Téli tárlat online - negyven alkotást láthatunk

A Téli tárlat csoportos kiállítást most nem lehet élőben megnézni a járványhelyzet miatt, azonban a székesfehérvári művészek majd negyven alkotásáról az újranyitásig online felületeken kaphatunk képet. Az adventi időszakhoz kapcsolódó tárlat kísérőprogramjait később rendezik meg.
2020.11.27. 09:24 |

Régi hagyománya van a Téli tárlatnak a Pelikán Galériában: idén november elején nyílt meg, de a járványhelyzet miatt a látogatók most egy ideig nem láthatják élőben.

A kiállítóhely azonban nem hagyja élmény nélkül a művészetkedvelőket: a galéria közösségi oldalán megnézhetjük az alkotásokról készült fotókat, enteriőr képeket, és rövid interjúkat is közzétesznek az alkotókkal.

A hagyományos kiállításban idén 20 művész 39 munkája kapott helyet. A tárlatban az egyik terem a grafikákat, a másik festményeket és plasztikákat, a beérkező teremben grafikai és festészeti anyagokat mutat be a művészetkedvelőknek. Az adventi időszakhoz kapcsolódó tárlat arra is lehetőséget ad, hogy aki szívesen ajándékozna képzőművészeti alkotást, most egy helyen kaphat képet a helyi alkotók munkáiról – a festmények, nyomatok, kerámiák, szőttes, porcelánok pontos műfajáról, méretéről és a vételárról a Székesfehérvári Művészek Társaságának honlapján található információ.

A meghirdetett műhelymunkás és beszélgetős kísérőprogramok nem maradnak el, későbbi időpontokban rendezik meg azokat. Az ÖKK Podcast sorozatának egy új adásában hamarosan Szűts Angéla képzőművész, a kurátor vezet végig bennünket.

Kultúra

 1. Mátyás király csontjai is azonosíthatóvá válhatnak a fehérvári királysírban

  Fény derülhet a Hunyadi-család származására; Corvin János horvátországi sírjának feltárásával Mátyás király csontjai is azonosíthatóvá válhatnak a székesfehérvári királysírban lévő csontok között - erről beszélt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban.

  2021.01.21.
 2. A Magyar Kultúra Lovagja kitüntetésben részesül Zemlényi Katica, karnagy

  A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását az 1997-ben létrejött Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezte 1998-ban a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. 

  2021.01.20.
 3. „Szívünkben és lelkünkben kell emléket állítani” - fogadalmi mise Szent Sebestyén napján

  Székesfehérvár 1739 óta emlékezik január 20-án a város fogadalmára, hálát adva azért, hogy szerencsésen megmenekült a pestisjárványtól. Az idei Szent Sebestyén-napon, szerdán, - számos ünnepélyes szokást ezúttal mellőzve, - egyszerű külsőségek mellett, a város papságával koncelebrált püspöki szentmisével ünnepelte Fehérvár a közel 300 éves hagyományt a Felsővárosi templomban.

  2021.01.20.
 4. Névadó pályázatot hirdetett új lakójának a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

  Új lakó, egy színes babzsák érkezett a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár gyermekrészlegébe. A vicces, nagyméretű figurát adományként kapta az intézmény, kifejezetten abból a célból, hogy a gyerekek használhassák olvasás közben. Most keresik a legjobb nevet a figurának, melyre az intézmény pályázatot hirdetett a Facebook-oldalán február 12-ig. A nyertest gyermekkönyvvel jutalmazzák.

  2021.01.20.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka