődik. Ha a betegség kezeletlen marad, akkor kiteljesedik, és mire az érintett szenvedélybeteg ellátásba kerül, akár 6-8- év is eltelhet. Ezt megelőzendően szükség van arra, hogy a tinédzserek hamarabb kapjanak segítséget, és nem kell megvárnunk, hogy a szenvedélybetegség kialakuljon. Mi már akkor tudunk segíteni, amikor a fiatal elkezdi a problémás szerhasználatot, jelzésszinten alkohollal, kábítószerekkel oldja a problémáit.

Növelte-e a koronavírus-járvány okozta elzártság, mentális bezártság az ellátottak számát?

Teljes mértékben ki merem mondani, hogy igen. A szenvedélybetegségre hajlamos emberek nagyon érzékenyek szociálisan és mentálisan. Azoknál, akik ezen az úton lépegettek eddig, és kapnak egy negatív behatást, például elvesztik a munkahelyüket, vagy eddig ismeretlen problémával kell szembenézniük, nagyon gyakran megnövekszik az alkohol- vagy kábítószerfogyasztás. Akik küzdenek a betegséggel, ilyen esetben gyakran visszaesnek, romlik az állapotuk. A szorongással küzdőket nagyon megviseli, ha a járvány miatt nem mehetnek oda, ahova akarnak, vagy bármilyen módon korlátozzák őket. Nyilván felerősödnek a családon belüli problémák is. Normál helyzetben a hétköznapok elviszik a gondok „élét”, hiszen mindenki dolgozik, elmegy otthonról, és kevesebb a személyes érintkezés. Ha hosszú ideig tart az összezártság, akkor a probléma jobban, erősebben, tartósabban jelentkezik a családban.

Melyek a fő fejlődési irányvonalak 2021-ben az Egészségdokk számára?

Profiltisztításba vágtunk. Háromféle pszichiátriai ellátásunk van, melyeket egy kicsit átalakítottunk, hogy ne keveredjenek a szenvedélybeteg-ellátással. A legfőbb feladatunk továbbra is a gyermekaddiktológia, melynek zászlóvivői szeretnénk maradni. A duál-diagnózisos tinédzserrehabilitáció Székesfehérváron történő elindítása is egyedülálló lesz az országban. Szeretjük az új kihívásokat! Valljuk, hogy nem kell megvárnunk, amíg valaki évek alatt súlyos szenvedélybeteg lesz, mert meg lehet előzni a gondokat már kamaszkorban, hogy ne okozzanak sérülést sem az egyénben, sem a családjában.

Interjú

 1. Derzsi János, a szenvedély apostola - interjú az érdemes művésszel

  Derzsi János színművész, a Vörösmarty Színház tagja, aki szinte minden színházat bejárt - jószerivel egész Magyarországon - sok mindent látott,  de szerinte a fehérvári társulat az ország egyik legjobb társulata.

  2021.01.14.
 2. "Székesfehérvár helyőrségben szolgálni megtiszteltetés és felelősség "

  Vokla János ezredes pályafutása Hódmezővásárhelyen indult, majd 1999-ben került Székesfehérvárra, ahol a szárazföldi vezérkarban teljesített szolgálatot öt éven át. 2020. július 1-jétől nevezték ki a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnokának - róla  szól a legújabb ÖKK Podcast adása.

  2021.01.11.
 3. Vedd fel a nyúlcipőt 2021-ben! – jó tanácsok kezdő futónak Kaufer Tamástól

  Egészségesebb, sportosabb életmódra tesznek fogadalmat nagyon sokan az új esztendőben. A futás az egyik legkedveltebb mozgásforma, egyre többen űzik manapság – kortól függetlenül. Hogyan „fussunk neki” kezdőként, hogy a fizikai felfrissülés mellett valódi örömünket leljük benne? Mikor és hol érdemes futni? Befolyásol-e az időjárás? Milyen felszereléseket szükséges beszereznünk, és mi az, ami elsőre még felesleges?

  2021.01.06.
 4. Kutyahideg - életmentő kérdések, járatok az utcán élőkért

  Székesfehérváron és a környéken körülbelül 150 hajléktalan él, akik nem veszik igénybe a menedékhely szolgáltatásait. A velük, értük végzett szociális munka gigászi küzdelem, amiben lényeges komplexen látni az embert, így lehet kellő elhivatottsággal szakmailag jó, valóban segítő munkát végezni.

  2020.12.29.
 1. Fogyókúráról, diétáról, egészségtudatos táplálkozásról - beszélgetés Mészárosné Jaskó Enikő dietetikussal

  A karácsony előtti böjti időszak, majd az ünnep terített asztalai és újévi fogadalmak - sokaknál egy fogyókúrával az élen. Reneszánszát éljük a fogyókúráknak, amik nemcsak ilyenkor jelentenek kihívást azoknak, akik szeretnének megszabadulni valamennyi súlyfölöslegtől. Ehhez ad tanácsoklat a kórház vezető dietetikusa.

  2020.12.26.
 2. Fehérváriként együtt, egymásért! - közösség ereje nehéz időkben is megmutatkozott

  „Van jelentősége, hogy az emberek békességet érezzenek és kapjanak az advent idején!” – fogalmazott Cser-Palkovics András. A polgármesterrel az idei évről beszélgettünk, kihívásokról, feladatokról és az adventi felkészülés időszakáról. A 2020-as esztendőt kétségtelenül a koronavírus-járvány határozta meg. Nem túlzás azt állítani, hogy átírta az életünket: új dolgok váltak már-már természetessé, és a régi szokásaink sokszor nagyon távolinak tűnnek. A járvány új kihívások elé állította a családokat, a cégeket, az önkormányzatot, az államot is.

  2020.12.23.
 3. Új név a fehérvári táncvilágbajnokok listáján - interjú Pauker Barbarával

  Fehérvári, nagyon fiatal, csinos, kedves, vasváris, rendkívül tehetséges, és nem mellesleg már most kétszeres világbajnoki ezüstérmes szólóban, ötszörös világbajnok duóban, és novemberben bezsebelte élete első egyéni világbajnoki címét is a Dance Star Szövetség nemzetközi bajnokságán. Az ÖKK interjúsorozatának következő részében Pauker Barbara hip-hop tánc világbajnok válaszolt a kérdésekre.

  2020.12.03.
 4. Topográfus, történész és néprajzkutató - beszélgetés Váczi Márkkal

  A fehérvári kulturális életben nem ismeretlen Váczi Márk neve. A fiatal topográfussal, történésszel és néprajzkutatóval számos platformon és még több témában olvashattak vagy hallhattak interjúkat, láthattak videókat az érdeklődők. A Magyar Városkutató Intézet munkatársával készített beszélgetésben hivatásáról és Duci bácsiról olvashatnak összefoglalót.

  2020.11.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár