A derék város – megjelent a Székesfehérvár Anno harmadik kötete

"A derék város” címmel jelent meg a Székesfehérvár Anno 3. kötete, Demeter Zsófia munkája. A kiadványban Székesfehérvár központi szerepköreit ismerhetjük meg a török kiűzetése utáni időktől 1930-ig tartó, több évszázados periódusban. A könyvet Dr. Hermann Róbert történész, egyetemi tanár mutatta be.
2018.04.04. 19:32 |

Az 1980-as évek második felében kezdődött el az a munka, amikor Demeter Zsófia Gelencsér Ferenccel közösen elkezdett dolgozni a Székesfehérvár Anno első kötetén, ami 1990-ben jelent meg. Ez a könyv a dualizmus korszakára fókuszált, de kitekintések voltak a két világháború közötti korszakra is. 2002-ben jelent meg a Székesfehérvár Anno második kötete, az Örvendezz Királyi város, amiben az 1938-as Szent István Emlékév székesfehérvári eseményeire fókuszált a szerző munkatársaival, bemutatva az előkészületeket és az előkészületekben résztvevők fontos tevékenységét is.

Idén, 2018-ban a történet a harmadik állomásához érkeztünk, "A derék város” címmel jelent meg a Székesfehérvár Anno 3. kötete.

Demeter Zsófia a könyvbemutatón köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette a kiadvány megjelenését és elmondta, hogy aki elolvassa ezt a könyvet, megismerheti azt a folyamatot, hogy a fehérváriak hogyan gondolkodtak városukról. 

A könyvet a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében Dr. Hermann Róbert történész, egyetemi tanár mutatta be. „Az embernek néha az az érzése, hogy amit Demeter Zsófia nem tud ennek a városnak a XIX. századi – XX. századi történetéről, azt nem is érdemes tudni, vagy nem lehet megtudni, mert nincs hozzá forrás.” - fogalmazott a történész, aki szólt arról is, hogy hihetetlenül pezsgő, élő, fejlődő város képét rajzolja elénk a szerző. Hermann Róbert kiemelte, hogy az olvasmányos könyvből megismerhetjük városunk központi szerepköreit az 1600-as évek végétől az 1930-ig tartó Szent Imre-emlékévvel bezárólag. A történész szerint tudományos korrektség jellemzi a három részből álló kiadványt, amelyben az eddig ismert kutatások mellett a legfrissebb tudományos eredmények is helyet kaptak.

A könyv segítségével bepillantást nyerhetünk az Ybl család mindennapjaiba, a 48-as szabadságharc székesfehérvári eseményeibe, a magyar nyelvű színjátszás születésének műhelytitkaiba és az is kiderül, hogyan lett munkahelyből mulatókert Öreghegy.

Az eseményen részt vett Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Cser-Palkovics András polgármester is, aki köszönetét fejezte ki azoknak, akik megálmodták a kötetet, és elvégezték az óriási kutatómunkát. „Fontos, hogy legyen egy ilyen sorozat, ami feldolgozza a várostörténetet sok érdekességgel, izgalmasan és ahol van erre lehetőség, fényképekkel. Ez a kötet izgalmas időszakot ölel fel, a városnak az újjáéledését, fejlődését és a mai értelemben véve nagyvárossá válását mutatja be.” - mondta el Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András hozzátette, a kötet bemutatja azokat a folyamatokat is, amik a mában is hatnak, illetve ma is kihívásokat jelentenek a város számára.

Kultúra

 1. Bach Mindenkinek Fesztivál Székesfehérváron is

  Ötödik alkalommal rendezik meg Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Bach Mindenkinek Fesztivált. A tíznapos programsorozathoz 71 település, köztük Székesfehérvár is csatlakozott. A Városház téren és az Evangélikus templomban az ökumenikus kórus ad koncertet csütörtökön és szombaton.

  2019.03.20.
 2. Dr. Máriás és Fábry Sándor kötetének bemutatója a Királykút Emlékházban

  Március 24-én, vasárnap 17 órakor lesz dr. Máriás és Fábry Sándor „Etűdök rókafűrészre és fröccsöntött szarkára” című könyvének bemutatója a Királykút Emlékházban. Vendégek lesznek a szerzők, házigazda Dr. Bakonyi István irodalomtörténész, a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.03.20.
 3. Irodalmi szerelmekkel találkozhatunk az Olvasóteremben

  Irodalmi szerelmekkel találkozhatunk holnap délután az Olvasóteremben. Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely lesznek Czinki Ferenc vendégei, akik az életművek áttekintése mellett megidéznek egy másik irodalmi kapcsolatot: Szabó Magda és Szobotka Tibor szerelmét. 

  2019.03.19.
 4. Kisorsolták a X. Fehérvári Versünnep mentorait - indul a felkészülés az áprilisi döntőre

  A mentorsorsolással folytatódott a X. Fehérvári Versünnep. A döntőbe jutott 12 diák felkészülését a Vörösmarty Színház színművészei segítik. A döntősöknek három hetük lesz arra, hogy felkészüljenek a fináléra, amelyet április 6-án, szombaton 10 órától rendeznek meg a Városháza Dísztermében.

  2019.03.19.

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Székesfehérvár Topotéka