Tisztelet a vértanúknak - Fehérváron is kiálltak Székelyföld önrendelkezése mellett

Március 10-e a Székely Szabadság Napja, amikor az 1854-ben ezen a napon kivégzett székely vértanúk emléke előtt tisztelgünk. Székesfehérváron idén is megemlékeztek az évfordulóról; a Balatoni úti körforgalom székelykapujánál, a Városházán és az Országalmánál is kiálltak Székelyföld önrendelkezése és a külhoni magyarság mellett. A Városháza homlokzatára is kitűzték a Székelyföld lobogóját.
2020.03.10. 20:35 |

Március 10-e a Székely Nemzeti Tanács 2013. január 6-i kezdeményezésének köszönhetően vált világszerte a székely szabadság melletti szolidaritás napjává.

A Városházára is kikerült a székely zászló, testvérvárosunkkal, Csíkszeredával és az egész székelységgel való szolidaritásunk, valamint az összmagyarság összefogásának jegyében.

A székesfehérvári megemlékezések délután kezdődtek Maroshegyen, a Balatoni úti körforgalomban található székelykapunál, ahol Dr. Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke kiemelte: „2012-ben, a tavaszi nap-éj egyenlőség napján állítottuk fel ezt a székelykaput Csíkszereda és Székesfehérvár Önkormányzatainak támogatásával, azóta hirdeti a székely szabadságot és emlékeztet az 1854-ben ezen a napon, a marosvásárhelyi Postaréten kivégzett Székely Vértanúkra.

Bágyi Török János, kollégiumi tanár, Martonosi Gálfi Mihály, ügyvéd és Nagyváradi Horváth Károly, földbirtokos a Makk-féle összeesküvés tagjaiként kívánták az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját újra fellobbantani. A nemzeti önrendelkezés volt az a cél, amelyért életüket adták.”

A székelyek nem csak az ország határait őrizték, védték, hanem a királyi város és a vármegye határait is…Jelképes hely ez azért is, mert kilenc évvel ezelőtt egy „polgári esküvőn”, testvérvárosi kapcsolat köttetett Csíkszereda és Székesfehérvár között, ezt egy évvel később, mintegy „egyházi szertartásként” pecsételte meg a székelykapu felállítása.” - emlékeztetett a Balatoni úti székelykapu tövében Szili Csaba Gergely Fejér megyei önkormányzati képviselő.

A résztvevők mécseseket gyújtottak a székely mártírok és az emléknap tiszteletére.

A megemlékezés este a Városháza Dísztermében folytatódott. Itt Deák Lajosné tanácsnok, Kónyi-Kiss Botond és Juhász László köszöntő gondolatai után zenés, kulturális műsor kezdődött.

Deák Lajosné, a család- és nemzetpolitikai ügyek tanácsnoka köszöntőjében hangsúlyozta az összetartozás, a nagy családhoz való tartozás fontosságát, és elmondta: a székelység ma sem akar mást, mint megőrizni saját kultúráját, identitását. A székelyek számára ez nem csak a közös emlékezés napja, de az összetartozásé is. 2020 az erős magyar közösségek éve, Székesfehérvár a nemzet történelmi fővárosaként támogatja a határon túli magyar közösségeket, a szülőföldön való megmaradásukat, és élő kapcsolatot ápol velük. Deák Lajosné hozzátette: „Példaértékű az összefogás, amellyel kiállunk a Székely Szabadság Napja mellett.”

Kónyi-Kis Botond, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági mozgalom országos alelnöke óriási jelentőségűnek nevezte Székesfehérvárnak, a nemzet bölcsőjének a példamutatását, hogy pártolja a civil szervezetek összefogását és a székelység autonómiáját. Szavai szerint a város példát mutat Magyarországon és az egész Kárpát-medencében. Fontos, hogy Székesfehérvárhoz hasonlóan más településeknek és önkormányzatoknak is legyen bátorságuk, és merjék felkarolni azokat a civil kezdeményezéseket, melyek mögött ott áll a nemzetünk sorsát előre lendítő erő.

A székely emberek minden magyar nemzeti ünnepet a magukénak gondolnak. Nekünk is illik a székely ünnepeket, megemlékezéseket, demonstrációkat számon tartanunk. Az tapasztalom, hogy évről-évre egyre többen leszünk, egyre több helyszínen.” - hangsúlyozta Juhász László, Székesfehérvári Székely Bál alapítója. „Idén további jelentős rendezvények – Székesfehérvári Székely Bál, június 4-i nemzeti gyásznap, Nagyboldogasszony-napi ünnep és zarándoklat, a székely autonómia napja és Csángó Batyusbál – is lesz Székesfehérváron. Kiemelte, hogy nemzetpolitikai ügyekben bőven van még tennivalónk, de van muníciónk is hozzá.” - mondta Juhász László.

Verset mondott Farkas Eszter, fellépett Kápuszti Ivetta kárpátaljai művész, valamint fellép a Clara Voce Vegyeskar és a Kissek Zenekar is. Közreműködött: Kiss Bernadett, Gabrieli-Kiss József, Kissné Révfalvi Andrea, Koltai Flóra - hegedű, Farkas Fanni - fuvola, Pintér Marcell – vers. A megemlékező műsor után a résztvevők az Országalmánál közösen gyújtottak fáklyákat.

Közélet

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V