A Székesfehérvári Művészek Társaságát díjazták A magyar kultúra napján

A Hiemer-házban tartották vasárnap kora este A magyar kultúra napjának tiszteletére rendezett városi ünnepséget. Itt adták át hagyományosan a Pro Cultura Albae Regiae-díjat. A város egyik legrangosabb kulturális elismerését idén a Székesfehérvári Művészek Társasága kapta.
2023.01.22. 20:29 |
A Székesfehérvári Művészek Társaságát díjazták A magyar kultúra napján

A magyar kultúra napi városi ünnepségét rendszerint a színházban rendezik minden évben, azonban a teátrum kényszerű zárvatartása okán az idei eseményt a Hiemer-ház Dísztermében tartották meg Székesfehérvár és Fejér vármegye önkormányzati képviselőinek, vezető tisztségviselőinek, valamint a közhivatalok, a közművelődési és az oktatási intézmények vezetőinek részvételével.

„A magyar kultúra értékeit ünnepeljük ma és azokat a közösségeket, akik hozzátartoznak ezen értékek létrehozásához, megalkotásához és ápolásához.” – fogalmazott köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András hangsúlyozta, ünnep a mai nap, hiszen nemzeti imádságunk, a Himnusz születésnapjára, annak kerek évfordulójára emlékezünk. A 2023-as esztendő a költőóriásnak, Petőfi Sándornak is kerek évfordulós ünnepe. Székesfehérváron különösen érdekes és izgalmas ez, hiszen tudjuk, hogy Petőfi sok szállal kötődött a városhoz a színjátszáson keresztül.

A város kulturális, művészeti értékeinek gyarapítása érdekében végzett tevékenységének elismeréseként kapott  díjat a társaság elnöke, Végvári Beatrix vette át.

A díjban részesülő és szintén kerek évfordulót ünneplő Székesfehérvári Művészek Társaságára utalva Fehérvár polgármestere elmondta, ez a közösség magában foglalja azokat az alkotókat – múltban és jelenben egyaránt –, akik hozzájárulnak a fehérvári kulturális élet mindennapjaihoz, kiállítanak, közben pedig nevelnek és oktatnak is. Köszöntjük továbbá azokat a székesfehérvári intézményi és civil közösségeket, akik a kultúra különböző ágaiban, műfajaiban közvetítenek, hagyományokat ápolnak és maguk is létrehoznak értékeket. „Egy várost a kulturális élete tesz várossá. Ez nincs önmagától! Vannak, akiknek megadatott az a képesség, hogy alkossanak és átadják az értékeket a befogadó közösségnek egy-egy rendezvényen. (…) Biztos, hogy szívvel-lélekkel teszik mindezt a mindennapokban!”

A Pro Cultura-díj évente egy alkalommal adományozható annak a személynek, közösségnek vagy együttesnek, aki, vagy amely kiemelkedő tevékenységével gazdagította Fehérvár kulturális életét, és szolgálta lakóinak művelődését.

Az 1992. január 28-án megalakult szervezet a különböző képző- és iparművészeti ágakban Székesfehérváron és környékén tevékenykedő alkotókat fogja össze, alakítja a térség művészeti és kulturális életét, figyelemmel a tradíciók ápolására és a művészeti innovációra egyaránt. A Társaság az elmúlt három évtized alatt a város egyik jelentős kulturális műhelyévé vált, a képzőművészet mellett a kapcsolódó művészetek minden ágában szervez programokat, eseményeket, fesztiválokat. Nem csak Székesfehérváron, hanem a megye más településein élő művészekkel is kapcsolatot tart, ennek eredményeként művésztelepek, közös tárlatok valósultak meg, ilyen például az agárdi művésztelep. Tagjai közül sokan tanítottak és jelenleg is tanítanak a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban, ahonnan számos növendék került művészi pályára.

A Székesfehérvári Művészek Társasága évente közel tíz kiállítást szervez a Pelikán Galériában. A tagművészek tárlatai mellett rendszeresen mutatják be országosan elismert, tekintélyes életművet felmutató vendégek alkotásait is. Szinte évente van kiállítása alkalmi- vagy állandó művészcsoportoknak, esetenként egy tematikára összehozott csapatnak. Tagjai között találunk kiérlelt stílusban dolgozó, valamint új utakat kereső, kísérletező művészeket is.

A díjátadót követően került sor a Vörösmarty Színház ünnepi gálaműsorára. A művészek igyekeztek előnyt kovácsolni abból, hogy idén nélkülözniük kellett a teátrum adta technikai lehetőségeket. A színpadi hatáseszközök és látványt hiányában, a puszta szóval közvetített gondolatok erejére támaszkodva játszottak. A műsorban megemlékeztek az 1823 januárjában történt három olyan eseményről, amely évszázadokra meghatározta a magyar kultúra történetét: január 1-jén megszületett Petőfi Sándor, 20-án Madách Imre, majd 22-én Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt. Ez a három sorsszerű esemény három csillagként ott ragyog a magyar kultúra egén.