A dán műgyűjtő: impresszionisták a Barátságban

A dán Ordupgaard Gyűjteménybe, a valaha festett legkitűnőbb impresszionista munkák tárházába viszi el nézőit a Barátság mozi Exhibition on Screen sorozatának következő darabja november 25-én, pénteken este hattól. A rendkívül látványos filmben Delacroix romantikus, Corot és Courbet realista festményeitől vezet az út Monet, Pissarro, Cézanne és Sisley impresszionista tájképeiig.
2022.11.23. 14:55 |
A dán műgyűjtő: impresszionisták a Barátságban

Bármilyen hihetetlennek tűnik is, sok évtizeden át senkinek sem kellettek az impresszionista munkák – a Monet, Degas vagy Renoir kaliberű alkotókat besározták, pellengérre állították, ennek következtében földönfutóvá váltak.

Aztán valami megkapó történt. Felnőtt egy új műgyűjtő nemzedék, amely hamarosan kezét-lábát törte, hogy ezen radikális művészek egyetlen munkájára is rálicitálhasson. Egy volt közülük az előrelátó dán üzletember, Wilhelm Hansen. Van olyan műgyűjtő, akit széles körben ismernek, másokat nem – Hansen azonban figyelemre méltó gyűjteményt alakított ki nyári rezidenciájában, Ordrupgaardban, Koppenhága külvárosában. Az Exhibition on Screen stábja az ő mozgalmas történetét meséli el, miközben megmutatja a telt házas londoni Royal Academy kapcsolódó kiállításán szereplő műveket, méghozzá tűélesen, a mozivászonra felnagyítva.

A filmben Hansen szemet gyönyörködtető ordrupgaardi otthonában és kertjében járunk, vagy éppen a bohém Párizsba csöppenünk, ahol lépten-nyomon a XIX. századi francia impresszionisták legjobb munkáival találkozunk.

Az Exhibition on Screen sorozat darabjait tavasz óta vetíti a Barátság mozi: a világ nagy kiállításait, egy-egy alkotót, egy kedvelt témát, egy korszakot vagy éppen egyetlen nagyhatású művet bemutató filmek segítségével a legnagyobb múzeumokba „léphet be” a néző. A filmek nemcsak a műveket, de azok keletkezéstörténetét, hatását, alkotóik személyiségét is megmutatják, de a közönség megismerheti például a restaurálás folyamatát, a képekhez kapcsolódó történeteket – ráadásul minden egyes epizód rendkívül látványos, filmként is színvonalas alkotás. A sorozat állandó nézői rendszeresen jegyet váltanak a moziba, vannak közöttük olyanok is, akik a kedvezőbb jegyárak miatt a fővárosból jönnek, hogy lássák kedvenceiket.

A Delacroix-tól Gauguinig – A dán műgyűjtő című filmre online a www.baratsagmozi.hu oldalon, személyesen pedig nyitvatartási időben a mozi pénztárában válthatnak jegyet az érdeklődők.