A könyvnél nincs nagyobb csoda - Könyvheti Piknik a Bartók téren

Egész napos Könyvheti Piknikre várja ma az érdeklődőket a Vörösmarty Mihály Könyvtár. A Bartók Béla tér árnyas fái és a Könyvtár épületének árkádjai alatt könyvkiadók, a fehérvári kortárs irodalom ismert szereplői, kézműves foglalkozás, képregény-bemutató várja a látogatókat. A programot délután Nyáry Krisztián, majd a Sebő Együttes zárja.
2024.06.15. 14:23 |
A könyvnél nincs nagyobb csoda - Könyvheti Piknik a Bartók téren

A 95. Ünnepi Könyvhét székesfehérvári programjai jövő héten tovább folytatódnak, egészen június 20-ig.

Horváth Adrienn könyvtárigazgató köszöntőjében Turi Tímea Egyszerre egy beszéljen című versét segítségül hívva a beszélgetés fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, az eddigi programoknak is az volt a tapasztalata, hogy az események után nagyon sokan ottmaradtak beszélgetni, és ezt kívánja a továbbiakra is, “nagyon sok tartalmas beszélgetést, nagyon sok közösségben eltöltött időt, közösségi időt és élményt” kívánt a megjelenteknek.

Lehrner Zsolt alpolgármester, csatlakozva Horváth Adriennhez az olvasás és az olvasási élmény megosztásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Ha gondolatokat olvasunk, azok további gondolatokat ébresztenek bennünk, ezeknek a további gondolatoknak a megbeszélése pedig közösséget alkot, így az olvasásnak van egy közösségalkotó szerepe is - fogalmazott az alpolgármester.

Sebők Melinda, a Vörösmarty Társaság elnöke Kosztolányi Dezső az olvasás jövőjéről szóló esszéjéből kiemelt részletekkel hangsúlyozta a könyv fontosságát, amiben az író a technológiai fejlődések miatti könyvtől elfordulásról értekezik, de gondolatmenete végére úgy gondolja, hogy az emberiség visszatér majd a könyvekhez, mert “A könyv lelki gyógyszer. A könyv, ez az ékszertartó, amelybe a legértékesebbel mentették bele kincseiket… A könyv, amely nemcsak a teret hódította meg, hanem béklyóba verte a térnél is nagyobb ellenségünket, megállította az időt. Ennél nincs nagyobb csoda. Mindig a legegyszerűbb dolgok a valódi csodák. A könyv is ilyen, mindennapi csoda. Ez életünk örökkévalósága.”

A Piknik első programjaként Horváth Adrienn beszélgetett Firgi-Kator Judit író, szerkesztő, történésszel, a Romantikus Rágcsáló weboldal létrehozójával könyvekről és olvasásnépszerűsítésről, majd a Balett Színház improvizatív bemutatója után a helyi irodalom ismert szereplőivel kezdődött dedikálás, akiknek műveiből a Vörösmarty Színház művészei olvastak fel a nagy platánfa árnyékában.

A délután folyamán érkezik még Nyáry Krisztián író, a Vörösmarty Kuckó tagjai és a Sebő Együttes is. Az árkádsor alatt az Egyházmegye, a városi és a megyei levéltár, a Szent István Király Múzeum, valamint a Fő utcai Líra - Vajda János Könyvesbolt kínálatából választhatnak az érdeklődők, de kézműves foglalkozással, óriástársassal, képregény-bemutatóval is találkozhatnak a kilátogatók.