Vezess, elemezz, dönts! – menedzserverseny az Óbudai Egyetemen

Vezess, elemezz, dönts! mottóval rendezett menedzserversenyt középiskolások számára az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar és a Mondelez Hungária Kft. A résztvevők munkahelyi szituációkat imitálva, játékos gyakorlatok során mérték fel, hogy a munkahelyi légkörhöz rendkívül hasonlító, életszerű helyzetekben hogyan tudják érvényesíteni a különféle készségeiket, képességeit és főként önmagukat.
2022.11.10. 13:49 |
Vezess, elemezz, dönts! – menedzserverseny az Óbudai Egyetemen

A 9-13. évfolyamosoknak szóló, a műszaki menedzser képzést támogató versenyt az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán szervezték meg hagyományteremtő szándékkal, a Mondelez Hungária Kft. együttműködésével.

Székesfehérvárról és az ország több városából összesen 56 középiskolás érkezett, a fiatalok csoportokban versengtek a valódi munkahelyi szituációkat imitáló körülmények között. Különböző projekteken dolgoztak, játékos csoportmunkákban vettek részt, megmutatták, hogy mennyire kreatívak, együttműködőek, rugalmasak, kommunikatívak és hogyan tudják elsősorban önmagukat menedzselni.

Dr. Pogátsnik Monika, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának oktatási dékánhelyettese, a verseny ötletadója hangsúlyozta, a munkaerőpiacon való érvényesüléshez az úgynevezett kemény készégek (hard skills), vagyis az elméleti, szakmai, gyakorlati tudás mellett elengedhetetlenül fontosak a puha készségek (soft skills), azaz a csapatmunka, a kreativitás, a problémamegoldó és kommunikációs készség, az empátia, a rugalmasság, az együtt gondolkodás és a megoldások megtalálása. Ennek felmérésére szolgált a verseny. 

A megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta, Székesfehérvár a magyar gazdaság egyik központja, ahol nagyon fontos az egyetemi képzés. Az ipar és a város közös erőfeszítések által igyekszik meggyőzni a fiatalokat arról, hogy válasszák a helyi felsőoktatást, maradjanak itthon vagy jöjjenek Székesfehérvárra. A versenyekbe bevonják a középiskolásokat, hogy felfedezzék és a fejlődésben segítsék a tehetségeket. „Az ember élete elemzésekből, döntésekből áll, ami nagy kihívás és felelősség is. Nem baj, ha ezt már középiskolás korban megízlelitek, és elkezditek tudatosan építeni a készségeiteket, a képességiteket (…) Egy ilyen verseny nagyon jó alkalmat és lehetőséget ad erre!” – emelte ki köszöntőjében a városvezető.

Prof. Dr. Györök György, az ÓEAMK dékánja arról beszélt, szeretnék minél inkább kinyitni és megmutatni az egyetemüket a versenyek által is, az ipar szereplőivel együttműködve. Úgy fogalmazott: „Az egyetem nem egy fikció! Élhető, emberbarát környezetet kínál a továbbtanulóknak. A versennyel az volt a célunk, hogy a fiatalokat bevonzzuk az egyetemi környezetbe, és élményteli napot szervezzünk számukra.”

Györök Zsófia, a Mondelez Hungária Kft. HR vezetője elmondta: cégük egy óriási multinacionális vállalat, világszerte 80 ezer munkáltatót foglalkoztat, a központja Chicago-ban van. Székesfehérváron három kategóriában – csokoládé, cukorka és keksz – zajlik a gyártás, és számos területen foglalkoztatnak mérnököket. Hosszú távon tervezik a stratégiai utódlást, éppen ezért fontos tudniuk a fiataloknak, hogy a munkáltatók milyen szempontok alapján választják ki az alkalmazottaikat, és melyek azok a vizsgált kompetenciák, melyekre a cégek kiemelten figyelnek. Ebben segít a verseny.

A diákokat 5 csoportra bontva versenyeztették, a csoportokat egy-egy faciliátor és két-két  megfigyelő vizsgálta. Nem a megoldások megtalálása, hanem kifejezetten a résztvevők együttműködésének, talpraesettségének értékelése volt a cél a különféle feladatok, munkáltatói kiválasztások során. Végül a 15 legjobban teljesítő diákot jutalmazták egyetemi és céges ajándékokkal.  

Gazdaság

 1. Válaszd a szakképzést!

  A 2024/25-ös tanévre vonatkozó hasznos információkkal segíti a középiskolai továbbtanulás előtt álló diákokat és szülőket a Székesfehérvári Szakképzési Centrum. A következő fontos határnap február 21-e, a jelentkezési lapok leadási határideje. A szakképzésben elérhető lehetőségekről részletes tájékoztató is olvasható az SZFSZC weboldalán.

  2024.02.18.
 2. Stabilitás, biztonság és fejlődés

  Székesfehérvár Közgyűlése csütörtöki ülésén elfogadta a város 2024. évi költségvetését. A büdzsé stabil, biztonságos működéssel és városüzemeltetéssel, állami és helyi forrásokból megvalósuló fejlesztésekkel, jelentős önkormányzati intézményi béremelésekkel és komoly tartalékképzéssel számol adósságállomány és hitelfelvétel nélkül.

  2024.02.15.
 3. Vállalkozásfejlesztés mesterképzés

  Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar online tájékoztatót szervez a Székesfehérváron 2024. szeptemberében induló Vállalkozásfejlesztés mesterszak bemutatására február 8-án csütörtökön 17.00 óra kor, csatlakozni ezen a linken lehet. 

  2024.02.08.
 4. Hétfőig várják a kiállítók jelentkezését

  Második alkalommal szervez állásbörzét az Óbudai Egyetem Nonprofit Kft. Székesfehérváron. A március 12-i esemény célja: segítséget nyújtani a munkaadóknak, hogy megtalálják leendő munkavállalóikat. A szervezők várják azon cégek, vállalatok jelentkezését, akik szívesen találkoznak és bemutatják a tehetséges egyetemistáknak profiljukat az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar kampuszán rendezett tavaszi eseményen. A jelentkezési és anyagleadási határidő: február 12. hétfő.

  2024.02.07.