"A Hazáért mindhalálig" - Fehérváron találkoztak az ország honvéd hagyományörzői

Szombaton délelőtt a Városházán kezdődött a Honvéd Hagyományőrző Egyesület II. Országos Találkozója, melyen megemlékeztek a Magyar Honvédség fennállásának 170 éves évfordulójáról, a 75. éve bekövetkezett doni tragédiáról és a nagy háború befejezésének centenáriumáról, továbbá azokról az elesett katonákról, akik esküjükhöz hűen tették a dolgukat.
2018.09.22. 11:34 |

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület az egykori magyar királyi, annak elesett, kivégzett, megsebesült, eltűnt, hadifogságot szenvedett tagjainak állít emléket és ápolja az egykori tanintézetek, fegyvernemek, szolgálati ágak emlékét is.

A Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke Boross Péter, miniszterelnök köszöntötte elsőként a találkozó résztvevőit. Mint mondta „szívdobogtató minden ilyen találkozó, hiszen sok év után annyi emlék birtokában, amit a szívünkben és lelkünkben őrzünk kicsordul valami...Jó végigtekinteni a résztvevőkön és érezni az együvé tartozás láthatatlan érzését.”

"Adassék tisztelet a katonaeszménynek"

Boros Péter arról is beszélt, hogy nem csak fizikailag, hanem szellemében és eszményeiben is lerombolta a az országot a II. világháború utáni kor, melytől egy kisebb csoda, hogy megszabadultunk. A Kormány jelenlegi haderőfejlesztéséről elmondta, hogy ez nem csak felszerelésbeli erősítést kell, hogy jelentsen, hanem a moralitás és az intellektualitás mércéjét is emelni kell.

Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András köszönetet mondott azért, hogy a Honvéd Hagyományőrző Egyesület országos találkozójára Fehérváron kerül sor. „A Díszterem oldalán található falfeliratok és évszámok is árulkodnak arról, hogy történelmünk ezen az eseményei nem történhettek volna meg katonák nélkül." Kiemelte, hogy a jelenben Fehérvár büszkén mondhatja magát katonavárosnak, és hagyományaink, értékeink nélkül nem elképzelhető el a jövőnk sem.

Dr. Szakály Sándor az egyesület elnöke megnyitójában gazdag történelmi visszatekintést hallhattunk a katonai hagyományokról, amik rendszereken átívelve végigkísérik a katonaembereket.

A köszöntők után Dr. Cser-Palkovics a honvéd hagyományápolás érdekében végzett munkájáért HOHE-emlékérmet adományozott, Székesfehérvár városának pedig a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezete adott át emlékplakettet.

Szombaton délután a Pákozdi Katonai Emlékparkban és a Doni Kápolnánál koszorúzással emlékeznek meg a hősökről.

Közélet

 1. Ezüstérmet szereztek a székesfehérvári tűzoltók az országos sportversenyen

  A négyszer százméteres váltófutással és a kismotorfecskendő-szereléssel folytatódott a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportverseny szerdán Székesfehérváron. A szikrázó napsütés a vetélkedő zárónapján sem könnyítette meg a tűzoltók dolgát. A sportviadalon Baranya megye csapata vívta ki az első helyezést, a házigazda Fejér megyeiek a tavalyi bronzérem után ezúttal a dobogó második helyét szerezték meg.

  2019.06.20.
 2. Megemlékezés Gyóni Géza születésének 135., halálának 102. évfordulóján a költő szobránál

  Június 25-én, kedden 16 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Díszudvarán emlékeznek meg Gyóni Géza, költő születésének 135., halálának 102. évfordulójáról. A megemlékezést követően Toldi Éva pedagógus, szerkesztő, újságíró előadására várják az érdeklődőket.

  2019.06.19.
 3. Lakossági fórum lesz kedden Maroshegyen, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban

  Lakossági fórumra várja a Maroshegyen élőket a körzet önkormányzati képviselője, Brájer Éva. A kedden 17.30 órakor kezdődő rendezvényen a városrészben jelenleg zajló fejlesztésekről lesz szó, a fórumon részt vesz Dr. Cser-Palkovics András polgármester is. 

  2019.06.19.
 4. Evezz a mélyre! - újra dicsőítő est lesz az Öreghegyi templom közösségi termében

  Június 20-án, csütörtökön 19 órakor „Evezz a mélyre" címmel dicsőítő est lesz Öreghegyen, a Magyarok Nagyasszonya templom közösségi termében az Effeta közösséggel. Programok: Tornyai Gábor atya tanítása, dicsőítés, közbenjáró imaszolgálat. Szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.06.19.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek