Új református gyülekezet Székesfehérvár Budai Úti Egyházközség néven

Egy gyülekezetalapítási folyamat gyümölcseként január 1-től városunk újabb református gyülekezettel gyarapodott, Székesfehérvár Budai Úti Egyházközség néven. A gyülekezetalapítás történetét és jövőbeni működésükkel kapcsolatos tudnivalókat, szerdán Berze János és Szász Zoltán, fehérvári református lelkipásztorok ismertették a Budai úti gyülekezeti ház nagytermében.
2021.01.06. 13:05 |

„A Székesfehérvári Református Egyházközség presbitériuma a 90-es évek elején gondolt először arra, hogy a meglévő belvárosi és maroshegyi templomok mellé a létszámában gyorsan bővülő öreghegyi városrészben is egy új szakrális helyet hozzon létre az istentiszteletek mielőbbi elindítására.

1994-ben, huszonöt-harminc fővel elindult egy kis közösség, gyülekezet-kezdemény, ami gyorsan hatvannyolc főre növekedett, ki is nőve az addig elkészült altemplomot és kicsiny gyülekezeti termet.

1997 karácsonyán már az elkészült templomban hangozhattak fel a karácsonyi énekek, igaz, ablakok még nem voltak, fóliák mögött volt az istentisztelet a templomtérben.

Az egyházi törvénykönyv is nagyon szépen fejezi ki: létezik anya-egyházközség és leány-egyházközség. Mint az életben, a leányból is egyszer anya lesz, családot alapít.

Közel harminc esztendő után - 1993-ban volt az alapkő-letétel - most érkeztünk el odáig, hogy önálló egyházközséggé váljunk.

A kicsiny gyülekezetrész mintegy negyed század alatt életképes közösséggé vált, a gyülekezetalapítás ügyét az egyházmegye és az egyházkerület elnöksége is támogatta.

Tapasztalat, hogy minél nagyobb egy szervezet, annál inkább elveszti személyességét. Szász Zoltán lelkipásztortársammal együtt úgy látjuk, hogy egy kisebb, belátható közösség sokkal jobban be tudja tölteni küldetését, lelkipásztorként sokkal klasszikusabb feladat, több embert elér az örömhírrel.” - emelte ki Berze János, a Székesfehérvár Budai Úti Egyházközség lelkipásztora.

„Ha Székesfehérvár történetét tanulmányozzuk, láthatjuk, hogy a reformáció nem igazán gyökeresedett meg a városban. 1824-ben kezdődött a fehérvári gyülekezet története, az akkori sárkeresztesi segéd-lelkipásztor vezetésével, huszonnégy fővel.

Nem túlzás, hogy a székesfehérvári gyülekezet a sárkeresztesi gyülekezet „filiájaként” jött létre, ugyanakkor a XX. század második felére a Dunántúl legnagyobb református gyülekezetévé fejlődött.

Nem önmagában a gyülekezetek száma a lényeges. Egy gyülekezet jó lehetőség az Evangélium (örömhír) megtapasztalására, arra, hogy az Isten országa épüljön.” - hangsúlyozta Szász Zoltán, a Széchenyi úti, hivatalos nevén a Belvárosi Gyülekezet lelkipásztora.

A Mezőföldi Egyházmegye képviseletében az eseményen részt vett Nemes Gyula főjegyző, esperes-helyettes is.

Kultúra

 1. Múzeum + Rippl-Rónai Light - online tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Galériában

  Hagyományos Múzeum+ programjának keretében, a helyzethez igazodva az online térben várja a Magyar Nemzeti Galéria a kultúra iránt érdeklődőket. A január 28-án, csütörtökön 18.30 órakor kezdődő ingyenes tárlatvezetésen a csatlakozók Rippl-Rónai József munkásságát és életét ismerhetik meg.

  2021.01.23.
 2. Ünnepi gálaest a Vörösmarty Színházban a Magyar Kultúra Napján

  A Vörösmarty Színház kinyitotta kapuit a város zenészei, táncosai és színészei előtt, hogy a magyar kultúra napján a fehérváriak otthonába eljuthassanak a magyar és helyi kultúra értékei, a televíziós, illetve online közvetítésen keresztül. Székely és csángó néptánc, Beliczay Gyula Vonósszerenádja, balett etűdök és a Játék a kastélyban egy részlete voltak a gálaest műsorelemei, amikkel az előadóművészek a színház izgalmas helyszíneire vitték magukkal a nézőket.

  2021.01.22.
 3. Szabadtéri tárlat nyílt a Magyar Kultúra Napján

  Szabadtéri kiállítást rendezett a magyar kultúra napja alkalmából a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A belvárosban - a Fő utcán és a Városház téren - január 28-ig látható tárlat olyan művészeket, tudósokat mutat be Vörösmarty Mihálytól kezdve Ybl Miklóson át Pilinszky Jánosig, akik Székesfehérváron születtek, a városban diákoskodtak, tanítottak vagy itt folytatták alkotótevékenységüket.

  2021.01.22.
 4. Ma van a magyar kultúra napja - 198 éves a Himnusz

  1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. A jeles napot Székesfehérvár összművészeti gálaműsorral ünnepli, amit online követhet a közönség.

  2021.01.22.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka