Több mint egymilliárdos beruházással épült meg az Alba-Zöchling új raktárcsarnoka

Az Alba-Zöchling új raktárcsarnokának átadó ünnepségére került sor pénteken a Vásárhelyi úti logisztikai bázison. Az 1 milliárd forintot meghaladó beruházással létrejött új, 6600 m2-es raktárban mintegy 8000 raklap fér el és fűthető résszel is rendelkezik. A rendszerváltáskor 7 munkatárssal induló cég ma az alvállalkozói kört is beleértve nagyjából 300 család megélhetését biztosítja Székesfehérváron és környékén.
2020.10.02. 13:24 |

Cserta Róbert, az Alba-Zöchling cégvezetője elmondta, hogy legújabb raktáruk az Alba-Zöchling több mint 30 éves fennállásának eddigi legnagyobb beruházása.

A "7B" elnevezésű új raktárcsarnok 1 milliárd forintot meghaladó befektetéssel épült meg. A raktár 6600 négyzetméter, 8000 raklap férőhelyes és fűthető résszel is rendelkezik. Nyolc rámpájának köszönhetően rendkívül hatékony működést és gyors kiszolgálást biztosít. Az építés kevesebb mint 4 hónap alatt fejeződött be és a raktár teljes kapacitása már az év végéig ki lesz használva. Cserta Róbert hozzátette, hogy a 7A és 7B csarnokok együttesen 14000 négyzetméternyi tárhelyet biztosítanak és méltó ékkövei a cég raktárlogisztikai tevékenységének.

Középvállalattá fejlődött a rendszerváltáskor, mikrovállalkozásként indult cég

Az átadó ünnepségen Cserta Róbert cégvezető köszöntötte a résztvevőket, majd Cserta János, a cég alapítója idézte fel a cég történetét, amely 7 fővel, mikrovállalkozásban kezdte meg a munkát, mára pedig az ország egyik legnagyobb, 100%-os magyar tulajdonú szállítmányozó és fuvarozó vállalata lett. A cég 1990 január 1-jén kezdte meg működését, az alapító tagok az Alba Volán munkatársai voltak a rendszerváltást megelőző években és évtizedekben. Cserta János és 7 munkatársa - folytatva az Alba Volánnál végzett addigi tevékenységüket - megalapították az Alba-Zöchling Nemzetközi Szállítmányozási és Fuvarozási Kft-t. A cég tevékenységét az Alba Volán irodaházában és telephelyén kezdte meg bérelt irodákban. Élve azzal a lehetőséggel, hogy a rendszerváltás után több korábbi szocialista termelő, ipari nagyvállalat szervezte ki fuvarozási tevékenységét, a cég megvásárolta az első 5 db RÁBA típusú nyerges tehergépjárművet, ezekhez a járművekhez nemzetközi fuvarozási tevékenységhez kötött engedély is tartozott. Ez azért volt fontos, mert az Európai Unióhoz való 2004-es csatlakozás előtt csak korlátozott számban végezhettek magyarországi cégek nemzetközi közúti árufuvarozói tevékenységet. Az akkor induló 5 db-os járműpark mára 150-es flottára fejlődött. 

Pozitív jövőképet jelent a beruházás a cég és a város életében is

Az ünnepségen Székesfehérvár polgármestere a cég történetére utalva szólt arról is, hogy a 1989-es év vége és 1990 eleje a gazdasági átalakulás fontos időszaka volt és az önkormányzatiság kezdetéhez is közel esik ez az időszak, hiszen 1990-ben tartották az országban az első szabad önkormányzati választást. "Az önkormányzatiság egyik legfontosabb alapja, hogy tud-e saját hatáskörben dönteni, viszont ehhez a helyi gazdaság erejére kell támaszkodnia" - fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki felidézte, hogy az 1990-es évek elején összeomlott a városban az a nagyipar, amelyik meghatározó volt sok-sok tízezer család számára Székesfehérváron és a környékén. Kiemelte, hogy a talpraállásban fontos szerepet töltöttek be azok a családi vállalkozások, amelyek egyik napról a másikra elkezdték a munkát és az Alba-Zöchlinghez hasonlóan családi mikrovállalkozásból középvállalattá fejlődtek. Szólt arról is, hogy különleges időszakot élünk, amire előzetesen senki sem tudott felkészülni, sem az EU, sem az egyes tagállamok, sem pedig a önkormányzatok és cégek, ezért is fontos az üzenete egy ilyen beruházásnak. "Ez az üzenet pedig a bizalom, a bizalom a közeljövőben és egyáltalán a jövőben, hogy lehet beruházásokat megvalósítani, mert van mire. Ez a beruházás pozitív jövőképet jelent nemcsak a cég, hanem a város életében is" - tette hozzá a polgármester. 

