A „Szállj elő zöld ág” zárta a XI. Fehérvári Ének kórusfesztivált

Vasárnap délelőtt a „Szállj elő zöld ág” általános iskolás néptánccsoportok találkozója zárta a XI. Fehérvári Ének Nemzetközi Ifjúsági Énekkari Találkozót. Zsúfolásig megtelt a Csónakázó-tó partjára épült sportcsarnok, hiszen a táncosok mellett több kórus is fellépett – ezúttal a folklórprogramhoz igazított darabokban is megmutatva tudását. 
2019.04.07. 16:46 |

Gyorsan elrepültek az elmúlt napok – vallják a szervezők és a résztvevők, akiknek köszönhetően újra énekszótól zengett Székesfehérvár. Középiskolás diákokból álló kórusok érkeztek a XI. Fehérvári Ének Nemzetközi Ifjúsági Énekkari Találkozóra, a négynapos programban fesztiválhangversenyek, templomi koncertek és utcai szerenádok egyaránt szerepeltek.

Vasárnap pedig immár hagyományosan a „Szállj elő zöld ág” elnevezésű, az általános iskolás néptánccsoportoknak bemutatkozási lehetőséget adó folklórprogrammal zárult az idei fesztivál. Megtöltötték az MKOSZ Sportcsarnokot a nézők, valamint a fellépő énekkarok és tánccsoportok, akik ismét bizonyították: a magyar néptáncnak és népzenének varázsa, csodálatos ereje van. Nem véletlen, hogy régen főként a tánc kíséretére szolgált az ének, amely azóta már túlnőtt ezen, de semmihez nem fogható élményt ad visszanyúlni ezekhez a gyökerekhez – ez a gondolat vezérelte a szervezőket, amikor a fesztivál részévé tették a vasárnapi néptáncos találkozót is.

A négynapos találkozó a díjak kiosztásával, a résztvevők számára készített oklevelek átadásával ért véget.

„Ismét sikerült egy kiváló csapatot összehívni hazánkból és határon túlról. Nagyon színvonalas, tartalmas fesztiválhangversenyt hallhattunk, a templomi hangverseny kimondottan szép volt, s nagy érdeklődés kísérte, hiszen tele volt a templom. Az eső is megkímélt bennünket, mert éppen akkor nem esett, amikor a szerenádok zajlottak a Belváros több pontján. Nagy csődület támadt, amikor a kórusok „belakták” a tereket, és sokan megálltak érdeklődni, tapsolni. Nagyon nagy élmény volt mindez, amit ez a mai színes és életerős – a népzene és néptánc ihletésű kórusdarabokkal színesített – folklórhangverseny méltón zárt.” – összegezte a fesztivált Kneifel Imre, a főszervező Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI igazgatója, több fellépő kórus karnagya.

A XI. Fehérvár Énekre közel háromszáz résztvevő érkezett: az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola ifjúsági kamarakórusa (karnagy: Wollent Andrea), az Érseki Fiú és Férfikar Pueri Cantores Lublinenses Lublin (karnagy: Honti Attila), a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Závori Erika), a Tatabányai Árpád Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Szeimann Zsuzsanna), a budapesti Vörösmarty Leánykar és Vegyeskar (karnagy: Gyombolai Bálint), valamint a székesfehérvári Kodály Zoltán Leánykar (karnagy: Feke Mariann), a Kodály Zoltán Fiúkar, a Kodály Zoltán Vegyeskar és a Kodály Zoltán Gimnázium Andante Vegyeskara (karnagy: Kneifel Imre) és a Ciszterci Szent István Gimnázium Vegyeskara (karnagy: Radics Éva).

A „Szállj elő zöld ág” vasárnapi találkozón a Móri Forgatós Néptáncegyüttes Murci csoportja (vezető: Molnár Gábor), az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Kókonya tánccsoportja (vezető: Kneifelné Vass Éva és Sipos Dániel), a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Galagonya csoportja (vezető: Cserta Gábor), valamint Bokázó tánccsoportja (vezető: Molnár Gábor), valamint a Szamóca Táncegyüttes, azaz a Csitáry AMI Tóvárosi Iskolába kihelyezett tagozata (vezető: Cserna Bernadette) csatlakozott a kórusokhoz.

Kultúra

 1. Nagypéntek délutánján három órakor kezdődik Fehérvár közös keresztútja

  A város polgárai és papjai közösen emlékeznek Jézus kereszthalálára. Nagypénteken, a Palotavárosi Kálváriánál délután három órakor kezdődik Spányi Antal püspök vezetésével a város polgárainak közös keresztútja.

  2019.04.19.
 2. Jótékonysági koncert a Vox Mirabilis Kamarakórussal a Notre Dame-ért

  A Vox Mirabilis Kamarakórus is a párizsi Notre Dame újjáépítésére ajánlja fel április 27-i húsvéti koncertjének teljes bevételét, emellett gyűjtést szerveznek. Aki szeretne ehhez a nemes célhoz hozzájárulni, megteheti a koncerten személyesen vagy előre egyeztetett megbeszélés alapján ezen a telefonszámon: +36 20 9 527 521

  2019.04.17.
 3. Földes László HOBO Viszockij-estje az Öreghegyi Közösségi Házban

  Földes László HOBO Viszockij-estje április 17-én, szerdán 19 órakor kezdődik az Öreghegyi Közösségi Házban. Jegyek a helyszínen és A Szabadművelődés Házában kaphatók.

  2019.04.16.
 4. Álmok a vásznon - a Derkovits Kör tagjainak legszebb alkotásait láthatjuk

  A Derkovits Képzőművészeti Kör tagjainak legszebb alkotásaiból rendez kiállítást a Fejér Megyei Művelődési Központ: az olajképeket, akvarelleket, grafikákat egyaránt felvonultató tárlatot Pálfalvi András, az intézmény címzetes igazgatója nyitja meg április 24-én, szerdán 17 órakor a Művészetek Háza kiállítótermében. A kiállítás kurátora Karóczkay Ottó festőművész.

  2019.04.16.

Hirdetés

Florália

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka