Híres emberek nyakkendői Fehérváron - kravátli kiállítás nyílt

A világ számos tájáról származó, intézmények, közösségek, közismert személyek által felajánlott nyakkendőkből nyílt kiállítás a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A „férfiak éke”, a kravátli című tárlat a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, a Krajczáros Alapítvány és az ötletgazda, Anna Šimkuličova nyugalmazott újságíró, képzőművész együttműködésével valósult meg.
2023.08.09. 19:19 |
Híres emberek nyakkendői Fehérváron - kravátli kiállítás nyílt

Több száz nyakkendőből nyílt kiállítás szerdán délután a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A sok-sok darabból álló anyag a Homonnán élő Anna Šimkuličova nyugalmazott újságíróé, képzőművészé.

A tárlatmegnyitón elhangzott, hogy 2006-ban egy Apák-napi rendezvényre készített nyakkendőkiállítás indította el a gyűjtőszenvedélyt. A most megnyílt kiállítás Anna Šimkuličova elkötelezettségét mutatja a téma iránt, hiszen a nyakkendőkön keresztül képet ad egy korról, annak öltözködési kultúrájáról. Példát is mutat, hiszen jeles, közismert fehérvári, hazai és külföldi személyiségek által felajánlott darabok mellett elolvashatjuk az ő gondolataikat is a nyakkendőhöz fűződő viszonyukról. Ezekből kiderül, hogy összességében mindenkinek élete egy-egy fontos eseményéhez kötődik viseletének e meghatározó darabja. A gyűjtő, mint mondta, arra törekszik, hogy a nyakkendő még sokáig az európai öltözködési kultúra része maradjon.

A tárlat megnyitóján a Krajczáros Alapítvány elnöke, Németh István szólt arról, hogy a szervezetük által végzett hadisírgondozásban régóta partnerként működnek együtt a Felvidéken élő művésszel. A közös munkák során derült fény arra, hogy milyen különleges gyűjteménnyel rendelkezik Anna Šimkuličova, aki már számos országba vitte el e tárlatot.

A nyakkendő egy apró eszköz az öltözködési kultúránkban. Gazdag szín- és formavilága, az anyagválasztás és a viselése rengeteg lehetőséget hordoz magában, amely változatossá teszi a mindennapi viseletet - mondta köszöntőjében Jakubek Tiborné, a kiállításnak otthont adó Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója. A Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként emlékeztetett a nyakkendő, azaz a kravátli horvát eredetére, és fontosnak nevezte az önmagunk iránti igényességet az öltözködésben is.

A tárlaton a csíkos, pöttyös, mintás, vékony és széles nyakkendők mellett számos külföldi és hazai közéleti szereplő által hordott kravátli is látható, így Medveczky Ádám karmesteré, Haumann Péter színművészé, Göncz Árpád és dr. Sólyom László egykori köztársasági elnököké, Farkas Bertalan űrhajósé, Lázár Ervin íróé, vagy éppen Nagy Bandó András humoristáé.

A székesfehérvári közismert személyeknek köszönhetően most újabb ötven felajánlással gazdagodott a gyűjtemény, ahol mostantól megtalálható többek között dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Csiák Gyula, Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, Tiber László futballista, Tolcsvay Béla énekmondó, Vakler Lajos újságíró és dr. Világosi Gábor egykori országgyűlési képviselő egy-egy nyakkendője.

Az öltözködési kultúra iránt érdeklődőket augusztus végéig várja a kiállítás a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.