Mintegy 300 család megélhetését biztosítja a cég Fehérváron és környékén

Dr. Pap László cégvezető prezentációjában mutatta be a cég folyamatos fejlődését, amelynek életében jelentős eseményt hozott az 1996-os esztendő, amikor is a székesfehérvári Sóstói Ipari Park-ban az egy-két évvel korábban megvásárolt 2,7 hektár területen felépítette és birtokba vette irodaházát. Ez a telephely biztosította és biztosítja a mai napig is a gépjárműpark fejlesztéséhez szükséges területet. Az uniós csatlakozás idején mintegy 30 darab saját kamionnal rendelkeztek, majd 2010-re ez a szám 50-re emelkedett, később 2014-re érte el gépkocsipark a 100 darab szerelvényt. Mára 150 darab saját teherautóval rendelkeznek.

Az induló 7 fő munkatárshoz képest, ma a családi cégből a középvállalatig jutó társaságnak 226 alkalmazottja van. Jelenleg Székesfehérváron és környékén, Fejér megyében, az alvállalkozói kört is beleértve nagyjából 300 család megélhetését biztosítják.

Gazdaság

 1. Belváros parkolóház - ahol mindig van szabad parkolóhely

  Parkolóházban parkolni Székesfehérváron, egyáltalán nem luxus. Túl azon, hogy fedett és őrzött helyen, biztonságban tudhatjuk gépjárművünket, a szolgáltatásért nem feltétlenül kell többet fizetnünk, mintha az utcán, fizetős övezetben hagynánk autónkat. Ráadásul a parkolóhelyek kényelmesen megközelíthetők, a le- és felvezető útszakaszok sem meredekek, különösebb manőverezgetés nélkül is könnyedén be lehet parkolni.

  2020.10.07.
 2. Letette új fehérvári gyárának alapkövét a Howmet-Köfém Kft.

  Az új létesítménnyel a cég jelentősen megnöveli majd a préskovácsolt alumínium Alcoa Wheels kerekek gyártási kapacitását, amely a vállalat legkönnyebb nehéz tehergépjármű- és autóbusz-kereke. A 9,26 milliárd forint összértékű beruházáshoz a magyar állam 3,159 milliárd forintos készpénztámogatással járult hozzá.

  2020.10.05.
 3. Több mint egymilliárdos beruházással épült meg az Alba-Zöchling új raktárcsarnoka

  Az Alba-Zöchling új raktárcsarnokának átadó ünnepségére került sor pénteken a Vásárhelyi úti logisztikai bázison. Az 1 milliárd forintot meghaladó beruházással létrejött új, 6600 m2-es raktárban mintegy 8000 raklap fér el és fűthető résszel is rendelkezik. A rendszerváltáskor 7 munkatárssal induló cég ma az alvállalkozói kört is beleértve nagyjából 300 család megélhetését biztosítja Székesfehérváron és környékén.

  2020.10.02.
 4. Felavatták Móron Miklós Csabi és családja új pincéjét

  Ünnepélyes keretek között, a 2020. évi Móri Bornapok első estéjén, avatták fel Móron Miklós Csabi és családja új picéjét. A több mint 130 milliós beruházás keretében az Ezerjó utca 1-3. szám alatt modern pincerendszert alakított ki a Miklós család, megteremtve ezzel az összeköttetést a két pince alatt. Az eseményen részt vett Habsburg György főherceg, dr. Nagy István agrárminiszter, Törő Gábor országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, valamint Dr. Istvánfalvi Dávid, Mór város alpolgármestere.

  2020.10.02.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1