1000 milliárdos támogatás a fejlesztési pólusoknak

 A II. Nemzeti fejlesztési terv egyik komplex programja növekedési (versenyképességi) pólusok kialakítását tűzi ki célul 2007 és 2013 között. Budapest mellett Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged és póluspárosként Székesfehérvár és Veszprém részese a programnak. Együttesen várhatóan 800-1000 milliárd forint forrásra számíthatnak, ennek felhasználásával az érintett városok látványos fejlődése mellett régiójuk felemelkedését is szolgálni kívánják.

2006.04.06. 09:16 |

 A II. Nemzeti fejlesztési terv egyik komplex programja növekedési (versenyképességi) pólusok kialakítását tűzi ki célul 2007 és 2013 között. Budapest mellett Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged és póluspárosként Székesfehérvár és Veszprém részese a programnak. Együttesen várhatóan 800-1000 milliárd forint forrásra számíthatnak, ennek felhasználásával az érintett városok látványos fejlődése mellett régiójuk felemelkedését is szolgálni kívánják.


 Miért jó a fejlesztési pólus a régiónak és az országnak? – tette fel a kérdést Szűcs Erika, a programért felelős miniszteri biztos, Miskolc alpolgármestere a II. Nemzeti fejlesztési terv társadalmi egyeztetése keretében a komplex programról tartott budapesti konferencián. Mindenekelőtt azért, mert rákényszerít a stratégiai fejlesztési irányok kijelölésére, új növekedési hajtóerő mozgósítására, integrált fejlesztésekre (képzés, kutatás-fejlesztés, gazdasági versenyképesség), tartós együttműködések kialakítására. Példaként említette a képzést, amely befektetés a pólusban, ám a hatása kisugárzik a régióra, az egész országra. Szűcs Erika szerint a program egyúttal javára válik a város- és a településfejlesztésnek, mert rákényszerít az innovációra, térbeli, hálózati kooperációs rendszerben való tervezésre és munkálkodásra, a fejlesztést dinamizáló társadalmi csoportok (fiatalok, magas képzettségű szakemberek) aktivizálására. A II. Nemzeti fejlesztési tervben helyet kapó pólusprogramra azért van szükség, mert az eddigi, így az I. NFT keretében megvalósult fejlesztések révén nem csökkentek a regionális különbségek – tette hozzá a miniszteri biztos.
 

Várhatóan nyolcszáz- és ezermilliárd forint együttes értékben fejlesztési pólusonként 30 kulcsprojekt és számtalan alprojekt valósulhat meg 2007 és 2013 között Magyarországon. Projekt-előkészítésre százmillió forintot szavazott meg a kormány a pólusnak kiszemelt városok széles körű fejlesztése számára 2007–2013 között. A kulcsprojektek listáját március 31-ig kellett benyújtani a Nemzeti Fejlesztési Hivatalnak, a kidolgozásuk pedig a tervek szerint 2006 végéig tart. Amennyiben minden jól megy, úgy két-három év múlva már jövedelmet termelnek ezek a projektek – ismertette a menetrendet a miniszteri biztos.
Nemcsak a gazdaság, de az ország versenyképességét is szolgálja, hogy a francia példát követve Budapest mellett öt plusz egy várospáros fejlesztési középpont lesz. Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter a programról tartott szakmai egyeztetésen további nyereségként vázolta fel a határon átnyúló és a régiók közötti együttműködés fellendülését 2007 és 2013 között.
 

Vajon mit szólnak a pólustervekhez az érintett városok? Győr és Nyugat-Dunántúl esetében rendkívül nagy jelentőségű ez a program, s bár indulatokat váltott ki a régióban, de ezen szerencsére már túl vagyunk – mondta el Balogh József polgármester. Beszámolt arról, hogy Mosonmagyaróvárral, Nagykanizsával, Zalaegerszeggel, Sopronnal és Szombathellyel rendszeresek a konzultációk a fejlesztésekről, az együttműködésről a még meglévő vitás kérdések tisztázása érdekében.

Magyarország

  1. Negyvenezer befejezett ügy

    Megközelítette a 40 ezret a befejezett bírósági ügyek száma 2023-ban a Székesfehérvári Törvényszéken és Fejér vármegye járásbíróságain. A Székesfehérvári Törvényszéken 84 bíró és 244 igazságügyi alkalmazott dolgozik. Kedden tartotta hagyományos évértékelő összbírói értekezletét a Törvényszék.

    2024.04.23.
  2. Általános iskolai beiratkozás

    Április 18-án és 19-én (csütörtökön és pénteken) kell beiratkozniuk az általános iskolába azoknak a tanköteles diákoknak, akik szeptemberben kezdik az első osztályt.

    2024.04.17.
  3. Április 1-től lehet napi e-matricát vásárolni - előre is megvehető

    2024. április 1-től bevezetésre kerül a napi e-matrica Magyarországon. Az úthasználati jogosultság egy, a vásárló által megjelölt naptári napra lesz érvényes, és a teljes hazai díjköteles úthálózaton használható lesz. Motorokra - a heti (10 napos) és havi e-matricákhoz hasonlóan - kedvezményes áron lehet majd megvásárolni a napi autópálya-matricát.

    2024.03.29.
  4. Nemzetközi konferencia a kastélyban

    Az idei év a légierőről szól a Magyar Honvédségnél - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken, a Fejér vármegyei Fehérvárcsurgón rendezett nemzetközi konferencián. A kétnapos konferenciát a Károlyi József Alapítvány szervezte a francia, a svájci és a holland nagykövetség, az Olasz Kulturális Intézet, az Osztrák Kultúrfórum, a Magyar-Német Intézet, a Mathias Corvinus Collegium Budapest, valamint a Hanns Seidel Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány támogatásával.

    2024.03.22.