Szakmai találkozó az István Király iskolában az élménypedagógia tapasztalatairól

Élménypedagógia szakmai találkozó kezdődött pénteken az István Király Általános Iskolában. Az élménypedagógia a tanulói megtapasztalásra építve nevel,  formál és tanít: a tanulók tapasztalatot gyűjtenek, személyiségük ezáltal formálódik, tudásuk gyarapszik.
2018.11.09. 12:08 |

Az István Király Általános Iskolában az idei tanévtől vezették be a Komplex Alapprogramot, a szakmai találkozót ennek szellemében tervezték. 

A rendezvény megnyitóján Török Szabolcs tankerületi igazgató apai tapasztalatait is megosztva a hallgatósággal arról szólt, hogy 5 éves kisfián is látja, hogy az un. "alfa generáció" nevelése teljesen más megközelítést kíván a pedagógusoktól. "Mit tudunk mi nyújtani a fiataloknak? Azt az élményt, hogy a tudás megszerzése hatalmas öröm. Ezért azt gondolom, hogy elsősorban tanulni kell megtanítani őket, mert akkor nem jöhet olyan változás, amihez ne tudnának majd alkalmazkodni." - fogalmazott Török Szabolcs.

A tankerületi igazgató zárásként Csíkszentmihályi Mihály gondolatait idézte: "Életünk legszebb élményei nem passzív, befogadó, ellazult állapotban érnek bennünket - noha az ilyenek is lehetnek élvezetesek, ha keményen megdolgozunk értük. A legszebb pillanatok általában akkor következnek be, amikor valaki testi vagy szellemi teljesítményét megfeszített akarattal a végletekig fokozza, hogy véghezvigyen valamilyen nehéz, de fontos feladatot."

Krählingné Kovács Tünde, az István Király Általános Iskola igazgatója a szakmai találkozón elmondta, hogy az élménypedagógia problémamegoldásra, kreatív gondolkodásra és a csapatmunkára neveli a gyerekeket.

Az igazgató szólt arról is, hogy olyan utat próbálnak ki a tantestülettel, szülőkkel és gyerekekkel együtt, ami szemléletváltással jár és segíti a nevelő-oktató munkát. Elmondta, hogy a játék óriási szerepet tölt be az iskola mindennapjaiban, a tanórákon és a tanórákon kívüli foglalkozásokon is. 

A szakmai találkozón részt vett Kovácsné dr. Nagy Emese egyetemi docens, a Komplex Instrukciós Program megalkotója és Sipos Imre, az EMMI miniszteri biztosa, az OFI főigazgatója is, aki előadást is tartottak a résztvevőknek.

Közélet

 1. November 19-én kezdődik a Szent Erzsébet napi adománygyűjtés az Öreghegyen

  Idén novemberben már hetedik alkalommal szervez adomány-gyűjtést az Öreghegyi Közösségi Ház a nehéz körülmények között élő emberek megsegítésére. Játékokat, felnőtt- és gyermekruhákat, cipőket, ágyneműket, lakástextileket, háztartási gépeket, kisebb bútorokat, könyveket és játékokat és tartós élelmiszereket gyűjtenek.

  2018.11.14.
 2. Egynapos sebészeti részlegeket alakítanak ki országszerte - Fehérváron mutatták be a programot

  Az „Egynapos sebészeti fejlesztésekről Székesfehérváron” című szakmai konferenciához kapcsolódva sajtótájékoztatón mutatták be szerdán, Fehérváron, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ „Aktív fekvőbeteg-ellátás forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével” elnevezésű programját, amelynek keretében egynapos sebészeti részlegeket alakítanak ki országszerte18 fekvőbeteg-ellátó intézmény 20 helyszínén. 

  2018.11.14.
 3. In memoriam Takács László (1927-2018)

  Székesfehérvár Önkormányzata, a gyászoló családdal közösen, szomorú szívvel adja hírül, hogy november 13-án, kedden reggel 91 éves korában elhunyt Takács László, városunk egykori alpolgármestere. 

  2018.11.14.
 4. A Családok éve jegyében kerül sor az idei Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napokra

  Öt napot és öt tematikus nagyrendezvényt ölel fel az idei Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napok november 19-e és november 23-a között. Külön napot szentelnek majd a gyermekeknek, a nevelőszülőknek, a szakmának, a támogatóknak, a rendezvénysorozat pedig nyílt nappal zárul a megyei gyermekvédelmi intézményekben.

  2018.11.13.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek