"A Hazáért mindhalálig" - Fehérváron találkoztak az ország honvéd hagyományörzői

Szombaton délelőtt a Városházán kezdődött a Honvéd Hagyományőrző Egyesület II. Országos Találkozója, melyen megemlékeztek a Magyar Honvédség fennállásának 170 éves évfordulójáról, a 75. éve bekövetkezett doni tragédiáról és a nagy háború befejezésének centenáriumáról, továbbá azokról az elesett katonákról, akik esküjükhöz hűen tették a dolgukat.
2018.09.22. 11:34 |

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület az egykori magyar királyi, annak elesett, kivégzett, megsebesült, eltűnt, hadifogságot szenvedett tagjainak állít emléket és ápolja az egykori tanintézetek, fegyvernemek, szolgálati ágak emlékét is.

A Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke Boross Péter, miniszterelnök köszöntötte elsőként a találkozó résztvevőit. Mint mondta „szívdobogtató minden ilyen találkozó, hiszen sok év után annyi emlék birtokában, amit a szívünkben és lelkünkben őrzünk kicsordul valami...Jó végigtekinteni a résztvevőkön és érezni az együvé tartozás láthatatlan érzését.”

"Adassék tisztelet a katonaeszménynek"

Boros Péter arról is beszélt, hogy nem csak fizikailag, hanem szellemében és eszményeiben is lerombolta a az országot a II. világháború utáni kor, melytől egy kisebb csoda, hogy megszabadultunk. A Kormány jelenlegi haderőfejlesztéséről elmondta, hogy ez nem csak felszerelésbeli erősítést kell, hogy jelentsen, hanem a moralitás és az intellektualitás mércéjét is emelni kell.

Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András köszönetet mondott azért, hogy a Honvéd Hagyományőrző Egyesület országos találkozójára Fehérváron kerül sor. „A Díszterem oldalán található falfeliratok és évszámok is árulkodnak arról, hogy történelmünk ezen az eseményei nem történhettek volna meg katonák nélkül." Kiemelte, hogy a jelenben Fehérvár büszkén mondhatja magát katonavárosnak, és hagyományaink, értékeink nélkül nem elképzelhető el a jövőnk sem.

Dr. Szakály Sándor az egyesület elnöke megnyitójában gazdag történelmi visszatekintést hallhattunk a katonai hagyományokról, amik rendszereken átívelve végigkísérik a katonaembereket.

A köszöntők után Dr. Cser-Palkovics a honvéd hagyományápolás érdekében végzett munkájáért HOHE-emlékérmet adományozott, Székesfehérvár városának pedig a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezete adott át emlékplakettet.

Szombaton délután a Pákozdi Katonai Emlékparkban és a Doni Kápolnánál koszorúzással emlékeznek meg a hősökről.

Közélet

 1. Újabb háziorvosi körzet létrehozását kezdeményezik Feketehegy-Szárazréten

  Szigli István önkormányzati képviselő elmondta, hogy egyre többen laknak Feketehegy-Szárazréten és a magas beteglétszám szükségessé teszi azt, hogy a következő időszakban újabb körzetet hozzanak létre a városrészben. A tervek szerint két orvos váltott műszakban fogadná a betegeket a Feketehegy-Szárazréti háziorvosi rendelőben.

  2019.09.18.
 2. A 3. gyalogezred története a megalakulástól 1945-ig-előadás a Fejér Megyei Levéltárban

  Szeptember 18-án, szerdán 18 órakor kezdődik Böhm Martin és Rangel István „A 3. gyalogezred története a megalakulástól 1945-ig” című előadása a „80 év hadban és békében" időszaki kiállításhoz kapcsolódóan, a Fejér Megyei Levéltárban (Szent István tér 2-3.) A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.09.18.
 3. Középiskolás diákcsapatok jelentkezhetnek a „PROAStartUp Workshopra”

  Vállalkozó kedvű, 9-13. évfolyamos, kreatívan gondolkodó, ötletekben gazdag középiskolás diákokból álló, 3-4 fős csapatok jelentkezését várják a „PROAStartUp Workshopra”. A program célja, hogy a középiskolás csapatok ötletükkel hozzájáruljanak a saját környezetük, a városunk életének jobbá tételéhez, valamint megismerkedjenek a startupok világával.

  2019.09.18.
 4. Emlékünnepséget szerveznek Wathay Ferenc hős vicekapitány tiszteletére

  Wathay Ferenc vicekapitány és a 30 éves fennállását ünneplő Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület tiszteletére szerveznek emlékünnepséget szeptember 19-én, csütörtökön Székesfehérváron. A programok 14 órakor a Prohászka ligetben kezdődnek, majd 15.00 órakor a Tilinkó zenekar közreműködésével a Városházán folytatódnak. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

  2019.09.17.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek