Wathay Ferenc születésének 451. évfordulóján emlékeztek a hős vicekapitányra

Négyszázötvenegy éve született Wathay Ferenc egykori vicekapitány, akinek nevéhez kötődik Székesfehérvár 1601-es visszafoglalása a törököktől. A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület évről évre megemlékezik névadójáról, a végvári vitézről, aki 1602-ben alkapitánya is volt Székesfehérvárnak. 
2019.09.19. 17:43 |

Székesfehérváron 1938. május 19-én avattak szobrot a városvédő hős emlékére, a másfélszeres életnagyságú bronz szobrot 1937-ben Lux Elek készítette és 2012-ben esett át teljes felújításon.

Berdó Gábor, a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület elnöke az ünnepségen felidézte a névadó életét, aki 1568 szeptember 24-én született Vágon. Édesapja, Wathay Lőrinc cseszneki várkapitány halála után 1578-ban anyja Németújvárra, majd Sopronba küldte tanulni. Katonai pályáját 1584-ben kezdte Tihanyban Mesteri János mellett, majd Pápán, Cseszneken, Magyaróváron és Győrben szolgált. 1588-ban megsebesült és Tatára került. 1592-ben hadnagyi rangot nyert, ezután Sárváron, Pápán, Veszprémben és Győrben katonáskodott. 1602-ben a rövid időre visszafoglalt Székesfehérvár alkapitánya; augusztus 29-én, a vár elestekor több tiszttársával együtt sebesülten török fogságba került. Berdó Gábor kiemelte, hogy Wathay Ferenc hűsége, önfeláldozó hazafiassága, műveltsége mind a mai napig követendő példát jelent.

A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület 1989-ben hivatásos tisztekből, és tiszthelyettesekből, valamint nyugdíjasok katonákból alakult meg azzal a céllal, hogy a hadsereg és a katonai hivatás presztízsét növelje, a szakmai tudományos munkát elősegítse, valamint a honvédelmi nevelést előmozdítsa.

Az emléknap programja a Városházán folytatódott, ahol ünnepi közgyűlésen emlékeztek meg az egyesület megalakulásának harmincadik évfordulójáról. A közgyűlés egyhangú döntéssel fogadta el az elnökség javaslatát, amely szerint Kátai Zoltán Kossuth-díjas énekmondó mától az egyesület tiszteletbeli tagja lett. Berdó Gábor Károly elnök beszédében az elmúlt 30 évre tekintett vissza. Mint mondta, voltak nehezebb és könnyebb időszakok, de a bajtársiasság, a haza, a honvédség és az egymás iránt érzett felelősség adott erőt az újabb és újabb tervek, célok megvalósításához. 2005 után egy új szakasz kezdődött az egyesület életében. „Jó úton járunk. Úgy érezzük, most már látható nyomot hagytunk a katonai hagyományőrzés, különösen itt Székesfehérváron a középkori katonai hagyományok ápolásában. Talán megérdemelten kapjuk meg a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége és Székesfehérvár támogatását. Segítik és elismerik a munkánkat. Mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy Székesfehérváron soha nem látott szintre emelkedett a honvédelmet támogató civil szerezetek együttműködése.” 

Cser-Palkovics András polgármesteri oklevéllel köszöntötte a jubiláló szervezetet. Az egyesület mindennapi élete, eseményei sok embert kötnek össze, akik erős közösséget alkotnak közös céljaik, álmaik megvalósításával. „Az évfordulók mindig lehetőséget adnak arra, hogy visszaemlékezzünk, hogy köszönetet mondjuk elődeink munkájáért, s értékelve a jelen cselekedeteit alakítsuk jövőnket. Székesfehérvár katonaváros múltja, jelene és jövője szempontjából is fontos a párbeszéd. A városnak nagy segítséget jelent, ha a jelenlegi és egykori katonák megosztják tapasztalataikat, szakmai tudásukat. Emberi tartásuk, amely a bajtársi egyesület tagjait is jellemzi, példamutató a következő generációk számára.”

Az ünnepi közgyűlésen adták át a Wathay Emlékérmet, amelyet az egyesület érdekében végzett munka elismeréseként Pálmai Dénes nyugállományú ezredes, Olasz Zoltán nyugállományú ezredes és Péter Ernő nyugállományú ezredes vehette át.

A délután során a tárgyi emlékek mellett a Hungarikum együttes, a Nőszirom Vegyeskar, valamint a Tilinkó együttes kulturális műsorral is köszöntötte a 30 éves Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület tagjait.

Közélet

 1. Határszemle - aszályhelyzet van a székesfehérvári külterületi szántókon

  A talaj közel 10 cm mélyen ki van száradva a vizsgált területen és a sokéves átlaghoz viszonyítva 56 mm-rel kevesebb csapadék hullott az utóbbi 90 napban Székesfehérváron és környékén - mondta Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke az OMSZ hivatalos statisztikáira is hivatkozva. 

  2020.06.04.
 2. Az Albatrosz Repülő Egyesület megemlékezése június 4-én Fehérvár felett

  A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról a repülők is megemlékeznek. Június 4-én, csütörtökön 10 órakor országszerte több mint 144 repülő emelkedik a magasba. Az Albatrosz Repülő Egyesület három gépe tisztelgő repülést hajt végre Székesfehérvár fölött.

  2020.06.03.
 3. Tanszergyűjtés lesz az Európa Klubban - június 9-19. között várják az adományokat

  Év végi tanszergyűjtést szerveznek az Igazgyöngy Alapítvány tanulóinak. A fel nem használt tanszereket, segédeszközöket a Fő utca 3. szám alatti Európa Klubba várják június 9-19-ig munkanapokon, 16 és 18 óra között.

  2020.06.03.
 4. Trianon 100 Székesfehérváron – egész napos emlékező programsorozattal készül a város június 4-én

  Egész napos emlékező programsorozattal készül Székesfehérvár Önkormányzata, valamint civil szervezetek és közösségek június 4-én, csütörtökön a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára. 

  2020.06.03.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V