Új bemutatókra és vendégszereplésekre készül a Székesfehérvári Balett Színház

Bár a koronavírus-járvány miatt a színházi évad ismét félbetört, a Székesfehérvári Balett Színház társulata így is rengeteget dolgozik, többek között új bemutatókra és vendégszereplésekre is készülnek. Az új darabok közül a Hattyúk tava és az Aladdin mellett a televízióban már bemutatott Fantomfájdalom is helyet kap majd a repertoárban.
2021.02.16. 10:00 |
Az új bemutatókról szólva Egerházi Attila igazgató elmondta, hogy a Fantomfájdalom című darabot - amit az M5 televíziós csatorna decemberben vetített - Budapesten és Székesfehérváron is bemutatják majd.

A Fantomfájdalom a trianoni veszteségről szól. A Nemzeti Táncszínházban bemutatott balett egy nagyváradi és egy fehérvári fiú barátságának történetén keresztül mutatja be a nagy háború és az igazságtalan béke következményeit. Az alkotók egy nagy történelmi pannó megrajzolása helyett hétköznapi emberek sorsán, küzdelmein és tragédiáin keresztül mutatják be, miként hathat a politika, a háború, valamint egy csodálatos ország felszabdalása, az önazonosságára érzéketlen nagyhatalmi logika a szétszakított családok életére.

Az új bemutató lesz a pandémia miatt korábban elmaradt Aladdin című darab is, ahol a táncosok varázsszőnyegükön egy titokzatos arab birodalomba repítik el az óvodásokat és kisiskolásokat, ahol csodából és nevetésből nem lesz hiány. Izgalmas bazár, kincsekkel teli barlang, misztikus csodalámpa egy tréfás kedvű dzsinnel, pompás palota egy vajszívű szultánnal és egy hataloméhes udvari varázslóval – a jó és a rossz örök harca, a szegénység és a gazdagság találkozása várja a családokat a mesebalettben. A darab rendező-koreográfusa Nemes Zsófia.

Az új bemutatók sorát gyarapítja a Hattyúk tava is. A sokak által jól ismert Hattyúk tava baletthez képest Egerházi Attila másként, más történettel fogalmazza újra a darabot. Olvasatában Sigfried egy meghasadt tudatú fiatalember, akit édesanyjával való viszonyából eredő gyermekkori traumái fogva tartanak. A darab karakterei és történései tulajdonképpen Sigfried agyszüleményei, látomásai. Ő maga mindvégig egy szobában ül, miközben önmaga jó és rossz énjét vetíti ki Odette és Rotbart figurájára. A táncszínházi produkció egyfajta pszichodráma, ha úgy tetszik pszichoanalízis. A rendező-koreográfus számára fontos, hogy Csajkovszkij erőteljes és briliáns zenei világát képpé formálja, láthatóvá tegye a zenét.

"A ma már muzeális értéknek tekinthető verzió örök, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet továbbgondolni. Az újrafogalmazott darab Sigfried verziója, akinek elméje kivetíti a történetet, Odett alakjában a jó énje, Rodbar alakjában pedig a rosszabbik énje kerül felszínre." - fogalmazott a darab kapcsán Egerházi Attila. 

A balettszínház idén a FRANC és a Carmen című előadásaival vendégszerepel majd Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban.

A FRANC egy puzzle-szerűen szerkesztett mű a világhírű író, Franz Kafka alakjáról, munkásságáról. A táncszínházi mű megalkotásával nem egy bizonyos kafkai mű tárgyalása volt a rendező-koreográfus Egerházi Attila célja, hanem az író ismert vagy kevésbé ismert műveiből „videoklip-szerűen” szerkesztett dramaturgiával a kafkai világlátást kívánta egy eredeti hangvételű balett által megfogalmazni.
A Carmen táncszínházi est három felvonása: a Carmen cselekményes balett, táncdráma és az Aritmia táncvers, táncnovella, melyek Egerházi Attila koreográfiái, valamint a Szeszély, aminek koreográfusa a világhírű svéd táncművész és koreográfus, Alexander Ekman. A Carmen táncdráma az alapvető emberi érzelmeket veszi górcső alá: szerelem, szerelemféltés, féltékenység, vágy, csábítás, valamint a férfi és nő között létrejövő dominancia. A Szeszély című, humorral telített darab a való életből vett, változatos szituációkat mutat be, emberekről szól, akik küzdenek a beilleszkedéssel, és folyton racionálisan igyekeznek viselkedni. Az Aritmia balettet a koronavírus-járvány kapcsán, annak társadalomra gyakorolt hatásainak, valamint a karantén időszaknak dedikálva alkotta meg Egerházi Attila.

A jelenlegi helyzetről szólva Egerházi Attila elmondta, hogy legnagyobb dráma számukra az, hogy egyelőre nem találkozhatnak a közönséggel, és ezt nehezen élik meg a táncosok.

A jelenlegi helyzet miatt a Mozdulj Fehérvár! projekt sem teljesedhet ki, melynek célja a kultúra, a tánc és a mozgás, valamint a pedagógia és a nevelés mezsgyéjén haladva olyan programok szervezése, amelyeken keresztül a város lakosságának közreműködésével új közösségeket teremthetnek. 

Kultúra

 1. Koronás mesék és Mese-kép – pályázatok gyerekeknek a Vörösmarty Könyvtártól

  Az általános iskolásokat a koronavírus-járványhoz kapcsolódó mesék írására, az ovisokat pedig egy kedves mesekönyv illusztrációjának az elkészítésére biztatja a Gyermekkönyvtár. A pályaműveket március végéig kell elküldeni e-mailben.

  2021.03.08.
 2. Ablakos kölcsönzés - kérik, hogy az olvasók várják meg a könyvtár visszajelzését

  A könyvtár kéri az olvasókat, hogy a megnövekedett ablakos kölcsönzés igénylései miatt várják meg, amíg telefonon vagy e-mailben jelzést kapnak: átvehető az összeállított könyvcsomag.

  2021.03.08.
 3. A reformátusoknál is szünetelnek a gyülekezeti alkalmak a lezárások időszakára

  „2021. március 8. és 26. között terjedő időszakban minden, személyes jelenléttel járó istentisztelet, gyülekezeti alkalom és összejövetel szünetel. Tartsunk istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat digitális eszközök segítségével, a gyülekezet helyi lehetőségeinek figyelembevételével.” - rendelkezett a Magyarországi Református Egyház Elnökségi Tanácsa.

  2021.03.07.
 4. Virágvasárnapig nem tartanak személyes jelenléttel istentiszteletet az evangélikusok

  Az Evangélikus Püspöki Tanács pénteken adott ki közleményt a legújabb járványügyi szigorításokra reagálva. A püspökök kérik a gyülekezeteket, hogy virágvasárnapig ne tartsanak személyes jelenléttel istentiszteleteket.

  2021.03.07.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2021. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4

Székesfehérvár Topotéka