Tormay Cécile-t idézték és bemutatták a Vörösmarty Társaság két új antológiáját

A Vörösmarty Színházban hétfőn délután előadói esttel folytatódott A Határon Túli Magyar Irodalom Napjai rendezvénysorozata, Döbrentei Kornél költővel és Dóka Andrea színművésszel – Tormay Cecile alakját és írásait megidézve. A felolvasás után bemutatták a verseket és versértelmezéseket tartalmazó Carmina Albae Regiae és a prózai írásokból álló Kötéltánc című antológiákat is. 
2019.10.07. 19:56 |

A Határon Túli Magyar Irodalom Napjai  rendhagyó előadással folytatódtak hétfőn délután: a Vörösmarty Színházban Dóka Andrea színművésszel és Döbrentei Kornél költővel találkozhattak az érdeklődők, a házigazda Borbély László író-szerkesztő volt.

Az irodalmi rendezvény a Rovásírás egy emlékoszlopra, Hommage – Tormay Cecile címet kapta a Döbrentei-versről; a repertoárban még a Bujdosó könyvből szerepeltek részletek. Az I. világháborút megjárt, az albán fronton harcolt nagyapa emlékére választotta Borbély László az írónő megidézését, aki kortársaként a sorok között őt juttatja eszébe.

A színház kávézójában könyvbemutatóval folytatódott a program: P. Maklári Éva beszélt az első antológiáról, ízelítőt adva a kötet sokszínűségéből. A Carmina Albae Regiae – Verssorok országútján című összeállítás költők és verselemzők izgalmas párbeszéde, többen az alkotók közül mindkét szerepben megjelennek.

Olvashatunk költeményt például P. Maklári Évától, Heiter Tamástól, László Zsolttól, Bobory Zoltántól. Akik pedig az olvasataikat megosztják: Péntek Imre, Ferenczy Noémi, Tari István, Bakonyi István stb. Az antológiában Kubik Anna színművész azt fogalmazza meg, a vers csillagként vezeti ember létünket; végül a fehérvári költő, Keszei István szavaival kíván jó utat a költészet kincsei között: „A mindenség örök körtáncában forogva/ lejtem táncom, lényem nem tartja semmi fogva,/ saját testem felett száguldok, mint a szél.”

A Kötéltánc című novelláskötetet Bobory Zoltán ajánlotta. Lukácsy József előszavát olvasta fel, amely a kispróza születésében a csend hangjaira való figyelmet emeli ki. „Az esztétikai élmény mellett ezek a novellák – gyerekkori emlékek, fikciós abszurdoidok, történelmi eseményeknek, szülőknek, nagyszülőknek állított írásos emlékművek (…) – olyan történetek, amelyek elmesélhetők és átélhetők”.

Az antológiában a szerzők – köztük László Zsolt, Sohonyai Edit vagy Szegedi Kovács György – fotói mellett néhány soros vallomás, ars poetica, önreflexió is olvasható a művek előtt. A költő két fiatal szerzőt emelt ki: Kürthy Rékát és Prax Leventét, aki a társaság díját vehette át a nap folyamán.

Kultúra

 1. Christian Rathgeber lesz a szimfonikusok pénteki Máté-passiójának új evangélistája

  Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénteki Máté-passiójának közreműködője, Megyesi Zoltán betegség miatt sajnos nem tudja vállalni a fellépést, így az est új evangélistája a német Christian Rathgeber lesz. Az Európa szerte elismert tenorista a régi zene specialistája, a barokk muzsika képviselője. Fesztiválok és koncertek kiemelkedő szólistája.

  2020.02.27.
 2. „Üzenet” - az Igazgyöngy Alapítvány tárlata nyílik az Öreghegyi Közösségi Házban

  Február 28-án, pénteken 18 órakor „Üzenet” címmel kiállítás nyílik az Igazgyöngy Alapítvány és AMI diákjainak és társadalmi vállalkozásának munkáiból az Öreghegyi Közösségi Házban. (Székesfehérvár, Fiskális út 93.) Köszöntőt mond: Östör Annamária önkormányzati képviselő, tárlatot megnyitják Kindl Márta és Barna Éva, pedagógusok. A kiállítás március 20-áig látogatható.

  2020.02.27.
 3. Jöjj, szép tavasz! – Fehérváron koncertezik a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa

  Az Alba Regia Vegyeskar meghívására Székesfehérvárra látogat a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa. A két énekkar Jöjj, szép tavasz! címmel ad közös koncertet március 7-én 18.00 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent István termében.

  2020.02.27.
 4. Mentett értékek 2.0 - szombattól új kiállítással várja a látogatókat a Városi Képtár

  A székesfehérvári Városi Képtár – Deák Gyűjtemény február 29-én, szombaton 10 órától ismét fogadja a látogatókat. A Deák Dénes műgyűjtő hagyatékából válogatott tárlat címe Mentett értékek 2.0, mely utal a 2016-ban megnyílt korábbi tárlatra, amit a gyűjtő halálának 25. évfordulója kapcsán rendezett a képtár. 

  2020.02.27.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Székesfehérvár Topotéka