Új otthonra lelt a Székesfehérvári Balett Színház a Kaszap István utcában

A Székesfehérvári Balett Színház a Kaszap István utca 6. címen új otthonra lelt. Az épület ünnepélyes átadásán, 2022. augusztus 4-én, csütörtökön köszöntőt mondott dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Egerházi Attila igazgató és a tulajdonos Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola képviseletében Rodics Eszter elnök.
2022.08.04. 18:15 |

A volt Vörösmarty Mihály Művelődési Ház 1934 óta adott helyet fontos közművelődési feladatot ellátó intézményeknek, szervezeteknek, és kínált sokszínű és tartalmas kulturális elfoglaltságot fiataloknak, időseknek egyaránt. Működése azonban ellehetetlenült, részben erősen leromlott állapota miatt, ezért egy ideje üresen állt. A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola pályázott és támogatást nyert el arra a célra, hogy felújítsa és újra életet leheljen az épületbe, és olyan jelentős előadóművészeti társulat számára nyújtson állandó próbatermeket és irodákat, amely évek óta bizonyítja, hogy sikerrel és hűségesen szolgálja a térség kulturális fejlődését. A tematikus, művészeti népfőiskola alapvető célkitűzései között szerepel a kortárs művészetek, köztük az előadóművészetek támogatása.

A Székesfehérvári Balett Színház működésével az a fontos cél valósult meg, hogy más megyei jogú városokhoz hasonlóan Székesfehérvárnak is lett saját, önálló táncszínháza, kortárs balett társulata. Mint ahogy minden ember számára fontos, hogy legyen otthona, legyen hova hazatérni, így egy intézménynek is nélkülözhetetlen egy olyan bázis, ahol a mindennapjai zajlanak, ahol minden feltétel adott a nyugodt működéshez, kezdte köszöntőjét Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András hozzátette, az épületet a következő hat évben Székesfehérvár Önkormányzata bérli a balettszínház számára. A polgármester köszönetet mondott a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolának az együttműködésért, amelynek köszönhetően a Kaszap István 6. szám alatti épület megújult és mostantól a Székesfehérvári Balett Színház otthona.

A tematikus, művészeti népfőiskola alapvető célkitűzései között szerepel a kortárs művészetek, köztük az előadóművészetek támogatása. A népfőiskola számára Egerházi Attila Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus személye garancia arra, hogy az elismerésre méltó szakmai munka méltó körülmények között folytatódik a kimondottan a balettszínház igényei szerint – nettó 210 millió forint támogatás és több mint 70 millió forint önerő biztosításával – felújított épületben, ismertette a részleteket a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola képviseletében Rodics Eszter elnök.

Az új balett-terem közel 200 négyzetméteres, van külön férfi és női öltöző tusolóval, egy közösségi tér, és az alapítás óta először végre egy épületben lehetnek a próbateremmel az irodák és a tárgyaló. A Székesfehérvári Balett Színház életében jelentős mérföldkő az új otthonba költözés, hangsúlyozta Egerházi Attila, a kulturális intézmény igazgatója. Mint mondta, a négy évvel ezelőtti megalapítás óta folyamatos és dinamikus a fejlődés., amely tetten érhető mind a művészi arculat és repertoár színvonalának fejlődésében, mind a táncszínház műfaji sajátosságaihoz elengedhetetlenül szükséges, megfelelő infrastruktúra biztosításában. A társulat számára rendkívül fontos partnerek bevonása az építkezésbe. Partneri kapcsolatai révén a balettszínház egyfelől tehermentesíteni kívánja a fenntartót, másfelől integrálni kívánja a város kulturális intézményét a régió, illetve a hazai színházi és táncélet véráramába. A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola példaértékű segítséget nyújtott a létesítmény felújításával és bérbeadásával, a fenntartó önkormányzat pedig a bérlés támogatásával, amelynek révén hatékonyan járul hozzá a Székesfehérvári Balett Színház fejlődéséhez, szakmai és művészi munkájához.

A balettszínház társulata jelenleg Erdély legnagyobb kulturális fesztiváljára, a 13. Kolozsvári Magyar Napokra készül, ahol augusztus 16-án a Fantomfájdalom című, a trianoni veszteségről szóló táncdrámáját mutatja be. A próbaterem-avatón a jelenlévők legnagyobb örömére kis ízelítőt adtak az előadásból, az arra való felkészülésből.

Aranybulla emlékév 2022.

Eseménynaptár

2022. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka