30 éve szabadon szabadtéren a Szabadművelődés Háza mellett

Szerdán délután A Szabadművelődés Háza Facebook oldalán lehetett élőben nézni a kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek 30 évvel ezelőtti antikommunista forradalamára emlékező "30 éve szabadon" című kiállítás megnyitóját. A tóparton látható tárlat megmutatja az 1988 és 1991 között lezajlott eseményeket.
2020.05.20. 21:54 |

A rendszerváltozás évfordulójára a Terror Háza Múzeum állította össze a 30 éve szabadon című kiállítást.

A két hétig látható kiállítást Balogh Gábor a Terror Háza Múzeum történésze nyitotta meg. Mint kiemelte május 22. egy nagyon fontos fordulópont a magyar politikatörténetben, amikor egy olyan ember vette át a stafétát szabadon megválasztva, aki aktív szerepet vállalt az 56-os forradalom és szabadságharcban és elkészítette szovjet csapatok kivonásáról a terveket. Antal József tervei  aztán több mint 33 évig a fiókban voltak és 1990 után, mint a demokratikusan megválasztott kormány miniszterelnöke tárgyalja a Varsói Szerződés felbontását, regnálása alatt befejeződik a szovjet csapatok kivonása 1991 nyarán.

"Ha valaki átélte ezeket az eseményeket és 90-ben visszatekintett, talán egy lyukas garast sem adott volna azért, hogy megtörténik a rendszerváltás. Nem tűnt úgy 88 elején, hogy ilyen változások következhetnek be, hiszen az ország és a párt élén még mindig Kádár János állt, még mindig egypártrendszer volt, templomba járni még mindig nem volt illdomos és külföldre is erős megkötéssel lehetett utazni egy szabadsághiányos állapotban, amikor működött még a III/III."

Beszélt azokról a közép-kelet európai mozgalmakról, amik szépen lassan megkezdték a rendszer ledöntését. Ennek kapcsán arról is szó esett a megnyitón, amit maga Kádár gondolt a lengyel szolidaritásról: „...ebben az egészben az a szörnyű, hogy munkások csinálják”. Nem túl nehéz elképzelni, egy korabeli vicc alapján sem, hogy például Romániában mi zajlott, amikor „egy román háziasszony áll az üres táskájával az ajtó előtt és azon gondolkozik, hogy most indul bevásárolni vagy éppen már megérkezett a bevásárlásból.”

A kiállítás megnyitóján Csépai Eszter színművésznő irodalmi összeállításban többek között Illyés Gyula, Faludy György, Csoóri Sándor verseit szavalta és Csetverikov Iván gitárkíséretével Cseh Tamás-Bereményi Géza dalokat énekelt.

A megnyitó visszanézhető A Szabadművelődés Háza Fcebook oldalán.

Kultúra

 1. Fogom a kezed! – prózaíró és rajzpályázatot hirdetett a Szent István Művelődési Ház

  Fogom a kezed! címmel próza- és esszéíró, illetve rajzpályázatot hirdetett a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház. Az intézmény olyan alkotásokat vár, mellyel a gyerekek és a felnőttek bemutatják, hogy miként élték meg az elmúlt hetekben az együvé tartozásnak, az egymásra utaltságnak és egymás segítésének az élményét. 

  2020.05.28.
 2. Ezen a héten még lehet szavazni Fehérvár kedvenc könyvére

  Hamarosan kiderül, melyik lesz Fehérvár kedvenc könyve: a Vörösmarty Könyvtár májusi játéka az utolsó hetéhez érkezett, az olvasók most is húsz könyv közül választhatnak, akár többet is, illetve az elmúlt hetek listáiból is lehet még szavazni. 

  2020.05.28.
 3. Néha érdekes kincseket rejt a fiók mélye - felhívást tett közzé a Fekete Sas Társaság

  Az alábbi, nemrég megjelent fotón felbuzdulva felhívást tett közzé a Fekete Sas Társaság. (Kabáczy Szilárd a székesfehérvári Tiszti Klub bejárati kapujában, 1960-ban - a Szent István Király Múzeum tulajdona) A fiókok mélyén rejlő fotókat és történeteket várnak az épülethez kapcsolódóan és az érdekes képen felbátorodva kérdezik: kinek van régi fényképe az egykori Fekete Sas szállodáról? Ki ismer régi felvételt a belsejéről?

  2020.05.27.
 4. A város négy idősotthonát kereste fel kedden a Művészkaraván

  Az elmúlt három hétben több mint húsz helyszínen tűnt fel a Művészkaraván Székesfehérváron, a színészek, táncosok, zenészek mindenütt sikert arattak. Kedden egy ráadás-előadással indították a hetet, a város négy idősotthonát keresték fel a műsorral.

  2020.05.27.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V

Székesfehérvár Topotéka