Pályázzanak bátran! - országos és helyi alapok civil szervezeteknek

A civil szervezetek jelenéről és jövőjéről tartottak tájékoztatót kedden délelőtt a Városháza Dísztermében. Az Echo Innovációs Műhely és a Fejér Megyei Civil Információs Centrum közös rendezvényén a Miniszterelnökség munkatársai adtak tájékoztatást a területet érintő célokról, kihívásokról, a jogszabályi változásokról és a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatairól.
2019.02.12. 11:34 |

A Városháza Díszterme megtelt a fehérvári civil szervezetek képviselőivel, ahol Cser-Palkovics András polgármester is köszöntötte a résztvevőket. A Díszterem falfelirataira hívta fel a figyelmet abból a szempontból, hogy 2012-ben éppen egy civil szervezet munkájának eredményeképpen lehetett visszafesteni a történelmi feliratokat. „Ez csak egyetlen példa arra, hogy a város közössége mennyi mindent köszönhet a civil szférának. Lehet különböző véleményünk a világról, de találjuk meg azokat a dolgokat, amik összekötnek bennünket.” - mondta Fehérvár polgármestere, majd kiemelte, hogy nagy érték a város életében a helyi civil közösség.

2018-ban Székesfehérváron az önkormányzattól 238 szervezet kapott támogatást a sportegyesületeken kívül, összesen 326 millió Ft összértékben és 2019-ben is rendelkezésre fognak állni a már megszokott alapok a helyi civil szervezetek támogatására. Fehérvár polgármestere arra biztatott mindenkit, hogy figyeljék a városban működő civil szervezetek a pályázatokat, ugyanis az országos átlagnál jóval magasabb keret áll rendelkezésre helyben, de éljenek bátran az országos és állami pályázati lehetőségekkel is.

Zugor Zsuzsanna a Fejér Megyei Civil Információs Centrum szakmai vezetője köszöntőjében a civileket érintő változásokról is beszélt. Mint mondta a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásai a kisebb szervezeteknek nyújtanak nagy segítséget.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tartott előadást a civil területet érintő célokról, kihívásokról, valamint a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának több kollégája is tájékoztatást adott a fehérvári civil szervezeteknek.

Székesfehérvár egy dinamikusan fejlődő város Magyarország legdinamikusabban fejlődő régiójában. A Fejér megyei pályázati hajlandóság azonban lehetne magasabb – mondta Szalay-Bobrovniczky Vince. Felhívta a figyelmet a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapjára, illetve arra, hogy az Országgyűlés tavaly tavasszal döntött az egyszerűsített pályázatokról, amiket február 15-e és március 15-e között lehet beadni. Mint mondta fontos törekvés, hogy a valódi civil szervezetek jussanak támogatáshoz, azok, akik a társadalom számára hasznos munkát végeznek, adott esetben terhet vesznek az állam, az önkormányzatok válláról.

Közélet

 1. Nagypénteki igeliturgia és szertartás - szombaton 9 órától látogatható a szentsír

  Nagypénteken nincs szentmise, a Szent Imre templomban az esti szertartást Spányi Antal megyés püspök vezette, aki a csöndes bevonulás után arcra borult az oltár előtt. Az igeliturgia és minden szertartás ünnepélyesség nélkül, a legnagyobb egyszerűségben zajlott, olvasmányok fölolvasása, majd a passió eléneklése. Nagyszombaton délelőtt 9 órától várják szentsír látogatásra a híveket.

  2019.04.19.
 2. Közös keresztút-járással emlékeztek Fehérváron Jézus kereszthalálára

  Hagyományosan közösen emlékeztek Székesfehérvár polgárai és papjai Krisztus kereszthalálára, Nagypénteken délután, a Palotavárosi Kálváriánál, Spányi Antal, megyés püspök vezetésével, ahová idén sok százan jöttek el, hogy imádsággal és énekkel kísérjék Jézus útját a tizennégy stáción keresztül, Pilátus ítéletétől a sírbatételig.

  2019.04.19.
 3. Triduum - Spányi Antal megyés püspök lelkigyakorlatos beszédei a nagyheti lelki úton

  „Együtt imádkozva és egymásért! - mottóval idén közös húsvéti lelki készületre hívták a családokat Székesfehérvár papjai, Virágvasárnaptól kezdve Húsvétvasárnapig. A Nagyhét első három napján Spányi Antal megyés püspök nagyböjti lelkigyakorlatos szentbeszédeire várták a város híveit a székesfehérvári Szent Imre templomba. 

  2019.04.19.
 4. A túlélés dalai - Zeneiskolás megemlékezés Fahidi Éva holokauszt túlélővel

  A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan szervez megemlékezést április 24-én a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium. Az esemény vendége lesz Fahidi Éva írónő, holokauszt túlélő.

  2019.04.19.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek