A derék város – megjelent a Székesfehérvár Anno harmadik kötete

"A derék város” címmel jelent meg a Székesfehérvár Anno 3. kötete, Demeter Zsófia munkája. A kiadványban Székesfehérvár központi szerepköreit ismerhetjük meg a török kiűzetése utáni időktől 1930-ig tartó, több évszázados periódusban. A könyvet Dr. Hermann Róbert történész, egyetemi tanár mutatta be.
2018.04.04. 19:32 |

Az 1980-as évek második felében kezdődött el az a munka, amikor Demeter Zsófia Gelencsér Ferenccel közösen elkezdett dolgozni a Székesfehérvár Anno első kötetén, ami 1990-ben jelent meg. Ez a könyv a dualizmus korszakára fókuszált, de kitekintések voltak a két világháború közötti korszakra is. 2002-ben jelent meg a Székesfehérvár Anno második kötete, az Örvendezz Királyi város, amiben az 1938-as Szent István Emlékév székesfehérvári eseményeire fókuszált a szerző munkatársaival, bemutatva az előkészületeket és az előkészületekben résztvevők fontos tevékenységét is.

Idén, 2018-ban a történet a harmadik állomásához érkeztünk, "A derék város” címmel jelent meg a Székesfehérvár Anno 3. kötete.

Demeter Zsófia a könyvbemutatón köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette a kiadvány megjelenését és elmondta, hogy aki elolvassa ezt a könyvet, megismerheti azt a folyamatot, hogy a fehérváriak hogyan gondolkodtak városukról. 

A könyvet a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében Dr. Hermann Róbert történész, egyetemi tanár mutatta be. „Az embernek néha az az érzése, hogy amit Demeter Zsófia nem tud ennek a városnak a XIX. századi – XX. századi történetéről, azt nem is érdemes tudni, vagy nem lehet megtudni, mert nincs hozzá forrás.” - fogalmazott a történész, aki szólt arról is, hogy hihetetlenül pezsgő, élő, fejlődő város képét rajzolja elénk a szerző. Hermann Róbert kiemelte, hogy az olvasmányos könyvből megismerhetjük városunk központi szerepköreit az 1600-as évek végétől az 1930-ig tartó Szent Imre-emlékévvel bezárólag. A történész szerint tudományos korrektség jellemzi a három részből álló kiadványt, amelyben az eddig ismert kutatások mellett a legfrissebb tudományos eredmények is helyet kaptak.

A könyv segítségével bepillantást nyerhetünk az Ybl család mindennapjaiba, a 48-as szabadságharc székesfehérvári eseményeibe, a magyar nyelvű színjátszás születésének műhelytitkaiba és az is kiderül, hogyan lett munkahelyből mulatókert Öreghegy.

Az eseményen részt vett Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Cser-Palkovics András polgármester is, aki köszönetét fejezte ki azoknak, akik megálmodták a kötetet, és elvégezték az óriási kutatómunkát. „Fontos, hogy legyen egy ilyen sorozat, ami feldolgozza a várostörténetet sok érdekességgel, izgalmasan és ahol van erre lehetőség, fényképekkel. Ez a kötet izgalmas időszakot ölel fel, a városnak az újjáéledését, fejlődését és a mai értelemben véve nagyvárossá válását mutatja be.” - mondta el Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András hozzátette, a kötet bemutatja azokat a folyamatokat is, amik a mában is hatnak, illetve ma is kihívásokat jelentenek a város számára.

Kultúra

 1. Fogom a kezed! – prózaíró és rajzpályázatot hirdetett a Szent István Művelődési Ház

  Fogom a kezed! címmel próza- és esszéíró, illetve rajzpályázatot hirdetett a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház. Az intézmény olyan alkotásokat vár, mellyel a gyerekek és a felnőttek bemutatják, hogy miként élték meg az elmúlt hetekben az együvé tartozásnak, az egymásra utaltságnak és egymás segítésének az élményét. 

  2020.05.28.
 2. Ezen a héten még lehet szavazni Fehérvár kedvenc könyvére

  Hamarosan kiderül, melyik lesz Fehérvár kedvenc könyve: a Vörösmarty Könyvtár májusi játéka az utolsó hetéhez érkezett, az olvasók most is húsz könyv közül választhatnak, akár többet is, illetve az elmúlt hetek listáiból is lehet még szavazni. 

  2020.05.28.
 3. Néha érdekes kincseket rejt a fiók mélye - felhívást tett közzé a Fekete Sas Társaság

  Az alábbi, nemrég megjelent fotón felbuzdulva felhívást tett közzé a Fekete Sas Társaság. (Kabáczy Szilárd a székesfehérvári Tiszti Klub bejárati kapujában, 1960-ban - a Szent István Király Múzeum tulajdona) A fiókok mélyén rejlő fotókat és történeteket várnak az épülethez kapcsolódóan és az érdekes képen felbátorodva kérdezik: kinek van régi fényképe az egykori Fekete Sas szállodáról? Ki ismer régi felvételt a belsejéről?

  2020.05.27.
 4. A város négy idősotthonát kereste fel kedden a Művészkaraván

  Az elmúlt három hétben több mint húsz helyszínen tűnt fel a Művészkaraván Székesfehérváron, a színészek, táncosok, zenészek mindenütt sikert arattak. Kedden egy ráadás-előadással indították a hetet, a város négy idősotthonát keresték fel a műsorral.

  2020.05.27.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V

Székesfehérvár Topotéka