A „Szállj elő zöld ág” zárta a XI. Fehérvári Ének kórusfesztivált

Vasárnap délelőtt a „Szállj elő zöld ág” általános iskolás néptánccsoportok találkozója zárta a XI. Fehérvári Ének Nemzetközi Ifjúsági Énekkari Találkozót. Zsúfolásig megtelt a Csónakázó-tó partjára épült sportcsarnok, hiszen a táncosok mellett több kórus is fellépett – ezúttal a folklórprogramhoz igazított darabokban is megmutatva tudását. 
2019.04.07. 16:46 |

Gyorsan elrepültek az elmúlt napok – vallják a szervezők és a résztvevők, akiknek köszönhetően újra énekszótól zengett Székesfehérvár. Középiskolás diákokból álló kórusok érkeztek a XI. Fehérvári Ének Nemzetközi Ifjúsági Énekkari Találkozóra, a négynapos programban fesztiválhangversenyek, templomi koncertek és utcai szerenádok egyaránt szerepeltek.

Vasárnap pedig immár hagyományosan a „Szállj elő zöld ág” elnevezésű, az általános iskolás néptánccsoportoknak bemutatkozási lehetőséget adó folklórprogrammal zárult az idei fesztivál. Megtöltötték az MKOSZ Sportcsarnokot a nézők, valamint a fellépő énekkarok és tánccsoportok, akik ismét bizonyították: a magyar néptáncnak és népzenének varázsa, csodálatos ereje van. Nem véletlen, hogy régen főként a tánc kíséretére szolgált az ének, amely azóta már túlnőtt ezen, de semmihez nem fogható élményt ad visszanyúlni ezekhez a gyökerekhez – ez a gondolat vezérelte a szervezőket, amikor a fesztivál részévé tették a vasárnapi néptáncos találkozót is.

A négynapos találkozó a díjak kiosztásával, a résztvevők számára készített oklevelek átadásával ért véget.

„Ismét sikerült egy kiváló csapatot összehívni hazánkból és határon túlról. Nagyon színvonalas, tartalmas fesztiválhangversenyt hallhattunk, a templomi hangverseny kimondottan szép volt, s nagy érdeklődés kísérte, hiszen tele volt a templom. Az eső is megkímélt bennünket, mert éppen akkor nem esett, amikor a szerenádok zajlottak a Belváros több pontján. Nagy csődület támadt, amikor a kórusok „belakták” a tereket, és sokan megálltak érdeklődni, tapsolni. Nagyon nagy élmény volt mindez, amit ez a mai színes és életerős – a népzene és néptánc ihletésű kórusdarabokkal színesített – folklórhangverseny méltón zárt.” – összegezte a fesztivált Kneifel Imre, a főszervező Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI igazgatója, több fellépő kórus karnagya.

A XI. Fehérvár Énekre közel háromszáz résztvevő érkezett: az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola ifjúsági kamarakórusa (karnagy: Wollent Andrea), az Érseki Fiú és Férfikar Pueri Cantores Lublinenses Lublin (karnagy: Honti Attila), a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Závori Erika), a Tatabányai Árpád Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Szeimann Zsuzsanna), a budapesti Vörösmarty Leánykar és Vegyeskar (karnagy: Gyombolai Bálint), valamint a székesfehérvári Kodály Zoltán Leánykar (karnagy: Feke Mariann), a Kodály Zoltán Fiúkar, a Kodály Zoltán Vegyeskar és a Kodály Zoltán Gimnázium Andante Vegyeskara (karnagy: Kneifel Imre) és a Ciszterci Szent István Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Radics Éva).

A „Szállj elő zöld ág” vasárnapi találkozón a Móri Forgatós Néptáncegyüttes Murci csoportja (vezető: Molnár Gábor), az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Kókonya tánccsoportja (vezető: Kneifelné Vass Éva és Sipos Dániel), a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Galagonya csoportja (vezető: Cserta Gábor), valamint Bokázó tánccsoportja (vezető: Molnár Gábor), valamint a Szamóca Táncegyüttes, azaz a Csitáry AMI Tóvárosi Iskolába kihelyezett tagozata (vezető: Cserna Bernadette) csatlakozott a kórusokhoz.

Kultúra

 1. Poór Péter és a Székesfehérvári Balett Színház lépett fel a Nyugdíjasok Karácsonyán

  A Nyugdíjasok Karácsonya Székesfehérvár Önkormányzatának hagyományos rendezvénye, amelynek keretében szórakoztató karácsonyi programmal ajándékozza meg a város szépkorú polgárait, a nyugdíjasklubokat és egyesületeket, hogy így fejezze ki köszönetét egész éves munkájukért, támogatásukért és együttműködésükért.

  2019.12.13.
 2. Bartos György József vehette át 2019-ben az Érdy János Emlékérmet

  Közmeghallgatást és közgyűlést tartott pénteken a székesfehérvári képviselőtestület. A napirendek tárgyalása előtt került átadásra az „Érdy János Emlékérem”. Az elismerésben évente egy, a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely megőrzése, bemutatása érdekében kiemelkedő munkát végzett személy részesülhet.

  2019.12.13.
 3. Fehérvári beszélgetések 3. - Vakler Lajos kötetét mutatják be a Vörösmarty teremben

  December 17-én, kedden 18 órakor lesz Vakler Lajos, Penna Regia-díjas és Prima Primissima-különdíjas újságíró Fehérvári beszélgetések 3. című kötetének bemutatója a Vörösmarty teremben. (Kossuth utca 14.) A könyv újabb válogatás a város közösségében meghatározó személyekkel készült beszélgetésekből; élvezetes és hiteles olvasmány, amely „lelkünk épületét” szolgálja.

  2019.12.13.
 4. A Hungarikum együttes karácsonyi koncertje a Szent István Művelődési Házban

  December 19-én, csütörtökön este 7 órakor „Ő leszen néktek” címmel a régi karácsonyok hangulatát megidéző meghitt, ünnepre hangoló koncertet ad a Hungarikum együttes a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, a kenyér és bor jegyében. Belépődíj: 2.000.-Ft, jegyek elővételben az intézmény portáján kaphatók és a koncert előtt a helyszínen.

  2019.12.13.

Balett

Eseménynaptár

2019. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka