Nagy László 40 - szimpóziumon emlékeztek a Városházán a költő halálának évfordulóján

A költő halálának negyvenedik évfordulóján szimpóziumon mutatta be Nagy László életművét a fehérvári közönségnek az Aegis Kultúráért és Művészetért Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia és Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával. A szimpózium kiemelt célja volt, hogy Nagy László művészetének értelmezését és európai horizontját a hazai közönség számára is elérhetővé és befogadhatóvá tegye.
2018.11.09. 15:03 |

A szimpózium vendégeit Takács Tamás, az alapítvány irodalmi vezetője köszöntötte, majd egy rövid részletet vetítettek le abból a Nagy Lászlóval készült utolsó, legendássá vált interjúból, amelyet Kormos István készített a költővel 1975-ben.

Amikor a Szent István Emlékév alkalmából felújítottuk ezt a csodálatos termet, akkor az volt vele a célunk, hogy igazi közösségi tere legyen Fehérvárnak, szimbolizálja és megjelenítse a város egészét. Ezért nagyon fontos, - túl azon, hogy a város legfontosabb ügyei ebben a teremben dőlnek el - hogy széles körben használják ezt a termet, legyenek folyamatosan tudományos, kulturális és közösségi programok, amelyek keretében mi magunk, városként is fel tudjuk hívni egy-egy terület fontosságára a figyelmet.” - hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki hozzátette: „mindehhez az irodalmi élet különös mértékben és fontossággal tartozik hozzá, értékekről és arról szólva, hogy milyen világot képzelünk el a jövőben és mit gondoltak erről elődeink.”

Hűségem mindig kötött a néphez, akitől származom, akinek a nyelvén írok. Hű akartam lenni a magyar költészethez. Költészetünknek a Balassitól József Attiláig és később is eleven fő vonalához: ami nem csak síkraszállást jelent megmaradásunkért, hanem azt a gondolatot is kifejezi, hogy fölösleges áldozatok nélkül jussunk közelebb a már megbűnhődött eszményi jövőhöz.” A 40 éve elhunyt Nagy László hűségről írt gondolatát idézte Prof. dr. Jánosi Zoltán, József Attila-díjas irodalomtörténész, aki nyitóelőadásában méltatta Nagy László életművét.

A 40 éve elhunyt irodalmár költészetéről az előadó-művészettükrében Lázár Balázs DLA, színművész, költő tartott előadást. Nagy László és Takács Imre barátságáról Bakonyi István PhD, József Attila-díjas irodalomtörténész szólt, míg műfordítói életművéről Zsille Gábor, József Attila-díjas költő, a Magyar Írószövetség Műfordítói Szakosztályának elnöke szólt. Az„ismeretlen” Nagy László címmel dr. Urbán László, Csuka Zoltán-díjas irodalomtörténész, Nagy László továbbélése a kortárs lírában címmel pedig dr. Falusi Márton, József Attila-díjas költő, író, a MMA MMKI tudományos munkatársa tartott előadást.

A szimpóziumon Nagy László Ha döng a föld című versét Jenei Márton László (Székesfehérvári SzC I. István Szakgimnáziuma) és Dióverés című versét Nyári Ádám (Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium) szavalta el, míg a fehérvári fiatalokból álló 21 Gramm Akusztik az általuk megzenésített verseket adták elő.

Kultúra

 1. Konferenciával, könyvkiadással ünnepelt a 20 éves Fehérvári Kézművesek Egyesülete

  Húsz esztendős a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A több mint 100 tagot számláló civil szervezet ünnepi szakmai konferenciával ünnepelt, melynek keretében felelevenítették az egyesület történetét, bemutatták a jubileumra készült kiadványt, és kiállítást is rendeztek a tagok alkotásaiból a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

  2019.03.22.
 2. „Színek és formák világa” - Fröschl Mónika tárlata nyílik az Öreghegyi Közösségi Házban

  Március 22-én, pénteken nyílik meg Fröschl Mónika képzőművész „Színek és formák világa” című kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban. A 18 órakor kezdődő eseményen köszöntőt mond Östör Annamária, önkormányzati képviselő, a tárlatot megnyitja Oláh László, a Magyar Kultúra Lovagja, közreműködik Kádárné H. Veronika és Dabóczy Gergely, Cserhát-Art díjas festőművész, író. A kiállítás április 19-ig látogatható.

  2019.03.22.
 3. Újabb vendégjátékra érkezik a Vörösmarty Színház társulata a Nemzeti Színházba

  A Vörösmarty Színház egy világszerte ismert, bestsellerlistákat vezető szerző, Murakami Haruki mágikus történetét, a Kafka a tengerparton című regény színpadi adaptációját mutatja be a Nemzeti Színházban április 5-én.

  2019.03.22.
 4. Az iszlám mint kihívás - Klaus von Stosch könyvét Dr. Görföl Tibor mutatja be

  Március 21-én, csütörtökön 17.30 órakor kezdődik Klaus von Stosch Az iszlám mint kihívás című könyvének bemutatója a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A kötetről Dr. Görföl Tibor, a Pécsi Hittudományi Főiskola docense, egyetemi tanár beszél a közönségnek. 

  2019.03.21.

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Székesfehérvár Topotéka