Tormay Cécile-t idézték és bemutatták a Vörösmarty Társaság két új antológiáját

A Vörösmarty Színházban hétfőn délután előadói esttel folytatódott A Határon Túli Magyar Irodalom Napjai rendezvénysorozata, Döbrentei Kornél költővel és Dóka Andrea színművésszel – Tormay Cecile alakját és írásait megidézve. A felolvasás után bemutatták a verseket és versértelmezéseket tartalmazó Carmina Albae Regiae és a prózai írásokból álló Kötéltánc című antológiákat is. 
2019.10.07. 19:56 |

A Határon Túli Magyar Irodalom Napjai  rendhagyó előadással folytatódtak hétfőn délután: a Vörösmarty Színházban Dóka Andrea színművésszel és Döbrentei Kornél költővel találkozhattak az érdeklődők, a házigazda Borbély László író-szerkesztő volt.

Az irodalmi rendezvény a Rovásírás egy emlékoszlopra, Hommage – Tormay Cecile címet kapta a Döbrentei-versről; a repertoárban még a Bujdosó könyvből szerepeltek részletek. Az I. világháborút megjárt, az albán fronton harcolt nagyapa emlékére választotta Borbély László az írónő megidézését, aki kortársaként a sorok között őt juttatja eszébe.

A színház kávézójában könyvbemutatóval folytatódott a program: P. Maklári Éva beszélt az első antológiáról, ízelítőt adva a kötet sokszínűségéből. A Carmina Albae Regiae – Verssorok országútján című összeállítás költők és verselemzők izgalmas párbeszéde, többen az alkotók közül mindkét szerepben megjelennek.

Olvashatunk költeményt például P. Maklári Évától, Heiter Tamástól, László Zsolttól, Bobory Zoltántól. Akik pedig az olvasataikat megosztják: Péntek Imre, Ferenczy Noémi, Tari István, Bakonyi István stb. Az antológiában Kubik Anna színművész azt fogalmazza meg, a vers csillagként vezeti ember létünket; végül a fehérvári költő, Keszei István szavaival kíván jó utat a költészet kincsei között: „A mindenség örök körtáncában forogva/ lejtem táncom, lényem nem tartja semmi fogva,/ saját testem felett száguldok, mint a szél.”

A Kötéltánc című novelláskötetet Bobory Zoltán ajánlotta. Lukácsy József előszavát olvasta fel, amely a kispróza születésében a csend hangjaira való figyelmet emeli ki. „Az esztétikai élmény mellett ezek a novellák – gyerekkori emlékek, fikciós abszurdoidok, történelmi eseményeknek, szülőknek, nagyszülőknek állított írásos emlékművek (…) – olyan történetek, amelyek elmesélhetők és átélhetők”.

Az antológiában a szerzők – köztük László Zsolt, Sohonyai Edit vagy Szegedi Kovács György – fotói mellett néhány soros vallomás, ars poetica, önreflexió is olvasható a művek előtt. A költő két fiatal szerzőt emelt ki: Kürthy Rékát és Prax Leventét, aki a társaság díját vehette át a nap folyamán.

Kultúra

 1. Fehérvári csipke és bútorfestő alkotó hetek a Felsővárosi Közösségi Házban

  Szaktáboroknak ad otthont a Felsővárosi Közösségi Ház. Ezen a héten a Fehérvári Csipkehét résztvevői az úrvölgyi csipke készítését sajátíthatják el. A július 20-án induló Fehérvári Bútorfestő alkotó héten sárközi motívumokat dolgoznak fel.

  2020.07.14.
 2. A hőlégballon című filmmel folytatódik pénteken a belvárosi kertmozi

  Július 17-én pénteken 21 órától A hőlégballon című filmmel folytatódik a kertmozi a Városháza díszudvarában. Az 1979-es NDK filmben egy nyolcfős társaság a hidegháború idején kettészakított Európa keleti felén rekedt, és szabadságáról álmodozik.

  2020.07.14.
 3. Augusztus 15-ig várják az alkotásokat a Magyar Kézműves Remek 2020 pályázatra

  A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ismét meghirdeti a kétfordulós, Magyar Kézműves Remek pályázatot. A pályázat leadásának határideje: 2020. augusztus 15-ig. A pályázat célja a magyar kézművesség értékeinek és mestereinek elismerése, minőségi kézműipari termékek bemutatása.

  2020.07.14.
 4. Szépkorúak nyitják a Vissza a moziba filmfesztivált pénteken

  A nyugdíjas nézők nyitják meg a július 17-én, pénteken 15 órakor kezdődő Vissza a moziba! filmfesztivált, amelynek ez lesz az első vetítése a Barátság moziban. A kedvezménykártyával rendelkező nézők az Inkább lennék özvegy című angol romantikus drámát láthatják.

  2020.07.13.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka