Tájékoztató az új konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok gyűjtéséről

Február 1-jétől Székesfehérváron is elindult a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok gyűjtése. Az új rendszert fokozatosan vezetik be. A Depónia pedig már elkezdte a gyűjtőedények kiosztását a program első ütemében résztvevő 10.000 háztartásnak. Pénteken délelőtt a Városháza Dísztermében a közös képviselők és az önkormányzati képviselőknek tartottak tájékoztatót a gyűjtésről.
2024.02.09. 14:34 |
Tájékoztató az új konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok gyűjtéséről

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. országszerte 14 városban indította el a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését.

Az új rendszert az Európai Uniós előírásoknak megfelelően vezették be, hiszen az idei évtől kötelező a biohulladékok elkülönített gyűjtése, 2035-ig pedig a hulladékok 65%-át kell újrahasznosítani. Ahhoz, hogy ez a cél elérhető legyen, a MOHU fokozatosan vezeti be a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok gyűjtést, Székesfehérváron egyelőre mintegy 10.000 háztartásban, ami 24.000 embert érint.

Először a Palotavárosban, a Szedreskerti lakónegyedben és a Tóvárosban kerülnek kiosztásra a gyűjtéshez szükséges ötliteres edények.

Annak érdekében, hogy az információ minél több lakoshoz eljusson, a Depónia Nonprofit Kft. és a MOHU közös tájékoztatót szervezett a Városháza Dísztermében, ahol a közös képviselőknek és az önkormányzati képviselőknek számoltak be az új rendszerről.

Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy február 20-ig mind a 10.000 érintett fehérvári háztartás megkapja a gyűjtőedényét. Az ügyvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy gyűjtsék külön a hulladékot, az jó helyre fog kerülni, nem a lerakóba, hanem újrahasznosításra.

„Látjuk és érzékeljük, hogy jelentős változások vannak a hulladékgazdálkodás kérdéskörében.” – kezdte köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki emlékeztette a résztvevőket, hogy a hulladékszállítás feladata a várostól az államhoz került, azonban Székesfehérváron ez érdemben azért sem okozott változást, mivel ezt a közszolgáltatást továbbra is a 100%-ban önkormányzati tulajdonú cégek, a Depónia Nonprofit Kft. és a Continus Nova Kft. végzik el helyben. A polgármester hangsúlyozta, hogy a gyűjtőedények használata egyelőre nem kényszerként, hanem lehetőségként jelenik meg a székesfehérvári háztartásokban, ami lehetőség ad arra, hogy kipróbálhassák ezt a módszert.

„Az a cél, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a lerakóba, viszont ez újabb feladatokat ró mindenkire, legyen az közszolgáltató, vagy magánszemély. Azt kérem, hogy most még ne a kötelezettséget, hanem a lehetőséget lássuk ebben.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András.

Borsfay-Horváth Judit, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. termék és anyagáram vezetője elmondta, hogy a MOHU célja és kötelezettsége, hogy országosan egységes szolgáltatást tudjon kialakítani annak okán, hogy minél magasabb arányban tudják feldolgozni a hulladékokat. A begyűjtött hulladék biogáz előállító üzemekben kerül felhasználásra, ahol hőt, villamosenergiát szeretnénk előállítani. A maradékból komposzt, a későbbiekben pedig akár virágföld is készülhet.

Dr. Kurdi Róbert egyetemi docens, a Pannon Egyetem dékánhelyettese „A jövő nyersanyaga a kukában van” címmel tartott előadást a megjelenteknek. Bemutatta több ország gyakorlatait, számadatokkal támasztotta alá a hulladékgazdálkodás megreformálásának szükségességét. A dékánhelyettes prezentációjában hangsúlyozta: a lakosság elsősorban azzal tud segíteni, ha nem keletkezik hulladék.