Szakmai találkozó az István Király iskolában az élménypedagógia tapasztalatairól

Élménypedagógia szakmai találkozó kezdődött pénteken az István Király Általános Iskolában. Az élménypedagógia a tanulói megtapasztalásra építve nevel,  formál és tanít: a tanulók tapasztalatot gyűjtenek, személyiségük ezáltal formálódik, tudásuk gyarapszik.
2018.11.09. 12:08 |

Az István Király Általános Iskolában az idei tanévtől vezették be a Komplex Alapprogramot, a szakmai találkozót ennek szellemében tervezték. 

A rendezvény megnyitóján Török Szabolcs tankerületi igazgató apai tapasztalatait is megosztva a hallgatósággal arról szólt, hogy 5 éves kisfián is látja, hogy az un. "alfa generáció" nevelése teljesen más megközelítést kíván a pedagógusoktól. "Mit tudunk mi nyújtani a fiataloknak? Azt az élményt, hogy a tudás megszerzése hatalmas öröm. Ezért azt gondolom, hogy elsősorban tanulni kell megtanítani őket, mert akkor nem jöhet olyan változás, amihez ne tudnának majd alkalmazkodni." - fogalmazott Török Szabolcs.

A tankerületi igazgató zárásként Csíkszentmihályi Mihály gondolatait idézte: "Életünk legszebb élményei nem passzív, befogadó, ellazult állapotban érnek bennünket - noha az ilyenek is lehetnek élvezetesek, ha keményen megdolgozunk értük. A legszebb pillanatok általában akkor következnek be, amikor valaki testi vagy szellemi teljesítményét megfeszített akarattal a végletekig fokozza, hogy véghezvigyen valamilyen nehéz, de fontos feladatot."

Krählingné Kovács Tünde, az István Király Általános Iskola igazgatója a szakmai találkozón elmondta, hogy az élménypedagógia problémamegoldásra, kreatív gondolkodásra és a csapatmunkára neveli a gyerekeket.

Az igazgató szólt arról is, hogy olyan utat próbálnak ki a tantestülettel, szülőkkel és gyerekekkel együtt, ami szemléletváltással jár és segíti a nevelő-oktató munkát. Elmondta, hogy a játék óriási szerepet tölt be az iskola mindennapjaiban, a tanórákon és a tanórákon kívüli foglalkozásokon is. 

A szakmai találkozón részt vett Kovácsné dr. Nagy Emese egyetemi docens, a Komplex Instrukciós Program megalkotója és Sipos Imre, az EMMI miniszteri biztosa, az OFI főigazgatója is, aki előadást is tartottak a résztvevőknek.

Közélet

 1. Újabb fejlesztések hat Fejér megyei településen több mint 640 millió forintból

  A Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében Fejér megye számára rendelkezésre álló, a Fejér Megyei Önkormányzat közreműködésével kezelt források mintegy 99 százalékáról már döntés született. Ez nagyságrendileg 35 milliárd forintos fejlesztési forrást biztosít Fejér megye települései számára.

  2019.01.21.
 2. Bemutatni, továbbadni - a Városházán köszöntötték Sáringer Éva bútorfestőt

  Sáringer Évát, „Magyar Kézműves Remek” díjas bútorfestő népművészt fogadta Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András a Városházán. A régi és új bútorokat, használati tárgyakat népi motívumokkal egyedivé varázsoló alkotóval a további együttműködésről egyeztetett a városvezető.

  2019.01.21.
 3. Február 1-ig várják a javaslatokat a Penna Regia díjra

  Székesfehérvár Önkormányzata az idei esztendőben is díjak, elismerések átadásával fejezi ki tiszteletét az élet különböző területein dolgozó személyek, közösségek iránt. Elsőként a „Penna Regia” díjra írt ki felhívást Székesfehérvár Önkormányzata. A javaslatokat február 1-jéig írásban lehet benyújtani.

  2019.01.21.
 4. Püspöki tanítással kezdődött Fehérváron a jövő vasárnapig tartó Ökumenikus Imahét

  Vasárnap az ökumenikus imahét nyitóalkalma idén a Széchenyi utcai református templomban volt, ahol a város katolikus, református, evangélikus és baptista lelkipásztorai imádkoztak együtt a hívekkel. A nyolc napos eseménysorozat Spányi Antal, megyés püspök tanításával kezdődött.

  2019.01.20.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek