Vadriasztó prizmákat szereltek fel az út mellé Fehérvár határában

Fejér vármegyében évről évre nagy számban fordulnak elő vadelütéses balesetek. Annak érdekében, hogy ezeket megelőzzék, vadkerítés építése helyett vadriasztó prizmákat helyeztek ki kísérleti jelleggel Csala és Lovasberény között.
2023.03.09. 11:59 |
Vadriasztó prizmákat szereltek fel az út mellé Fehérvár határában

Évről évre sok balesetet okoznak az erdőkből az utakra tévedő vadak.

Mivel nem lehet mindenhol vadkerítést építeni, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közreműködésével úgynevezett vadriasztó prizmákat szerel az egyes főutak melletti oszlopokra. „A vadak általában az éjszakai, hajnali órákban mozognak. Amikor a járművek tompított lámpával vagy fényszóróval közlekednek, ez rávetül erre a prizmára és az út melletti területre szórja a fényt, amitől a vad megijed, hiszen nem érti, hogy miért kerül az ő szemébe fény, és elkerüli az utakat. Fejér megyében több útszakaszon telepítettük már kedvező tapasztalatokkal, így a Székesfehérvár-Zámoly-Gánt utat tudnám mondani. Ez nagy részen erdős területen vezet, és jó hatásfokkal tudnak működni.” - mondta el Molnár István, a Magyar Közút Zrt. Fejér vármegyei igazgatója.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Vármegyei Igazgatósága több mint 1300 km hosszúságú útszakaszt kezel, ezek 10%-a vadveszélyes.

A prizmák felszerelésénél azt veszik figyelembe, az adott szakaszon az elmúlt időszakban, hány baleset köthető az útra tévedő vadakhoz. „Megnéztük a megyében, hogy viszonylag hol volt sok vadelütéses baleset, és a 811-es számú főúton ezen a kis 5 km-es szakaszon nagyon sok volt. 2020-ban hét anyagi káros vadelütéses baleset volt, 2021-ben 10 anyagi káros, 2022-ben pedig 9 baleset volt, abból egy könnyű sérüléses volt. Egy segédmotor-kerékpáros ütközött egy dám vaddal.” - nyilatkozta a prizmák felszerelése kapcsán Illés Mihály rendőr alezredes, a Fejér Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

Ilyen kék színű prizmákat helyeztek ki a Magyar Közút Fejér vármegyei munkatársai Székesfehérvár határától egy 5 km-es szakaszon Csala és Lovasberény között.

Csala és Lovasberény között az út szélét jelző oszlopokra 50 méterenként összesen 220 darab vadriasztó prizmát helyeztek most ki.

Mint Illés Mihály elmondta, máshol is szükség lenne ezekre, ahol vadcsapások vannak. Ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a vármegye más területén is szeretnék használni az optikai kerítést.