Városi szűrőnap - a fehérváriaknak szívügye az egészségük

Hetedik alkalommal rendezték meg a “Szívügyünk Fehérvár” elnevezésű szűrőprogramot, amely Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház összefogásával valósul meg. Az Alba Regia Sportcsarnokban kedden délután a fehérváriak számos ingyenes szűrővizsgálaton, tanácsadáson vehettek részt.
2019.11.05. 19:30 |

Az esemény megnyitóján köszöntötték a „Kicsik szívügye” rajzpályázat nyertes alkotóit is.

Székesfehérvár Önkormányzata kiemelten fontos területnek tartja az egészség megőrzését, az egészséges életmód népszerűsítését szolgáló programok támogatását. Ennek érdekében sok ingyenes mozgási lehetőség várja a fehérváriakat. A betegségmegelőzést pedig azok a szűrőnapok szolgálják, amelyek mára szinte minden városrészben elérhetőek a lakók számára. A legnagyobb egészségügyi szűrőnap a „Szívügyünk Fehérvár” elnevezésű rendezvény, amelyen a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosai, szakdolgozói, valamint a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda munkatársai fogadták kedden az Alba Regia Sportcsarnokban mindazokat, akiknek fontos az egészségük.

Mészáros Attila alpolgármester köszöntőjében kiemelte: az önkormányzat alapfeladatai mellett sokat tesz az egészség megőrzése és az egészségfejlesztés érdekében. „Csak az idei évben az egészségnapokon közel háromezren vettek részt, az elvégzett szűrővizsgálatok száma mintegy 16000 volt. Az Egészségfejlesztési Iroda által szervezett programokon 9600 fő vett részt a működés első évében.” Az alapellátásban végzett feladatokról szólva elmondta, idén megújult az Ybl Miklós lakótelepi és a Batthyány utcai rendelőépület több mint 160 millió forint értékben, a kórház számára pedig 150 millió forint támogatást biztosított a város működésre, lakhatási támogatásra, intézményfelújításra.

„Szívügyünk a fehérváriak, a fehérváriaknak szívügyük az egészségük. Erről szól ez a szűrőnap.” - mondta dr. Reiber István. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosigazgatója örömét fejezte ki, hogy a kórház dolgozói lelkesen készülnek ezekre a szűrőnapokra. Örömmel fogadják az újonnan érkezőket, és szeretettel köszöntik az évről évre visszatérőket. Szólt a prevenció fontosságáról, és arról a tudatos gondolkodásról, amely egyre szélesebb körben tapasztalható az egészségmegőrzés terén Székesfehérváron. „Legyen az egészségünk mindennap a szívügyünk!”- zárta köszöntőjét dr. Reiber István.

A szűrőnaphoz idén is kapcsolódott egy gyerekek számára hirdetett pályázat: az esemény szervezői óvodai csoportok tetszőleges technikával készített képzőművészeti alkotásait várták az egészség, egészségmegőrzés, egészséges táplálkozás jegyében. A felhívásra sok ötletes és látványos pályamunka érkezett a város óvodáiból. Az első helyezett alkotást a Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda Maci csoportja készítette, míg a második legszebbnek a Hosszúsétatéri Óvoda 3. számú csoportja, harmadik legjobbnak a Tóvárosi Óvoda 2. számú csoportja rajzát ítélte a zsűri. A város által felajánlott ajándékutalványokat Mészáros Attila, a gyerekek egészségét szolgáló piros alma díjakat dr. Reiber István adta át. Bár a pályázati kiírás eredetileg csoportoknak, óvodai közösségeknek szólt, a pályaművek megismerése közben kialakult az „egyéni alkotások kategória” is. Így született meg a döntés, hogy a 18 egyéni résztvevő is kap emléklapot, mert sokat dolgoztak és egyedi, színes alkotásokat hoztak e témakörben.

Az egészségügyi szűrőnapon számos vizsgálatot vehettek igénybe a látogatók: az urológiai, kézsebészeti, mozgásszervi, szájüregi, szemészeti és stressz-szűrés mellett anyajegy- és érállapot-vizsgálatra is lehetőség volt. Szakemberektől tanulhatták meg a hölgyek az emlő önvizsgálatának helyes módszerét, és a helyszínen előjegyzést is kérhettek mammográfiai vizsgálatra. Az érdeklődők táplálkozási tanácsokat a dietetikusoktól kaptak, és ellenőriztethették vérnyomásukat, vércukor- és koleszterinszintjüket is.

A szűrőnapon a székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda munkatársai mentálhigiénés tanácsokkal szolgáltak, valamint testösszetétel-vizsgálatot és COPD-mérést is végeztek. A programon a látogatók az Országos Mentőszolgálat megyei szervezete munkatársainak segítségével megismerkedhettek az újraélesztés alapjaival is.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár