2013 PLUSZ - megnyitották a Szent István Emlékév eseményeit bemutató kiállítást

  Szombaton délelőtt tartották a 2013 PLUSZ - visszatekintés a Szent István Emlékév eseményeire című kiállítás megnyitóját. A Szent István Király Múzeum Megyeház utca 17. szám alatti épületében található kiállításon minden érdeklődő felidézheti az Emlékév eseményeit, továbbá múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várják az odalátogatókat. A tárlatot május 4-ig ingyenesen lehet megtekinteni.
2014.03.01. 12:54 |
Szombaton délelőtt tartották a 2013 PLUSZ – visszatekintés a Szent István Emlékév eseményeire című kiállítás megnyitóját. A Szent István Király Múzeum Megyeház utca 17. szám alatti épületében található kiállításon minden érdeklődő felidézheti az Emlékév eseményeit, továbbá múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várják az odalátogatókat. A tárlatot május 4-ig ingyenesen lehet megtekinteni.
KÉPGALÉRIA a megnyitóról
 2013 PLUSZ – visszatekintés a Szent István Emlékév eseményeire címmel nyílt kiállítás a Szent István Király Múzeum rendezésében a Megyeház utca 17. szám alatt. Az esemény a Fehérvár Fanfár és Komáromi Cecília népi énekes, a Hermann László Zeneiskola növendékének produkciójával kezdődött el. Dr. Demeter Zsófia, a Szent István Király Múzeum igazgatója szerint a kiállítás mindenkinek ajándékul szolgál majd. „Nagyon fontos volt a 2013-as Szent István Emlékévben a látható és a nem látható ajándékoknak az átadása. Természetesen vannak olyan tárgyak, amelyeket beépítettem a kiállításba, gondolok például a Herendi dísztálra. Nagyon bőséges az a kiadványválaszték, amely a látható ajándékok közé tartozik. Nagy érdekessége és eredménye az 2013-as évnek, hogy minden korosztály kapott valamilyen ajándékot a városától, a kisiskolásoktól kezdve egészen a felnőttekig bezárólag. Úgy ítélem meg, hogy ez a kiállítás egy ajándék minden idelátogatónak” – mondta Dr. Demeter Zsófia.
 A megnyitón Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is megjelent. Mint kiemelte az elmúlt év egy eszközt jelentett ahhoz, hogy igazi közösség jöhessen létre Fehérváron. „Egy ilyen tárlat mindig lehetőséget teremt arra, hogy egy kicsit visszaemlékezzünk a múltra. Alig néhány hete annak, hogy a Szent István Emlékév lezárult, a hatása mégis sokáig itt marad közöttünk, például a közösségformáló ereje miatt. A közösen átélt emlékek velünk lesznek a következő években, évtizedekben, továbbá olyan döntések is születtek, amelyek a jövőjét fogják meghatározni Székesfehérvárnak. A kiállításban azt a lehetőséget látom, hogy a következő hetekben mindenki, aki valamilyen módon részt vett az Emlékévben eljöhessen ide, és a saját emlékeit előidézve gondolhasson vissza az elmúlt esztendőre. A 2013-as Szent István Emlékév nem végcél, hanem egy eszköz volt ahhoz, hogy közösséget tudjunk formálni” – mondta Dr. Cser-Palkovics András, aki szerint ezt a folyamatot kell továbbvinni a jövőben.
 Dr. Csurgai Horváth József, a 2013-as Emlékbizottság elnöke szerint fontos egy ilyen sikeres és tartalmas évet felidézni. A tárlat kapcsán kiemelte, hogy a dokumentálás nagyon lényeges, hiszen az utókornak fel kell mutatni, hogy mi történt a múltban. Mint fogalmazott, ez csak a kezdetet jelenti, és továbbra is közösen, együttműködve kell szép eredményeket elérni, hogy egy lokálpatrióta Székesfehérvár jöhessen létre. A tárlaton kronológiai sorrendben és tematikusan kerülnek bemutatásra a 2013-as Szent István Emlékév legfőbb eseményei, melyeket fotók, emléktárgyak, kiadványok és videók is illusztrálnak.
 A megnyitón a 2013-as Emlékbizottság tagjaként elismerő oklevelet vett át Székesfehérvár polgármesterétől dr. Laczkó Gábor, a Vasvári Pál Általános Iskola igazgatója. Szintén a megnyitó keretében köszöntötték Bartyik Mihálynét, a székesfehérvári Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI igazgatóját a Virágos Magyarországért Verseny kapcsán. Magyarország több mint két évtizedes múltra visszatekintő, legsikeresebb környezetszépítő versenyére önkormányzatok jelentkezhetnek. A 2013-as Szent István Emlékévben egy új díjat alapítottak „…mert közös a világunk…” címmel. Az elismerés létrehozásához hozzájárult az Arany János Iskola jó példája, hiszen az intézmény pedagógusai és a speciális nevelést igénylő diákjai élen járnak környezetük szépítésében, valamint a székesfehérvári közterületek gondozásában.
 A 2013 PLUSZ kiállítást ingyenesen lehet látogatni 2014. május 4-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között. Az óvodás, illetve általános és középiskolás csoportokat múzeumpedagógiai foglalkozásokra is várják a szervezők. A gyerekek felelevenítik az Emlékév eseményeit, szerepekbe helyezkednek és interjúkat készítenek a „ünneplő közönség tagjaival”, sőt, a nagyobb diákok újságot is szerkesztenek az elmúlt évben történtekről. A kiállítással kapcsolatos további információ a www.szikm.hu oldalon található.