SZÉP Délelőtt a Városházán - érzékenyítő programokat szerveztek

Egy "SZÉP Délelőttöt" tölthettek együtt a résztvevők kedden a Városháza Dísztermében, ahol a Székesfehérvári Érzékenyítő Programot és az abban dolgozó szervezeteket is megismerhették a résztvevők. Több személyes példán keresztül kaphattak segítséget a fogyatékkal élők vagy családtagjaik, hogyan lehet teljes, boldog életet élni.
2019.04.09. 11:16 |

A résztvevők mindent megtudhattak arról, hogyan lehet jól segíteni a környezetünkben élő sérült embereknek.

A SZÉP, azaz a Székesfehérvári Érzékenyítő Program ötletgazdája Lengyel Zsófia. A látássérült fiatal – aki szeret sportolni, csinosan öltözködni, sminkelni, és immár önállóan háztartást is vezet – saját példájából kiindulva gondolta, hogy összefogva más fogyatékkal élő társakkal és civil szervezetekkel megmutatja a gyermekeknek, hogyan lehetnek el- és befogadóak a sérült emberekkel.

A SZÉP Délelőttön érzékenyítő kisfilmeket is bemutattak, elsőként Boti életét ismerhették meg a résztvevők, aki a Pető Intézetbe jár és tabelt segítségével kommunikál kortársaival.

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András azonnal a kezdeményezés mellé állt, így indult el az EsélyKör szakmai együttműködésével a SZÉP városunkban, amely az Új Nemzedék Közösségi Tér fehérvári központjának koordinálásában működik.

Székesfehérvár polgármestere elmondta, az ötlet néhány évvel ezelőtt kezdődött, amikor az önkormányzati fenntartású iskolák átkerültek az államhoz, ekkor gondolta át az önkormányzat, hogy melyik területeken van szerepe a jövőben a város közösségének az oktatás területén. "Úgy gondoltuk, hogy a városnak dolga van a digitális kompetenciák növelésében - erre jött létre az Alba Innovár-, fontos szerepe van a pályaorientáció területén, a környezetvédelemben és az érzékenyítés terén is." - emelte ki a polgármester, aki hozzátette, hogy ez utóbbi területen jól működő civil szervezetek dolgoznak. Szólt Lengyel Zsófia személyéről is, aki 2019 április 1-től új pozíciót tölt be, esélyegyenlőségi referensként dolgozik az önkormányzatnál.

A kezdetekről és a Székesfehérvári Érzékenyítő Programmal kapcsolatos tervekről is hallhattak azok, akik eljöttek a Városháza Dísztermébe.

Előadást tartott Trexler Erik is, aki születésekor agyvérzés következtében vált mozgáskorlátozottá, felnőve pedig motivációs programjain beszél arról, milyen mozgáskorlátozottként élni az életet; a gyerekek és a felnőttek hogyan tudnak helyesen segíteni a hétköznapokban, vagy hogyan kezeljék azt a helyzetet, ha egy fogyatékkal élővel találkoznak?

Részt vett a keddi programon Sulyok Péter, a Showder Klub humoristája, valamint a sokak által a @wheelchairguy nevű profilján keresztül ismert Fenyvesi Zoltán is. A Tiszta szívvel című film főszereplőjének célja is az, hogy saját aktív életén keresztül mutasson példát, és segítsen sorstársainak.

Bemutatkozott a SZÉP Délelőttön a székesfehérvári EsélyKör, amely több civil szervezet együttműködésével jött létre, és ahogy mottójukban megjelölték: „... egy jól működő, élhető, emberséges világ megteremtéséért dolgozunk annak érdekében, hogy a nehézséggel élők is megtalálják a helyüket egy együttműködésre és elfogadásra nyitott társadalomban.”

A résztvevők a program végén kötetlen beszélgetés keretében tehették fel kérdéseiket, és oszthatták meg tapasztalataikat egymással.

Közélet

 1. Pénteken kezdődik a kilencedik Emlékparki Nyár a KEMPP-ben

  Kilencedik alkalommal rendezik meg az Emlékparki Nyarat a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen. A két hónapon át tartó kulturális programsorozatban többek között koncerteken, kiállításokon vehet részt a közönség. A belépés díjtalan, a beltéri programok látogatásához kérik a védettségi igazolványt.

  2021.06.14.
 2. Június 20-ig lehet pályázni a jövő évi Deák Dénes Ösztöndíjra

  A székesfehérvári Deák Dénes Alapítvány kuratóriuma pályázatot hirdet művészettörténész, várostörténész, illetve e tudományterületek doktori iskoláinak hallgatói részére kutatási tevékenységük támogatására. Pályázni részletes kutatási terv benyújtásával lehet június 20-ig.

  2021.06.14.
 3. Életének 81. esztendejében elhunyt Dr. Horváth Miklós volt országgyűlési képviselő

  Életének 81. esztendejében elhunyt Dr. Horváth Miklós állatorvos, volt országgyűlési képviselő. 1985-ben és 1990-ben is országgyűlési képviselőnek választották Fejér megyében. A környezetvédelmi bizottság tagja is volt a rendszerváltás utáni első országgyűlésben, majd az MDF városi elnökeként és önkormányzati képviselőként vett részt a helyi közéletben.

  2021.06.13.
 4. A 77 évvel ezelőtti borzalomra emlékeztek Székesfehérváron

  Vasárnap délelőtt a Mártírok Emléknapján, a Fejér megyei és székesfehérvári zsidóság deportálásának 77. évfordulóján tartottak megemlékezést a Mártírok Emlékcsarnokában és az Óvoda utcai Izraelita temetőnél. Az elhurcolt több ezer fehérvári zsidó ember közül mindössze 131-en vergődtek vissza a koncentrációs táborokból, 119-en pedig a munkaszolgálatból.

  2021.06.13.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4