Wathay Ferenc születésének 451. évfordulóján emlékeztek a hős vicekapitányra

Négyszázötvenegy éve született Wathay Ferenc egykori vicekapitány, akinek nevéhez kötődik Székesfehérvár 1601-es visszafoglalása a törököktől. A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület évről évre megemlékezik névadójáról, a végvári vitézről, aki 1602-ben alkapitánya is volt Székesfehérvárnak. 
2019.09.19. 17:43 |

Székesfehérváron 1938. május 19-én avattak szobrot a városvédő hős emlékére, a másfélszeres életnagyságú bronz szobrot 1937-ben Lux Elek készítette és 2012-ben esett át teljes felújításon.

Berdó Gábor, a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület elnöke az ünnepségen felidézte a névadó életét, aki 1568 szeptember 24-én született Vágon. Édesapja, Wathay Lőrinc cseszneki várkapitány halála után 1578-ban anyja Németújvárra, majd Sopronba küldte tanulni. Katonai pályáját 1584-ben kezdte Tihanyban Mesteri János mellett, majd Pápán, Cseszneken, Magyaróváron és Győrben szolgált. 1588-ban megsebesült és Tatára került. 1592-ben hadnagyi rangot nyert, ezután Sárváron, Pápán, Veszprémben és Győrben katonáskodott. 1602-ben a rövid időre visszafoglalt Székesfehérvár alkapitánya; augusztus 29-én, a vár elestekor több tiszttársával együtt sebesülten török fogságba került. Berdó Gábor kiemelte, hogy Wathay Ferenc hűsége, önfeláldozó hazafiassága, műveltsége mind a mai napig követendő példát jelent.

A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület 1989-ben hivatásos tisztekből, és tiszthelyettesekből, valamint nyugdíjasok katonákból alakult meg azzal a céllal, hogy a hadsereg és a katonai hivatás presztízsét növelje, a szakmai tudományos munkát elősegítse, valamint a honvédelmi nevelést előmozdítsa.

Az emléknap programja a Városházán folytatódott, ahol ünnepi közgyűlésen emlékeztek meg az egyesület megalakulásának harmincadik évfordulójáról. A közgyűlés egyhangú döntéssel fogadta el az elnökség javaslatát, amely szerint Kátai Zoltán Kossuth-díjas énekmondó mától az egyesület tiszteletbeli tagja lett. Berdó Gábor Károly elnök beszédében az elmúlt 30 évre tekintett vissza. Mint mondta, voltak nehezebb és könnyebb időszakok, de a bajtársiasság, a haza, a honvédség és az egymás iránt érzett felelősség adott erőt az újabb és újabb tervek, célok megvalósításához. 2005 után egy új szakasz kezdődött az egyesület életében. „Jó úton járunk. Úgy érezzük, most már látható nyomot hagytunk a katonai hagyományőrzés, különösen itt Székesfehérváron a középkori katonai hagyományok ápolásában. Talán megérdemelten kapjuk meg a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége és Székesfehérvár támogatását. Segítik és elismerik a munkánkat. Mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy Székesfehérváron soha nem látott szintre emelkedett a honvédelmet támogató civil szerezetek együttműködése.” 

Cser-Palkovics András polgármesteri oklevéllel köszöntötte a jubiláló szervezetet. Az egyesület mindennapi élete, eseményei sok embert kötnek össze, akik erős közösséget alkotnak közös céljaik, álmaik megvalósításával. „Az évfordulók mindig lehetőséget adnak arra, hogy visszaemlékezzünk, hogy köszönetet mondjuk elődeink munkájáért, s értékelve a jelen cselekedeteit alakítsuk jövőnket. Székesfehérvár katonaváros múltja, jelene és jövője szempontjából is fontos a párbeszéd. A városnak nagy segítséget jelent, ha a jelenlegi és egykori katonák megosztják tapasztalataikat, szakmai tudásukat. Emberi tartásuk, amely a bajtársi egyesület tagjait is jellemzi, példamutató a következő generációk számára.”

Az ünnepi közgyűlésen adták át a Wathay Emlékérmet, amelyet az egyesület érdekében végzett munka elismeréseként Pálmai Dénes nyugállományú ezredes, Olasz Zoltán nyugállományú ezredes és Péter Ernő nyugállományú ezredes vehette át.

A délután során a tárgyi emlékek mellett a Hungarikum együttes, a Nőszirom Vegyeskar, valamint a Tilinkó együttes kulturális műsorral is köszöntötte a 30 éves Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület tagjait.

Közélet

 1. Számos vizsgálattal várta látogatóit az V. Egészségnap a Köfém Művelődési Házban

  Városrészi szűrőnapot rendeztek immár ötödik alkalommal a KÖFÉM Művelődési Házban szombaton. Az Egészségnapon számos alapvizsgálatot végeztethettek el a résztvevők gyorsan és ingyenesen.

  2019.10.19.
 2. Székesfehérváron tartja vezetőképző összejövetelét a Nemzeti Ifjúsági Tanács

  Pénteken kezdődött és vasárnapig tart a Nemzeti Ifjúsági Tanács őszi vezetőképző összejövetele, melyet immár második alkalommal tartanak Székesfehérváron. A programsorozat elsődleges célja az ifjúsági vezetők új generációinak képzése, felkészítése a rájuk váró feladatokra.

  2019.10.18.
 3. Személyes, bátor és igaz - az október 23-i műsort próbálják a széchenyis diákok

  Jól haladnak az október 23-i ünnepre készülő Kőnél keményebbek című utcaszínházi produkció próbái, amelyben a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola mintegy 60 diákja szerepel. A Matuz János által írt és rendezett műsor a székesfehérvári eseményekre, személyekre fókuszál, melyet jövő héten szerdán délután láthatunk a Városház téren.

  2019.10.18.
 4. Kegyeleti napok - temetői intézkedések Székesfehérváron

  Az önkormányzati temetőkben nyugvó szeretteikről megemlékezőket ebben az esztendőben is számos ingyenes szolgáltatással segíti a Székesfehérvár Városgondnoksága. A sírhelyek rendbe tételéhez kőzúzalékot biztosítanak október 24-én mind a kilenc önkormányzati temetőben. A sírhelyek rendelkezési jogának lejárati ideje a sirhelykereso.varosgondnoksag.hu címen is ellenőrizhető.

  2019.10.18.

Október 23.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek