Pályázzanak bátran! - országos és helyi alapok civil szervezeteknek

A civil szervezetek jelenéről és jövőjéről tartottak tájékoztatót kedden délelőtt a Városháza Dísztermében. Az Echo Innovációs Műhely és a Fejér Megyei Civil Információs Centrum közös rendezvényén a Miniszterelnökség munkatársai adtak tájékoztatást a területet érintő célokról, kihívásokról, a jogszabályi változásokról és a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatairól.
2019.02.12. 11:34 |

A Városháza Díszterme megtelt a fehérvári civil szervezetek képviselőivel, ahol Cser-Palkovics András polgármester is köszöntötte a résztvevőket. A Díszterem falfelirataira hívta fel a figyelmet abból a szempontból, hogy 2012-ben éppen egy civil szervezet munkájának eredményeképpen lehetett visszafesteni a történelmi feliratokat. „Ez csak egyetlen példa arra, hogy a város közössége mennyi mindent köszönhet a civil szférának. Lehet különböző véleményünk a világról, de találjuk meg azokat a dolgokat, amik összekötnek bennünket.” - mondta Fehérvár polgármestere, majd kiemelte, hogy nagy érték a város életében a helyi civil közösség.

2018-ban Székesfehérváron az önkormányzattól 238 szervezet kapott támogatást a sportegyesületeken kívül, összesen 326 millió Ft összértékben és 2019-ben is rendelkezésre fognak állni a már megszokott alapok a helyi civil szervezetek támogatására. Fehérvár polgármestere arra biztatott mindenkit, hogy figyeljék a városban működő civil szervezetek a pályázatokat, ugyanis az országos átlagnál jóval magasabb keret áll rendelkezésre helyben, de éljenek bátran az országos és állami pályázati lehetőségekkel is.

Zugor Zsuzsanna a Fejér Megyei Civil Információs Centrum szakmai vezetője köszöntőjében a civileket érintő változásokról is beszélt. Mint mondta a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásai a kisebb szervezeteknek nyújtanak nagy segítséget.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tartott előadást a civil területet érintő célokról, kihívásokról, valamint a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának több kollégája is tájékoztatást adott a fehérvári civil szervezeteknek.

Székesfehérvár egy dinamikusan fejlődő város Magyarország legdinamikusabban fejlődő régiójában. A Fejér megyei pályázati hajlandóság azonban lehetne magasabb – mondta Szalay-Bobrovniczky Vince. Felhívta a figyelmet a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapjára, illetve arra, hogy az Országgyűlés tavaly tavasszal döntött az egyszerűsített pályázatokról, amiket február 15-e és március 15-e között lehet beadni. Mint mondta fontos törekvés, hogy a valódi civil szervezetek jussanak támogatáshoz, azok, akik a társadalom számára hasznos munkát végeznek, adott esetben terhet vesznek az állam, az önkormányzatok válláról.

Közélet

 1. Elfogadták a város 2019-es költségvetését - tavasszal kezdődik a Vásárhelyi felújítása

  Pénteki közgyűlésén elfogadta a város 2019-es költségvetését Székesfehérvár önkormányzata. A büdzsé főösszege meghaladja a 66 milliárd forintot, lehetővé téve a város stabil, biztonságos működés és városüzemeltetést. Végül 17 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett fogadta el a 2019-es költségvetést a testület, ami a 33.3 milliárdnyi fejlesztés mellett több száz milliós béremelést is tartalmaz.

  2019.02.15.
 2. Emléktúrával tisztelegnek a doni hősök és áldozatok előtt február 21-én

  A Magyar Tartalékosok Szövetsége 2019-ben XIX. alkalommal szervezi meg a Doni Hősök Emléktúrát, amelynek résztvevői valós teljesítménnyel tisztelegnek a Don kanyarban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba esett honvédek előtt. A MATASZ Fejér megyei szervezete idén is útra indítja a "Fejér menetszázadot" a Doni hősök és áldozatok emlékére február 21-én, csütörtökön.

  2019.02.14.
 3. Az Európai Unió jövőjéről szóló előadásokkal folytatódik a Kodolányi Szabadegyetem

  Az Európai Unió jövője és kérdőjelei – ez a témája a Kodolányi János Szabadegyetem és a Harmadik Kor Egyetem legújabb programsorozatának. A második félévben újabb öt ismeretterjesztő előadás lesz, a nyitó programot február 20-án, jövő szerdán tartják a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, a belépés ingyenes.

  2019.02.14.
 4. Maroshegyen szerveznek egészségnapot február 23-án

  Állapotfelméréssel és különféle egészségügyi szűrésekkel várják az érdeklődőket február 23-án, szombaton a Maroshegyi egészségnapon. A Gárdonyi Géza Művelődési Házban kardiológiai vizsgálat, bőrgyógyászati szűrés, dietetikai tanácsadás, csontsűrűségmérés és boka-kar-index meghatározása is lesz.

  2019.02.14.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek