Szeptember 28-án és 29-én is előadja az Aladdin mesebalettet a Székesfehérvári Balett Színház

Mozgalmas és izgalmas időszak vár a Székesfehérvári Balett Színház társulatának tagjaira. Alig, hogy véget ért Shirley Esseboom holland balettmester egyhetes gyakorlat-sorozata, máris újabb feladataik vannak: hosszú idő után az online térből kilépve végre újra a Vörösmarty Színház közönsége előtt táncolhatnak, utaznak a Fantomfájdalommal határon innen és túl, ezen kívül közönségtalálkozókat is szerveznek.
2021.09.14. 09:02 |

Az Aladdin című családi mesebalettet négy időpontban, 2021. szeptember 28-án, kedden és 29-én, szerdán 15 és 18 órai kezdettel láthatja a székesfehérvári Vörösmarty Színház közönsége. Aladdin, a tiszta szívű tolvaj fiú megpróbáltatásai során elnyeri a szépséges Jázmin hercegnő kezét.

A társulat varázsszőnyegen repít el egy titokzatos arab birodalomba, ahol csodából és nevetésből nem lesz hiány. Izgalmas bazár, kincsekkel teli barlang, misztikus csodalámpa egy tréfás kedvű dzsinnel, pompás palota egy vajszívű szultánnal és egy hataloméhes udvari varázslóval – a jó és a rossz örök harca, a szegénység és a gazdagság találkozása várja az óvodásokat, kisiskolásokat.

A Fantomfájdalom című táncdrámát október elsején, pénteken 19 órakor mutatja be a balettszínház Székesfehérváron. A táncdráma a trianoni békediktátum századik évfordulójára készült, de nem törekszik az igazságtalan döntéshez vezető, vagy az azt követő politikatörténeti események bemutatására. Az alkotók egy nagy történelmi pannó megrajzolása helyett hétköznapi emberek sorsain, küzdelmein és tragédiáin keresztül mutatják be, miként hathat a politika, a háború, valamint egy csodálatos ország felszabdalása, és az egyén önazonosságára érzéketlen nagyhatalmi logika a szétszakított családok életére. Az elsőként az M5 televíziós csatornán közvetített előadást ősszel az országban, a partiumi, valamint a határon túli magyar területeken is utaztatják: 2021. szeptember 10-én a kaposvári Csiky Gergely Színházba, szeptember 12-én a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházba, szeptember 15-én a budapesti Nemzeti Táncszínházba, november 8-án a Békéscsabai Jókai Színházba, november 29-én a Kolozsvári Állami Magyar Színházba, december elsején a Szolnoki Szigligeti Színházba.

A Hattyúk tava táncszínházi produkció székesfehérvári bemutatója október 19-én, kedden 19 órakor kezdődik. A sokak által jól ismert Hattyúk tava baletthez képest Egerházi Attila másként, más történettel fogalmazza újra a darabot. Olvasatában Sigfried egy meghasadt tudatú fiatalember, akit édesanyjával való viszonyából eredő gyermekkori traumái fogva tartanak. A darab karakterei és történései tulajdonképpen Sigfried agyszüleményei, látomásai. Ő maga mindvégig egy szobában ül, miközben önmaga jó és rossz énjét vetíti ki Odette és Rothbart figurájára. A táncszínházi produkció egyfajta pszichodráma, ha úgy tetszik pszichoanalízis. A rendező-koreográfus számára fontos, hogy Csajkovszkij erőteljes és briliáns zenei világát képpé formálja, láthatóvá tegye a zenét.

Az előadásokra a jegyeket az Alba Regia Szimfonikus Zenekar jegypénztárában, a Vörösmarty Színház előcsarnokában (Székesfehérvár, Fő utca 8.), valamint a www.jegy.hu oldalon lehet megvásárolni.

A társulat ősszel az előadásokon kívül közönségtalálkozókat is szervez minden korosztály számára.

Szeptember 18-án, szombaton a Kulturális Örökség Napjai rendezvény keretein belül a balettszínház is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt: 10 órától a Videoton Oktatási Központban nyílt napot tartanak. A résztvevők megtekinthetik a társulat reggeli balettóráját és aktuális repertoár próbáját.

Szeptember 24-én, pénteken részt vesznek a Kultúrházak éjjel-nappal akcióban. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében „Balett teraszon” várják majd a látogatókat, akik piknik hangulatban ismerkedhetnek, beszélgethetnek a társulat tagjaival.

Kultúra

 1. Kultúrházak Éjjel-Nappal 2021 - Balett-terasz a Székesfehérvári Balett Színházzal

  Minden, ami kultúra Székesfehérváron: zene, tánc, színház szerepelt fő témaként azon a beszélgetésen, amelyet a Kultúrházak éjjel-nappal országos programsorozat keretében rendeztek meg pénteken este a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. Dr. Cser-Palkovics András polgármestert és Egerházi Attilát, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatóját Juhász Zsófia, a Központ vezetője kérdezte.

  2021.09.24.
 2. Gyöngyélet – zenés irodalmi est kedden a biedermeier jegyében

  Különleges program születik a Hetedhét Játékmúzeum, valamint a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjainak és tanáraiknak köszönhetően. Szeptember 28-án, kedden 18 órától várják az érdeklődőket a Gyöngyélet – zenés irodalmi est a biedermeier jegyében című programra.

  2021.09.24.
 3. Csajkovszkij Vonósszerenádja is felcsendült a Somorjai-bérlet nyitóestjén

  A Somorjai-bérlet nyitóestjén az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vonóskara lépett közönség elé a Szent István-teremben. A hangverseny első felében három XX. századi kompozíció, míg a második felvonásban a vonószenekari repertoár egyik alapműve, az est címadó darabja, Csajkovszkij reprezentatív, négy tételes Vonósszerenádja csendült fel.

  2021.09.23.
 4. Aki a római korban szeretett volna élni - Fitz Jenőre emlékeznek

  Gazdag programsorozattal emlékezik a Szent István Király Múzeum egykori igazgatójára a Fitz Jenő Emlékév keretében. A csütörtöki tudományos konferencián először a Fehérvár Televízió portréfilmjével idézték fel Fitz Jenő személyiségét és pályafutását, majd olyan előadók léptek a pódiumra, akiknek személyes kapcsolata volt Fitz Jenővel, vagy a tanár úr hagyatékához kapcsolódó területen folytatnak kutatásokat.

  2021.09.23.

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Székesfehérvár Topotéka