"A Hazáért mindhalálig" - Fehérváron találkoztak az ország honvéd hagyományörzői

Szombaton délelőtt a Városházán kezdődött a Honvéd Hagyományőrző Egyesület II. Országos Találkozója, melyen megemlékeztek a Magyar Honvédség fennállásának 170 éves évfordulójáról, a 75. éve bekövetkezett doni tragédiáról és a nagy háború befejezésének centenáriumáról, továbbá azokról az elesett katonákról, akik esküjükhöz hűen tették a dolgukat.
2018.09.22. 11:34 |

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület az egykori magyar királyi, annak elesett, kivégzett, megsebesült, eltűnt, hadifogságot szenvedett tagjainak állít emléket és ápolja az egykori tanintézetek, fegyvernemek, szolgálati ágak emlékét is.

A Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke Boross Péter, miniszterelnök köszöntötte elsőként a találkozó résztvevőit. Mint mondta „szívdobogtató minden ilyen találkozó, hiszen sok év után annyi emlék birtokában, amit a szívünkben és lelkünkben őrzünk kicsordul valami...Jó végigtekinteni a résztvevőkön és érezni az együvé tartozás láthatatlan érzését.”

"Adassék tisztelet a katonaeszménynek"

Boros Péter arról is beszélt, hogy nem csak fizikailag, hanem szellemében és eszményeiben is lerombolta a az országot a II. világháború utáni kor, melytől egy kisebb csoda, hogy megszabadultunk. A Kormány jelenlegi haderőfejlesztéséről elmondta, hogy ez nem csak felszerelésbeli erősítést kell, hogy jelentsen, hanem a moralitás és az intellektualitás mércéjét is emelni kell.

Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András köszönetet mondott azért, hogy a Honvéd Hagyományőrző Egyesület országos találkozójára Fehérváron kerül sor. „A Díszterem oldalán található falfeliratok és évszámok is árulkodnak arról, hogy történelmünk ezen az eseményei nem történhettek volna meg katonák nélkül." Kiemelte, hogy a jelenben Fehérvár büszkén mondhatja magát katonavárosnak, és hagyományaink, értékeink nélkül nem elképzelhető el a jövőnk sem.

Dr. Szakály Sándor az egyesület elnöke megnyitójában gazdag történelmi visszatekintést hallhattunk a katonai hagyományokról, amik rendszereken átívelve végigkísérik a katonaembereket.

A köszöntők után Dr. Cser-Palkovics a honvéd hagyományápolás érdekében végzett munkájáért HOHE-emlékérmet adományozott, Székesfehérvár városának pedig a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezete adott át emlékplakettet.

Szombaton délután a Pákozdi Katonai Emlékparkban és a Doni Kápolnánál koszorúzással emlékeznek meg a hősökről.

Közélet

 1. Kihirdették a „Randevú egy életen át” és a „Fehérvár Bölcsője” pályázatok nyerteseit

  A SZÉNA Egyesület a Családokért a „Házasság Hete" országos programsorozatához csatlakozva hirdette meg házaspároknak szóló játékát, valamint - a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány székesfehérvári képviseleteként hetedik alkalommal írták ki a „Fehérvár Bölcsője” pályázatot. A „Randevú egy életen át” fődíját a Bodor-család, Natália és Ákos, a különdíjat a Dóczi-házaspár kapta. „Fehérvár Bölcsője” -amíg ki nem növik - Pápainé Sinka Veronikáéké lesz.

  2019.02.21.
 2. Túrával tisztelgett a Fejér menetszázad a doni hősök emléke előtt

  A Magyar Tartalékosok Szövetsége 2019-ben XIX. alkalommal szervezte meg a Doni Hősök Emléktúrát, amelynek résztvevői valós teljesítménnyel tisztelegnek a Don kanyarban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba esett honvédek előtt. A MATASZ Fejér megyei szervezete idén is útnak indította a "Fejér menetszázadot" a Doni hősök és áldozatok emlékére, a század Fehérvár Belvárosából, a Hősök teréről indult.

  2019.02.21.
 3. Az Európai Unió jövőjéről szólt a Kodolányi Szabadegyetem új szemeszterének nyitóelőadása

  A nyitóelőadással szerdán megkezdődött a Kodolányi János Szabadegyetem, a Városi Levéltár és Kutatóintézet és a Harmadik Kor Egyeteme újabb szemesztere a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. „Az Európai Unió jövője és kérdőjelei” című előadássorozat első alkalmán Lőrinczné dr. habil. Bencze Edit PhD főiskolai tanár „A hatoktól a 28-akig, és a jövő szcenáriói” című előadása hangzott el.

  2019.02.21.
 4. A Fejér Megyei Afázia Klub tevékenységéről számoltak be a Szent György Kórházban

  A Fejér Megyei Afázia Klub 2018 áprilisa óta működik a „Beszédfogyatékos (stroke-on átesett) felnőttek komplex rehabilitációja” című sikeres pályázatnak köszönhetően. A klub eddigi tevékenységéről Gárdonyiné Kocsi Ilona, projektmenedzser, mesterlogopédus, Dr. Kerényi Levente, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa és Dr. Óvári Attila, a csákvári Rehabilitációs Osztály vezetője számoltak be szerdán.

  2019.02.20.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek