A derék város – megjelent a Székesfehérvár Anno harmadik kötete

"A derék város” címmel jelent meg a Székesfehérvár Anno 3. kötete, Demeter Zsófia munkája. A kiadványban Székesfehérvár központi szerepköreit ismerhetjük meg a török kiűzetése utáni időktől 1930-ig tartó, több évszázados periódusban. A könyvet Dr. Hermann Róbert történész, egyetemi tanár mutatta be.
2018.04.04. 19:32 |

Az 1980-as évek második felében kezdődött el az a munka, amikor Demeter Zsófia Gelencsér Ferenccel közösen elkezdett dolgozni a Székesfehérvár Anno első kötetén, ami 1990-ben jelent meg. Ez a könyv a dualizmus korszakára fókuszált, de kitekintések voltak a két világháború közötti korszakra is. 2002-ben jelent meg a Székesfehérvár Anno második kötete, az Örvendezz Királyi város, amiben az 1938-as Szent István Emlékév székesfehérvári eseményeire fókuszált a szerző munkatársaival, bemutatva az előkészületeket és az előkészületekben résztvevők fontos tevékenységét is.

Idén, 2018-ban a történet a harmadik állomásához érkeztünk, "A derék város” címmel jelent meg a Székesfehérvár Anno 3. kötete.

Demeter Zsófia a könyvbemutatón köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette a kiadvány megjelenését és elmondta, hogy aki elolvassa ezt a könyvet, megismerheti azt a folyamatot, hogy a fehérváriak hogyan gondolkodtak városukról. 

A könyvet a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében Dr. Hermann Róbert történész, egyetemi tanár mutatta be. „Az embernek néha az az érzése, hogy amit Demeter Zsófia nem tud ennek a városnak a XIX. századi – XX. századi történetéről, azt nem is érdemes tudni, vagy nem lehet megtudni, mert nincs hozzá forrás.” - fogalmazott a történész, aki szólt arról is, hogy hihetetlenül pezsgő, élő, fejlődő város képét rajzolja elénk a szerző. Hermann Róbert kiemelte, hogy az olvasmányos könyvből megismerhetjük városunk központi szerepköreit az 1600-as évek végétől az 1930-ig tartó Szent Imre-emlékévvel bezárólag. A történész szerint tudományos korrektség jellemzi a három részből álló kiadványt, amelyben az eddig ismert kutatások mellett a legfrissebb tudományos eredmények is helyet kaptak.

A könyv segítségével bepillantást nyerhetünk az Ybl család mindennapjaiba, a 48-as szabadságharc székesfehérvári eseményeibe, a magyar nyelvű színjátszás születésének műhelytitkaiba és az is kiderül, hogyan lett munkahelyből mulatókert Öreghegy.

Az eseményen részt vett Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Cser-Palkovics András polgármester is, aki köszönetét fejezte ki azoknak, akik megálmodták a kötetet, és elvégezték az óriási kutatómunkát. „Fontos, hogy legyen egy ilyen sorozat, ami feldolgozza a várostörténetet sok érdekességgel, izgalmasan és ahol van erre lehetőség, fényképekkel. Ez a kötet izgalmas időszakot ölel fel, a városnak az újjáéledését, fejlődését és a mai értelemben véve nagyvárossá válását mutatja be.” - mondta el Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András hozzátette, a kötet bemutatja azokat a folyamatokat is, amik a mában is hatnak, illetve ma is kihívásokat jelentenek a város számára.

Kultúra

 1. Jubileumi hangversennyel ünnepelt a Zenei Nevelésért Alapítvány

  Nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepelték a „Zenei nevelésért” díj alapításának tizedik évfordulóját. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendezett hangversenyen az elmúlt tíz év díjazottjainak vezetésével, felkészítésével léptek színpadra a tehetséges fiatalok.

  2019.05.20.
 2. „Ha még egyszer azt üzeni… A Kossuth-nóta és időszerűsége” - Lukács László előadása

  Május 21-én, kedden 15 órakor „Ha még egyszer azt üzeni… A Kossuth-nóta és időszerűsége” címmel Dr. Lukács László, néprajzkutató, egyetemi tanár tart előadást a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében, a néprajzi állandó kiállítás termében. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.05.20.
 3. Disputa Majoros Róberttel, az Alba Regia Táncegyesület művészeti vezetőjével

  Május 21-én, kedden 18 órakor újra disputa lesz az Öreghegyi Közösségi Házban. A vendég Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyesület művészeti vezetője, a házigazda Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke lesz. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.05.20.
 4. Händel zenéje csendül fel a Hiemer ház báltermében

  Hétfőn 19 órától  Händel műveiből hallhatunk válogatást a Hiemer ház báltermében, a koncerten közreműködik Borsódy László (trombita), Kalafszky Adriána (ének), Dinyés Soma és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészei.

  2019.05.20.

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka