Nagy László 40 - szimpóziumon emlékeztek a Városházán a költő halálának évfordulóján

A költő halálának negyvenedik évfordulóján szimpóziumon mutatta be Nagy László életművét a fehérvári közönségnek az Aegis Kultúráért és Művészetért Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia és Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával. A szimpózium kiemelt célja volt, hogy Nagy László művészetének értelmezését és európai horizontját a hazai közönség számára is elérhetővé és befogadhatóvá tegye.
2018.11.09. 15:03 |

A szimpózium vendégeit Takács Tamás, az alapítvány irodalmi vezetője köszöntötte, majd egy rövid részletet vetítettek le abból a Nagy Lászlóval készült utolsó, legendássá vált interjúból, amelyet Kormos István készített a költővel 1975-ben.

Amikor a Szent István Emlékév alkalmából felújítottuk ezt a csodálatos termet, akkor az volt vele a célunk, hogy igazi közösségi tere legyen Fehérvárnak, szimbolizálja és megjelenítse a város egészét. Ezért nagyon fontos, - túl azon, hogy a város legfontosabb ügyei ebben a teremben dőlnek el - hogy széles körben használják ezt a termet, legyenek folyamatosan tudományos, kulturális és közösségi programok, amelyek keretében mi magunk, városként is fel tudjuk hívni egy-egy terület fontosságára a figyelmet.” - hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki hozzátette: „mindehhez az irodalmi élet különös mértékben és fontossággal tartozik hozzá, értékekről és arról szólva, hogy milyen világot képzelünk el a jövőben és mit gondoltak erről elődeink.”

Hűségem mindig kötött a néphez, akitől származom, akinek a nyelvén írok. Hű akartam lenni a magyar költészethez. Költészetünknek a Balassitól József Attiláig és később is eleven fő vonalához: ami nem csak síkraszállást jelent megmaradásunkért, hanem azt a gondolatot is kifejezi, hogy fölösleges áldozatok nélkül jussunk közelebb a már megbűnhődött eszményi jövőhöz.” A 40 éve elhunyt Nagy László hűségről írt gondolatát idézte Prof. dr. Jánosi Zoltán, József Attila-díjas irodalomtörténész, aki nyitóelőadásában méltatta Nagy László életművét.

A 40 éve elhunyt irodalmár költészetéről az előadó-művészettükrében Lázár Balázs DLA, színművész, költő tartott előadást. Nagy László és Takács Imre barátságáról Bakonyi István PhD, József Attila-díjas irodalomtörténész szólt, míg műfordítói életművéről Zsille Gábor, József Attila-díjas költő, a Magyar Írószövetség Műfordítói Szakosztályának elnöke szólt. Az„ismeretlen” Nagy László címmel dr. Urbán László, Csuka Zoltán-díjas irodalomtörténész, Nagy László továbbélése a kortárs lírában címmel pedig dr. Falusi Márton, József Attila-díjas költő, író, a MMA MMKI tudományos munkatársa tartott előadást.

A szimpóziumon Nagy László Ha döng a föld című versét Jenei Márton László (Székesfehérvári SzC I. István Szakgimnáziuma) és Dióverés című versét Nyári Ádám (Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium) szavalta el, míg a fehérvári fiatalokból álló 21 Gramm Akusztik az általuk megzenésített verseket adták elő.

Kultúra

 1. Érték és információ a Vörösmarty Mihály Könyvtárban

  Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő kötete és a Bogyó és Babóca könyvek voltak tavaly a legnépszerűbbek a kölcsönzők között a Vörösmarty Mihály Könyvtárban. Mindkét könyvből 259 alkalommal kölcsönöztek tavaly. A második legtöbb alkalommal Beck Andrea: A Titoktündér című könyvét, harmadik legtöbbször pedig Berg Judit Ruminijét kölcsönözték ki.

  2019.01.17.
 2. Útközben - Várkonyi Gábor festményeiből nyílik kiállítás a Köfém Művelődési Házban

  Január 24-én, csütörtökön 17:30 órakor nyílik meg Várkonyi Gábor festményeinek kiállítása, kiállítása, „Útközben” címmel. A tárlatot megnyitja: Dr. Lukácsy József, a Vörösmarty Társaság alelnöke, közreműködik: Enyedi Ágnes, népdalénekes. A kiállítás megtekinthető február 13-ig.

  2019.01.17.
 3. Menny és föld - Prohászka László kötetének bemutatója a Vörösmarty teremben

  Január 17-én, csütörtökön 17 órakor mutatják be Prohászka László Menny és föld című kötetét a Vörösmarty Társaság termében. (Kossuth u. 14.) A házigazda Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke lesz, a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.01.17.
 4. Szent László nyomában Erdélyben - filmbemutató és fotókiállítás a Városházán

  Január 18-án, pénteken 17.30-tól mutatják be Vakler Lajos Szent László nyomában Erdélyben című dokumentumfilmjét a Városháza Dísztermében, valamint kiállítás is nyílik Simon Erika fotóiból. A bemutatót követően Smohay András művészettörténész beszélget az alkotóval.

  2019.01.17.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka