Tormay Cécile-t idézték és bemutatták a Vörösmarty Társaság két új antológiáját

A Vörösmarty Színházban hétfőn délután előadói esttel folytatódott A Határon Túli Magyar Irodalom Napjai rendezvénysorozata, Döbrentei Kornél költővel és Dóka Andrea színművésszel – Tormay Cecile alakját és írásait megidézve. A felolvasás után bemutatták a verseket és versértelmezéseket tartalmazó Carmina Albae Regiae és a prózai írásokból álló Kötéltánc című antológiákat is. 
2019.10.07. 19:56 |

A Határon Túli Magyar Irodalom Napjai  rendhagyó előadással folytatódtak hétfőn délután: a Vörösmarty Színházban Dóka Andrea színművésszel és Döbrentei Kornél költővel találkozhattak az érdeklődők, a házigazda Borbély László író-szerkesztő volt.

Az irodalmi rendezvény a Rovásírás egy emlékoszlopra, Hommage – Tormay Cecile címet kapta a Döbrentei-versről; a repertoárban még a Bujdosó könyvből szerepeltek részletek. Az I. világháborút megjárt, az albán fronton harcolt nagyapa emlékére választotta Borbély László az írónő megidézését, aki kortársaként a sorok között őt juttatja eszébe.

A színház kávézójában könyvbemutatóval folytatódott a program: P. Maklári Éva beszélt az első antológiáról, ízelítőt adva a kötet sokszínűségéből. A Carmina Albae Regiae – Verssorok országútján című összeállítás költők és verselemzők izgalmas párbeszéde, többen az alkotók közül mindkét szerepben megjelennek.

Olvashatunk költeményt például P. Maklári Évától, Heiter Tamástól, László Zsolttól, Bobory Zoltántól. Akik pedig az olvasataikat megosztják: Péntek Imre, Ferenczy Noémi, Tari István, Bakonyi István stb. Az antológiában Kubik Anna színművész azt fogalmazza meg, a vers csillagként vezeti ember létünket; végül a fehérvári költő, Keszei István szavaival kíván jó utat a költészet kincsei között: „A mindenség örök körtáncában forogva/ lejtem táncom, lényem nem tartja semmi fogva,/ saját testem felett száguldok, mint a szél.”

A Kötéltánc című novelláskötetet Bobory Zoltán ajánlotta. Lukácsy József előszavát olvasta fel, amely a kispróza születésében a csend hangjaira való figyelmet emeli ki. „Az esztétikai élmény mellett ezek a novellák – gyerekkori emlékek, fikciós abszurdoidok, történelmi eseményeknek, szülőknek, nagyszülőknek állított írásos emlékművek (…) – olyan történetek, amelyek elmesélhetők és átélhetők”.

Az antológiában a szerzők – köztük László Zsolt, Sohonyai Edit vagy Szegedi Kovács György – fotói mellett néhány soros vallomás, ars poetica, önreflexió is olvasható a művek előtt. A költő két fiatal szerzőt emelt ki: Kürthy Rékát és Prax Leventét, aki a társaság díját vehette át a nap folyamán.

Kultúra

 1. Irányok - kortárs fehérvári festészet a Tóparti őszi tárlatán

  Irányok: ezzel a címmel nyílt meg ma a Tóparti őszi tárlata. A kiállításban a művésztanároknak és a helyi művészeknek az alkotásai szerepelnek - azzal a törekvéssel, hogy egyéni világlátást közvetítő műveket mutassanak meg, és hogy a hagyományos festészeti műfajokon kívüli területekre is kitekintsenek. 

  2019.10.15.
 2. Novák Eszter rendezésével indult az évad a megújuló Pelikán Fészekben

  Magyarországi ősbemutatóval és új névvel indult az évad a Vörösmarty Színház nagy múltú kamaraszínházában: Novák Eszter rendezésében Joël Pommerat kortárs francia drámaíró és rendező Az én kis hűtőkamrám című előadás látható a Pelikán Fészekben.

  2019.10.15.
 3. Átok és áldás - folytatódik a Somorjai bérlet koncertsorozata

  Folytatódik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Somorjai Ferenc Kamarazenekari és Kórus koncertsorozata Átok és áldás címmel október 24-én, csütörtökön 18 órától, a Szent István teremben. A műsorban Weiner, Liszt és Haydn művei szerepelnek.

  2019.10.15.
 4. Vakler Lajos, szerkesztő-riporter volt a hétfő esti vendég a Királykút Emlékházban

  Vakler Lajossal, a Fehérvár TV Penna Regia-díjas és Príma Primissima-különdíjas szerkesztőjével beszélgetett Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész hétfőn este a Királykút Emlékházban. Vakler Lajos kitűnő tanuló, sokszoros ifi válogatott labdarúgó és a Kríziskezelő Központ egyik alapítója is volt.

  2019.10.15.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka