Székesfehérvár lesz a jövőben a magyar katonák fővárosa

Székesfehérvár a magyar katonák fővárosa lesz, miután a Magyar Honvédség Parancsnoksága, vagyis a honvédség szakmai irányítása a városba költözik - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön, Fehérvár polgármesterével közös sajtótájékoztatóján. Elhangzott, hogy várhatóan kilencezerrel növekszik majd a város lakosságszáma a költözéssel. Székesfehérvár Közgyűlése rendkívüli közgyűlésen egyhangúlag állt ki a honvédelmi fejlesztésekért.
2019.02.07. 13:16 |

A Magyar Honvédség szervezeti átalakításáról és Székesfehérvárra gyakorolt hatásáról tartott sajtótájékoztatót a Városházán Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, miután az alábbi határozatot egyhangú döntéssel fogadta el rendkívüli közgyűlésén Fehérvár képviselőtestülete.


Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlése az Országgyűlés, Magyarország Kormánya és a Honvédelmi Minisztérium a Magyar Honvédség szervezeti átalakításáról szóló döntéseivel egyetért, Székesfehérvár a Magyar Honvédség Parancsnoksága székhelyeként történő kijelölését köszönettel fogadja. A Közgyűlés büszkén állapítja meg, hogy Székesfehérvár a magyar katonák fővárosa.

 • A Közgyűlés kifejezi nyitottságát, hogy szövetséges országokkal történő nemzetközi katonai együttműködésből adódó feladatokkal bővüljön Székesfehérvár Helyőrség feladatköre, és a város katonai szerepe ezáltal tovább erősödjön.
 • A fentiek megvalósulása érdekében Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata áttekinti tervezett fejlesztéseit és megvizsgálja azok illeszkedését és esetleges integrálhatóságát a katonai célú fejlesztésekhez.
 • A Közgyűlés felkéri a Polgármestert, hogy az esetlegesen ebből eredő, a várost terhelő többletkiadásokra vonatkozó javaslatot terjessze a Közgyűlés elé, ennek fedezetéül pedig a költségvetésben kerüljön tervezésre tartalék. A Közgyűlés felkéri a Polgármestert, hogy többletkiadások felmerülése esetén kezdeményezzen tárgyalásokat azok állami forrásból történő biztosítására.

Székesfehérvár önkormányzata kérte, hogy a város közgyűlése előtt is mondja el Magyarország honvédelmi minisztere és a Magyar Honvédség Parancsnokságának parancsnoka, hogy milyen országos kormányzati és szakpolitikai döntések születtek, hiszen a Magyar Honvédség Parancsnoksága és annak székhelye vonatkozásában Székesfehérvár kitüntetett szerepet kapott - mondta Cser-Palkovics András polgármester. "Fontos, hogy ennek a folyamatnak már az elején is lehessen tájékoztatni Székesfehérvár és Fejér megye közösségét és a közvéleményt. Ez egy olyan stratégiai jelentőségű lépéssorozat, mely Székesfehérvár következő évtizedeit is meg fogja határozni és óriási lehetőséget jelent Fehérvár jövője vonatkozásában. Meggyőződéssel valljuk, hogy miközben egy nagyon erős, Közép-európai szinten is jegyzett gazdasági centrum Székesfehérvár, e mellett most lesz egy másik nagyon erős és fontos lába is a város fejlődésének. Székesfehérvár katonaváros, van történelmi múltja és van mire építkezni. Ezt az építkezést szeretnénk szolgálni azzal, hogy minden segítséget, támogatást megad Fehérvár, melyet a Közgyűlés is kifejezett."

A városnak is lesz dolga a következő esztendőkben, hiszen mindent kell tenni azért, hogy a katonák elvégezhessék a feladatukat és családjuk illetve ők maguk is otthonként tekintsenek Székesfehérvárra. Ezt a segítséget egy határozatban is vállalta fel a Közgyűlés és kifejeztük, hogy akár a fejlesztések, akár a közösségi élet tekintetében minden segítséget megadunk a katonáknak és a katonacsaládoknak - hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

Elmondta, hogy vannak olyan fejlesztések a város életében, mely a kormányzatnak is köszönhetően elindultak, de van néhány olyan fejlesztés is, melynek áttekintését mi is felvállaltuk. Erről korábban tájékoztattuk már a város közvéleményét is: ez érintheti a középiskolai campust, a Fekete Sas Szállót és közlekedési fejlesztési kérdéseket is. 

Köszönjük a lehetőséget, hogy tájékoztathatjuk a Fehérváriakat, hiszen a város életében is egy mérföldkő ez a fejlesztés – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Beszélt arról, hogy a térségben végbemenő változások arra köteleznek minket, hogy nem nézhetjük tétlenül az új biztonsági kihívásokat. Példaként említette, hogy a délszláv válság hatásait még mindig érezni és a Nyugat-Balkánon is érezhető a nyugtalanság. Kiemelte, hogy segítjük ezen országok észak atlanti csatlakozását azonban nem lehet megoldás hosszútávon, hogy több ezer katona állomásozzon a térségben. A honvédelmi miniszter megemlítette az ukrán helyzetet és beszélt arról is, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül, a kibertérben lévő veszélyeket sem.

Kötelességünk, hogy a békét és a biztonságot szavatoljuk, ezért hozta azt a döntést a kormány, hogy Magyarországnak szüksége van egy erős honvédségre, mely elkötelezett az ország lakosságának védelmének érdekében. Ennek része, hogy megújítjuk a Magyar Honvédséget és új technikai eszközöket állítunk rendszerbe, de önmagában a technika és a kiképzett katona is kevesebbet ér, ha a vezetés elavult – mondta Benkő Tibor. „Éppen ezért változott a Honvédelemről szóló törvény, ami megteremtette annak feltételét, hogy a kor kihívásainak megfelelő felső szintű vezetése legyen a honvédségnek. Korábban a miniszter irányította és vezette a honvédséget. A minisztérium azonban most irányelveket fogalmaz meg és feladatot szab a Magyar Honvédség parancsnokának majd ellenőrzi a feladatok végrehajtását. Ehhez a minisztériumnak meg kell teremteni a szükséges feltételrendszeret. A katonai szervezetek vezetését pedig nem politikusnak kell vezetnie, hanem az önálló Magyar Honvédség parancsnokának. Ezt a parancsnokságot pedig nem Budapesten kívánjuk létrehozni, hanem egy olyan történelmi múltú városban, mint Székesfehérvár, mely mindig fontosnak tartotta a katonáit. Székesfehérvár lesz a jövőben a magyar katonák fővárosa. A város lakosai kiérdemlik ezt a címet és biztos vagyok abban, hogy Fehérvár a parancsnokságnak nagy segítséget nyújt.”

Elhangzott, hogy a polgári életben sokszor úgy gondolkodnak az emberek, hogy egy ilyen fejlesztés veszélyt jelenthet a város számára. Egy város azonban adott esetben nem a katonák által válna stratégiailag fontossá, hiszen ilyen esetben a katonák nem itt tartózkodnának. A katonák jelenléte békét és biztonságot jelent, nem nyugtalanságot.” - hangsúlyozta Benkő Tibor.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a parancsnokság mellett tervek között szerepel, hogy fehérvári központtal létrejön egy többnemzetiségű hadosztály. Ez Magyarország számára rendkívül fontos, szervezet lesz, mely állandó felelősséggel tartozik a Közép-európai térség biztonságáért is.

A parancsnokság megkezdi az áttelepülést Székesfehérvárra és ezzel együtt komoly infrastrukturális beruházások történnek, hiszen az ide költöző katonáknak bölcsőde, óvoda, iskola és szolgáltatásokat nyújtó bővítések szükségesek. „Ismerve a város elhivatottságát, megnyugtatónak tartom az együttműködést.” - emelte ki a honvédelmi miniszter.

Eddig is minden szeretetet és odafigyelést megkaptunk Fehérvártól, amit minden fehérvári polgárnak szeretnék megköszönni. Folytatni fogjuk azt a közös munkát, amit elkezdtünk.” - mondta a Magyar Honvédség parancsnoka.

Mi katonák a saját bőrünkön érezzük, hogy Székesfehérvár katonaváros és mindig támogatják a fehérváriak a katonákat – mondta Korom Ferenc altábornagy a Magyar Honvédség Parancsnokságának parancsnoka. Példaként említette, hogy a már korábban Fehérváron NATO erőket integráló egység tagjai közül többen a városban telepedtek le. Jelenleg 1400 katona szolgál Fehérváron, melyet a terveknek megfelelően növelni szeretnénk a parancsnokság idetelepítésével – mondta Korom Ferenc. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy várhatóan mintegy kilencezer fővel nőne a lakosságszám.

Közélet

 1. A Királyi Napok legszebb pillanatai 2019-ben

  Látványos fényekkel kezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok, majd másnap együtt énekeltünk a fúvósokkal, néztük a fényjátékot a Bíróság épületén. Kiállítás nyílt IV. Béla életéről a múzeumban, róla, illetve koráról szólt a Koronázási Ünnepi Játékok és a szertartásjáték; Rúzsa Magdi koncertjén egy gombostűt sem lehetett leejteni; kimulattuk magunkat az Öreghegyen és táncosok hozták el a világot Fehérvárra.

  2019.08.22.
 2. Köszönet a Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak és résztvevőknek

  Székesfehérvár polgármestere – a közösségi oldalain már közzétettek szerint – a város Önkormányzata és minden szervező nevében ezúton is köszöni a 2019-es Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak a programsorozaton tanúsított helytállásukat, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy idén is felejthetetlen élményekkel zárult a látogatók számára az ünnepi időszak.

  2019.08.21.
 3. Véradást szerveznek a Videoton Orvosi Rendelőjében augusztus 22-én

  Augusztus 22-én csütörtökön mindenkit szeretettel várnak 9 és 16 óra között a VIDEOTON Orvosi Rendelőjében, ahol minden véradót értékes meglepetés vár.

  2019.08.21.
 4. Itt a gyermek nevetni mer, OTTHON a szó, mit keresel - Díszközgyűlés a Szent István téren

  Szent István napját a hagyományoknak megfelelően díszközgyűléssel ünnepelte Székesfehérvár Önkormányzata a Szent István téren. Az ünnepségen Cser-Palkovics András polgármester különleges városnak nevezte otthonunkat, Székesfehérvárt, ahol a közösség erejével segítettük át magunkat az akadályokon, mindig szem előtt tartva a minket egyesítő célokat. Az ünnepi közgyűlésen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat, valamint a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet is.

  2019.08.20.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek