A „Szállj elő zöld ág” zárta a XI. Fehérvári Ének kórusfesztivált

Vasárnap délelőtt a „Szállj elő zöld ág” általános iskolás néptánccsoportok találkozója zárta a XI. Fehérvári Ének Nemzetközi Ifjúsági Énekkari Találkozót. Zsúfolásig megtelt a Csónakázó-tó partjára épült sportcsarnok, hiszen a táncosok mellett több kórus is fellépett – ezúttal a folklórprogramhoz igazított darabokban is megmutatva tudását. 
2019.04.07. 16:46 |

Gyorsan elrepültek az elmúlt napok – vallják a szervezők és a résztvevők, akiknek köszönhetően újra énekszótól zengett Székesfehérvár. Középiskolás diákokból álló kórusok érkeztek a XI. Fehérvári Ének Nemzetközi Ifjúsági Énekkari Találkozóra, a négynapos programban fesztiválhangversenyek, templomi koncertek és utcai szerenádok egyaránt szerepeltek.

Vasárnap pedig immár hagyományosan a „Szállj elő zöld ág” elnevezésű, az általános iskolás néptánccsoportoknak bemutatkozási lehetőséget adó folklórprogrammal zárult az idei fesztivál. Megtöltötték az MKOSZ Sportcsarnokot a nézők, valamint a fellépő énekkarok és tánccsoportok, akik ismét bizonyították: a magyar néptáncnak és népzenének varázsa, csodálatos ereje van. Nem véletlen, hogy régen főként a tánc kíséretére szolgált az ének, amely azóta már túlnőtt ezen, de semmihez nem fogható élményt ad visszanyúlni ezekhez a gyökerekhez – ez a gondolat vezérelte a szervezőket, amikor a fesztivál részévé tették a vasárnapi néptáncos találkozót is.

A négynapos találkozó a díjak kiosztásával, a résztvevők számára készített oklevelek átadásával ért véget.

„Ismét sikerült egy kiváló csapatot összehívni hazánkból és határon túlról. Nagyon színvonalas, tartalmas fesztiválhangversenyt hallhattunk, a templomi hangverseny kimondottan szép volt, s nagy érdeklődés kísérte, hiszen tele volt a templom. Az eső is megkímélt bennünket, mert éppen akkor nem esett, amikor a szerenádok zajlottak a Belváros több pontján. Nagy csődület támadt, amikor a kórusok „belakták” a tereket, és sokan megálltak érdeklődni, tapsolni. Nagyon nagy élmény volt mindez, amit ez a mai színes és életerős – a népzene és néptánc ihletésű kórusdarabokkal színesített – folklórhangverseny méltón zárt.” – összegezte a fesztivált Kneifel Imre, a főszervező Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI igazgatója, több fellépő kórus karnagya.

A XI. Fehérvár Énekre közel háromszáz résztvevő érkezett: az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola ifjúsági kamarakórusa (karnagy: Wollent Andrea), az Érseki Fiú és Férfikar Pueri Cantores Lublinenses Lublin (karnagy: Honti Attila), a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Závori Erika), a Tatabányai Árpád Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Szeimann Zsuzsanna), a budapesti Vörösmarty Leánykar és Vegyeskar (karnagy: Gyombolai Bálint), valamint a székesfehérvári Kodály Zoltán Leánykar (karnagy: Feke Mariann), a Kodály Zoltán Fiúkar, a Kodály Zoltán Vegyeskar és a Kodály Zoltán Gimnázium Andante Vegyeskara (karnagy: Kneifel Imre) és a Ciszterci Szent István Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Radics Éva).

A „Szállj elő zöld ág” vasárnapi találkozón a Móri Forgatós Néptáncegyüttes Murci csoportja (vezető: Molnár Gábor), az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Kókonya tánccsoportja (vezető: Kneifelné Vass Éva és Sipos Dániel), a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Galagonya csoportja (vezető: Cserta Gábor), valamint Bokázó tánccsoportja (vezető: Molnár Gábor), valamint a Szamóca Táncegyüttes, azaz a Csitáry AMI Tóvárosi Iskolába kihelyezett tagozata (vezető: Cserna Bernadette) csatlakozott a kórusokhoz.

Kultúra

 1. Az évadzárón adták át a Vörösmarty gyűrűt és az Évad színésze díjat

  Andrássy Máté az Évad színésze, Varga Gabriella és Kricsár Kamill Vörösmarty-gyűrű díjas, Keszei Kálmán hangosító az Évad dolgozója – évadzáró társulati ülést tartott a Vörösmarty Színház szombaton.

  2019.06.15.
 2. A megújult oviudvart ünnepelték a maroshegyi kerti partin

  Hangulatos évbúcsúztató kerti partival avatták fel a Maroshegyi Óvoda pályázati forrásból megújult udvarát: a gyerekek énekkel és tánccal köszöntötték a nyarat, valamint az új, máris közkedvelt játékokat a rugós hintákkal és a népszerű focipályával.

  2019.06.14.
 3. Hagyományteremtő szándékkal indul útjára július végén a Királyi Operett Napok

  Július 26-a és július 28-a között a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ színpadán első alkalommal kerül sor a Királyi Operett Napokra, ahol minden este láthat a közönség nagyszabású operett produkciókat, de az előadások előtt koncertet is hallhat a közönség, miközben a vacsoráját elfogyasztja.

  2019.06.14.
 4. Zenés krimi-komédiát láthatunk a nyári színházban

  A Feketehegy-Szárazréten rendezett nyári színház idén a Hal négyesben című zenés krimi-komédiát kínálja a szórakozni vágyóknak. A darabot Kozáry Ferenc viszi színre, az esték pedig izgalmat és számos meglepetést tartogatnak, három vonzó milliomos lánnyal, egy inassal, két hallal – jól megfűszerezve.

  2019.06.14.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka