2020 az Úrvacsora éve lesz a Magyarországi Evangélikus Egyházban

A Magyarországi Evangélikus Egyház zsinata Nagycsütörtökön jelentette be, hogy 2020-ban az Úrvacsora tematikus évét hirdetik meg. „Nagycsütörtökön a keresztény világ arra emlékezik, hogy Jézus Krisztus tanítványaival úrvacsorai közösséget formált, amikor ezt mondta nekik: „ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!” - olvasható a zsinati közleményben. 
2019.04.19. 20:50 |
2020 az Úrvacsora éve lesz a Magyarországi Evangélikus Egyházban

Az úrvacsora az egész kereszténység olyan titka, lehetősége és alkalma, ahol a hívők a kenyérben és borban megélhetik a közösséget Jézus Krisztussal és egymással is.

Reményünk szerint e tematikus év lélekben megerősíti az evangélikus híveket, továbbá előre visz az egyház látható egysége felé vezető úton. Emellett keresztény hit és kultúra megőrzésének olyan programjait tervezzük, amelyeken az egyház belső megerősödését és a széles körben értelmezett emberi közösség építését szolgálja.

Konferenciák, találkozók, tanítások, előadások akadémiai és gyülekezeti szinten, művészeti alkotások (film, zene, irodalom), pályázatok, továbbá a felekezeti és vallásközi párbeszéd alkalmai egyaránt szerepelnek az egy éven át tartó programsorozatban.

Katolikus testvéreinkkel különösen is az Eucharisztikus Kongresszus kapcsán, protestáns társainkkal pedig az évszázados közös út nyomán szeretnénk szorosabbra fűzni a testvéri közösséget, tanúskodva a világ számára a megbékélt különbözőségről, és legfőképpen az egyház Uráról, Jézus Krisztusról.

Budapest, 2019. április 18.
Dr. Fabiny Tamás, elnök-püspök
Dr. Hafenscher Károly, a zsinat lelkészi elnöke

Forrás: Magyarországi Evangélikus Egyház, kép: teol.lutheran.hu

Magyarország

  1. Április 1-től lehet napi e-matricát vásárolni - előre is megvehető

    2024. április 1-től bevezetésre kerül a napi e-matrica Magyarországon. Az úthasználati jogosultság egy, a vásárló által megjelölt naptári napra lesz érvényes, és a teljes hazai díjköteles úthálózaton használható lesz. Motorokra - a heti (10 napos) és havi e-matricákhoz hasonlóan - kedvezményes áron lehet majd megvásárolni a napi autópálya-matricát.

    2024.03.29.
  2. Nemzetközi konferencia a kastélyban

    Az idei év a légierőről szól a Magyar Honvédségnél - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken, a Fejér vármegyei Fehérvárcsurgón rendezett nemzetközi konferencián. A kétnapos konferenciát a Károlyi József Alapítvány szervezte a francia, a svájci és a holland nagykövetség, az Olasz Kulturális Intézet, az Osztrák Kultúrfórum, a Magyar-Német Intézet, a Mathias Corvinus Collegium Budapest, valamint a Hanns Seidel Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány támogatásával.

    2024.03.22.
  3. Kitiltották a kamionokat

    Április 2-től 7,5 tonnás súlykorlátozást lép életbe Székesfehérváron Új Csóri út egy szakaszán - közölte az MTI-vel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Székesfehérváron a 801-es főúton, az Új Csóri úton Veszprém irányából a 8202-es Székesfehérvár-Kincsesbánya összekötő úti csomóponttól az Új Csóri úti körforgalomig vezetnek be súlykorlátozást a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei. 

    2024.03.21.
  4. Székesfehérvári kitüntetettek

    Székesfehérváron és a vármegyében tevékenykedő, kimagasló munkát végző szakember is részesült állami elismerésekben a nemzeti ünnep alkalmából.Az állami kitüntetettek teljes listáját ITT olvashatja!

    2024.03.15.