"A Hazáért mindhalálig" - Fehérváron találkoztak az ország honvéd hagyományörzői

Szombaton délelőtt a Városházán kezdődött a Honvéd Hagyományőrző Egyesület II. Országos Találkozója, melyen megemlékeztek a Magyar Honvédség fennállásának 170 éves évfordulójáról, a 75. éve bekövetkezett doni tragédiáról és a nagy háború befejezésének centenáriumáról, továbbá azokról az elesett katonákról, akik esküjükhöz hűen tették a dolgukat.
2018.09.22. 11:34 |

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület az egykori magyar királyi, annak elesett, kivégzett, megsebesült, eltűnt, hadifogságot szenvedett tagjainak állít emléket és ápolja az egykori tanintézetek, fegyvernemek, szolgálati ágak emlékét is.

A Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke Boross Péter, miniszterelnök köszöntötte elsőként a találkozó résztvevőit. Mint mondta „szívdobogtató minden ilyen találkozó, hiszen sok év után annyi emlék birtokában, amit a szívünkben és lelkünkben őrzünk kicsordul valami...Jó végigtekinteni a résztvevőkön és érezni az együvé tartozás láthatatlan érzését.”

"Adassék tisztelet a katonaeszménynek"

Boros Péter arról is beszélt, hogy nem csak fizikailag, hanem szellemében és eszményeiben is lerombolta a az országot a II. világháború utáni kor, melytől egy kisebb csoda, hogy megszabadultunk. A Kormány jelenlegi haderőfejlesztéséről elmondta, hogy ez nem csak felszerelésbeli erősítést kell, hogy jelentsen, hanem a moralitás és az intellektualitás mércéjét is emelni kell.

Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András köszönetet mondott azért, hogy a Honvéd Hagyományőrző Egyesület országos találkozójára Fehérváron kerül sor. „A Díszterem oldalán található falfeliratok és évszámok is árulkodnak arról, hogy történelmünk ezen az eseményei nem történhettek volna meg katonák nélkül." Kiemelte, hogy a jelenben Fehérvár büszkén mondhatja magát katonavárosnak, és hagyományaink, értékeink nélkül nem elképzelhető el a jövőnk sem.

Dr. Szakály Sándor az egyesület elnöke megnyitójában gazdag történelmi visszatekintést hallhattunk a katonai hagyományokról, amik rendszereken átívelve végigkísérik a katonaembereket.

A köszöntők után Dr. Cser-Palkovics a honvéd hagyományápolás érdekében végzett munkájáért HOHE-emlékérmet adományozott, Székesfehérvár városának pedig a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezete adott át emlékplakettet.

Szombaton délután a Pákozdi Katonai Emlékparkban és a Doni Kápolnánál koszorúzással emlékeznek meg a hősökről.

Közélet

 1. A rózsaszín, az örömöt szimbolizáló gyertya lángja is fellobbant az Adventi Udvaron

  Szombaton a Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvara rendezvényekkel, jótékonysági és kézműves vásárral várta a Püspöki Palota kertjébe betérőket. Délután gyújtották meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját a martonvásári Szent László Katolikus Óvoda műsorával és Spányi Antal, püspök örömvasárnap-előesti gondolataival.

  2018.12.15.
 2. Állítsuk meg a székesfehérvári közösség szétverését

  Újabb álhírek jelentek meg szombaton Fehérvárral kapcsolatban a Facebookon, amit névtelenségbe burkolózva, hirdetésként terjesztenek. Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András szombaton határozottan kérte az ellenzéket, hogy határolódjon el egyértelműen az álhírek gyártásától, ami a város egész közösségét is lejáratja.

  2018.12.15.
 3. Megújult I. világháborús emlékművek a Szentlélek Katonatemetőben

  Pénteken ünnepélyes keretek között áldották meg a megújult I. világháborús Szentlélek Katonatemető sírjait és koszorúzással tisztelegtek a hősök emléke előtt. A Szentlélek katonaletemetőben helyreállították a hősi emlékművet, a feszületet és a 10-es huszárok emlékművét, 643 hadisírt, a parcellák melletti információs táblákat, és megújulhatott a temető környezete is.

  2018.12.14.
 4. A székesfehérvári vasútállomáson adták át Fejér megye tizennegyedik kormányablakát

  Ünnepélyes keretek között adták át pénteken Fejér megye tizennegyedik kormányablakát a székesfehérvári vasútállomáson, ahol százötvenkét négyzetméteren hat ügyfélpult és egy fotófülke várja az ügyfeleket akadálymentes megközelítési lehetőséggel. Megnyitásával enyhülni fog a belvárosi kormányablakok leterheltsége, ezáltal ott is gyorsulnak az ügyintézési folyamatok.

  2018.12.14.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek