2010-ig tartó kulturális koncepció anyaga lesz majd Európa Kulturális Fővárosa pályázat

 Boldizs Kálmánné alpolgármester bejelentette, hogy a hétfői döntés alapján a nem nyert kategóriába került a város „Európa Kulturális Fővárosa” pályázata. Az alpolgármester asszony kiemelte, a város mindent megtett azért, hogy a lehető legjobb pályázatot nyújtsa be, így arról biztosíthatja a város vezetését, a közművelődésben és a kulturában dolgozókat, hogy ez lesz az a szakmai anyag, amely a 2010-ig tartó kulturális koncepció alapja lesz. Szele István közművelődési irodavezető elmondta, Székesfehérvár képviseletében nemrégiben  Kassel-ben járt, ahol az Európa Kulturális Fővárosa címre kandidáló 10 német várossal együtt a jelenlevő 11 magyar város képviselője megalakította a Kulturvárosok Egyesületét.

2005.03.08. 17:45 |

 Boldizs Kálmánné alpolgármester bejelentette, hogy a hétfői döntés alapján a nem nyert kategóriába került a város „Európa Kulturális Fővárosa” pályázata. Az alpolgármester asszony kiemelte, a város mindent megtett azért, hogy a lehető legjobb pályázatot nyújtsa be, így arról biztosíthatja a város vezetését, a közművelődésben és a kulturában dolgozókat, hogy ez lesz az a szakmai anyag, amely a 2010-ig tartó kulturális koncepció alapja lesz.

 Szele István közművelődési irodavezető elmondta, Székesfehérvár képviseletében nemrégiben  Kassel-ben járt, ahol az Európa Kulturális Fővárosa címre kandidáló 10 német várossal együtt a jelenlevő 11 magyar város képviselője megalakította a Kulturvárosok Egyesületét, amelynek tagjai minden évben kétszer találkoznak és számos fontos ismeretet sajátíthatnak el egymástól, így például kultura finanszírozási technikákat is tanulhat majd Fehérvár a német városoktól.

 A pályázattal kapcsolatban Szele István elmondta, Székesfehérvár nem tűzött ki olyan célokat a programban, amit ne valósítana meg akkor is, ha nem jut tovább a versenyben. „Valószínűleg az volt az egyik hiányossága a pályázatnak, hogy nem volt benne irrealitás, nem akartuk a Belvárost lefedni polietilénnel, nem akartuk idehozni az Eifel tornyot a Magyar Király Szálló elé, tehát a programban jól hangzó, de a realitás felett álló elemeket nélkülözte a pályázat.” – kommentálta a döntést Szele István, aki szerint ezek helyett a Hiemer ház rehabilitációja, a jelenleg nem üzemelő mozik visszaszerzése, az új színház befejezése és a Fejér Megyei Múzeum rendbetétele került előtérbe. Szele István szerint az volt a fontos, hogy Fehérvár lehetőségeivel és adottságaival azonos legyen az a kulturális nívó, amit ez a város megérdemel. 

 A döntést kommentálva az irodavezető megjegyezte, „Fehérvár kicsit méltatlanul került kívül ezen a körön”, majd hozzátette: „nem vagyunk vidámak, de elkeseredve sem vagyunk, mert Székesfehérvár ennek ellenére sokat nyert és nyerhet ezzel a pályázattal.” Szele István kiemelte, 11 megyei jogú város merte felvállalni ezt a pályázatot, köztük Székesfehérvárban is megvolt az elszántság, amire történelmi rangja is predesztinálta, ugyanakkor kitért a kulturális infrastruktúra hiányosságaira, így a kiállítóhelyek és mozik alacsony számára is.

 A kultura.hu - portálon olvasható indoklást, amely szerint „szakmailag, nyelvileg, és nyomdailag nem volt megfelelő a pályázat”, így kommentálta az irodavezető: „A bizottságtól kellene megkérdezni, mit tartanak a szakmaiság hiányának, a nyomdai kivitel pedig nem tartozik egy pályázat értékelési kritériumai közé. Aki meg ismer, az tudja, hogy miután a szépségemre nem lehetek hiú, az egyetlen dolog, amire hiú szoktam lenni, az a stílusom, ezért személyes kudarcként éltem meg, hogy a pályázat nyelvileg nem megfelelő.”

 Kovács Péter, a kulturális bizottság elnöke a pályázatról elmondta, komoly hátrányokkal indult Fehérvár, mivel nem tartozik a legnagyobb városok közé és más hátrányokkal is rendelkezik, így például a legnagyobb hátrány, hogy hiányzik ebből a városból az igazi felsőoktatás, egyetem, amely nem csak rangot, hajtóerőt jelent a kultura számára. Kovács Péter hátrányként említette Fehérvár Budapesthez való közelségét is, amely „megnehezíti, hogy önálló kulturális képe, élete legyen a városnak” A kulturális bizottság elnöke kiemelte, egy fehérvári kulturális vállalkozásnak egy az egyben kell versenyeznie a fővárosi kínálattal.