"Ösvény az út mellett” - monodráma bemutató a Vörösmarty Színházban

November 5-én a modernkori lengyel állam megalapításának 100. évfordulója alkalmából 19 órakor Kazimiera Illakowiczówna: „Ösvény az út mellett” című monodrámáját mutatják be a Vörösmarty Színházban. Az előadás előtt Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Jerzy Snopek köszönti a résztvevőket.
2018.11.05. 10:54 |

Kazimiera Illakowiczówna: „Ösvény az út mellett” című monodrámáját Ewa Dalkowska színésznő adja elő a Vörösmarty Színházban. 

Az előadás előtt Jerzy Snopek, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete köszönti a résztvevőket. Az előadás előtt kerül sor 18 órakor A Lengyel Kutatóintézet és Múzeum Vándorkiállításának megnyitójára a Vörösmarty Színház emeleti galériájában.

Az előadásra ingyenes jegyek korlátozott számban igényelhetők még a kommunikacio@vorosmartyszinhaz.hu címen.

Kazimiera Iłłakowiczówna a két világháború közötti korszakban Varsó irodalmi életének fontos alakja volt. 1939-ben Erdélybe költöztették, Kolozsvárott töltötte a II. világháború éveit. Ekkor fordította lengyel nyelvre Ady Endre és Jékely Zoltán verseit, s Adam Bahdajjal közösen Tamási Áron Ábel a rengetegben című regényét. 1947-ben tért vissza Lengyelországba és Poznańban telepedett le. Elsősorban európai klasszikusokat fordított (Goethe, Tolsztoj), de az aktuális politikai fejleményekre is érzékeny maradt. 1956-ban, a poznańi munkásfelkelés (Poznański Czerwiec) idején írta a Meglőtték a szívemet Poznańban (Rozstrzelano moje serce w Poznaniu) című versét.

Kultúra

 1. Konferenciával, könyvkiadással ünnepelt a 20 éves Fehérvári Kézművesek Egyesülete

  Húsz esztendős a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A több mint 100 tagot számláló civil szervezet ünnepi szakmai konferenciával ünnepelt, melynek keretében felelevenítették az egyesület történetét, bemutatták a jubileumra készült kiadványt, és kiállítást is rendeztek a tagok alkotásaiból a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

  2019.03.22.
 2. „Színek és formák világa” - Fröschl Mónika tárlata nyílik az Öreghegyi Közösségi Házban

  Március 22-én, pénteken nyílik meg Fröschl Mónika képzőművész „Színek és formák világa” című kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban. A 18 órakor kezdődő eseményen köszöntőt mond Östör Annamária, önkormányzati képviselő, a tárlatot megnyitja Oláh László, a Magyar Kultúra Lovagja, közreműködik Kádárné H. Veronika és Dabóczy Gergely, Cserhát-Art díjas festőművész, író. A kiállítás április 19-ig látogatható.

  2019.03.22.
 3. Újabb vendégjátékra érkezik a Vörösmarty Színház társulata a Nemzeti Színházba

  A Vörösmarty Színház egy világszerte ismert, bestsellerlistákat vezető szerző, Murakami Haruki mágikus történetét, a Kafka a tengerparton című regény színpadi adaptációját mutatja be a Nemzeti Színházban április 5-én.

  2019.03.22.
 4. Az iszlám mint kihívás - Klaus von Stosch könyvét Dr. Görföl Tibor mutatja be

  Március 21-én, csütörtökön 17.30 órakor kezdődik Klaus von Stosch Az iszlám mint kihívás című könyvének bemutatója a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A kötetről Dr. Görföl Tibor, a Pécsi Hittudományi Főiskola docense, egyetemi tanár beszél a közönségnek. 

  2019.03.21.

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Székesfehérvár Topotéka