"Ősök – bányász hősök" - pályázati eredményhirdetés a Hiemer-házban

Három székesfehérvári iskola diákja, valamint egy balatonfüredi iskolás vehette át jutalmát az Ősök – bányász hősök című pályázat csütörtöki díjátadóján. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Levéltár a magyarországi bányászati hagyományok ápolása és a családfakutatás megismertetése érdekében írta ki a pályázatot. 
2021.12.16. 17:52 |

A pályázat célja volt, hogy segítse levéltári adatgyűjtéssel a bányászdinasztiák megismerését, a bányásztelepülések feltárását, a bányászok összetartásának és hősiességének bemutatását, valamint segítsen bepillantást nyerni a bányászathoz, bányászokhoz kötődő hagyományokba. Mindezek mellett a pályázat megismerteti a tanulókkal a levéltárak működését, őrzött dokumentumaik jelentőségét és a kutatómunka szépségeit.

A Hiemer-házban rendezett eseményen díjakat Vargha Tamás országgyűlési képviselő, dr. Czetz Balázs, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettese és Róth Péter alpolgármester adta át.

A fehérvári díjátadón Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője rámutatott, ennek az országos pályázatnak a segítségével a diákok felfedezhették felmenőik hőstetteit egy nehéz, embert próbáló hivatás megismerésén keresztül. Örömét fejezte ki, hogy a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola különdíjban részesült, hiszen a legtöbb alkotást ők küldték be.

Az általános és középiskolás tanulók egyénileg vagy csoportosan is pályázhattak többféle témában és pályaművel. Közel 180 pályamunka érkezett, amelyet 225 diák alkotott, mondta dr. Czetz Balázs, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettese. A kiírás hozzájárult az egyéni sorsok és életek feltárásán keresztül a korabeli magyar bányásztársadalom megismeréséhez, ezzel gazdagítva kulturális örökségünk sokszínűségét, tette hozzá. A pályaművek között rajzok, monográfiák, családi történetek és családfakutatás is szerepelt.

A pályázaton kiemelkedő munkájáért elismerésben részesült a Tiszta szívvel őseink nyomában alkotói csapata, Virányi Gergely és Virányi Róbert, a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai. A balatonfüredi Szűts Jakab Bányász hagyományok – a bányászathoz, bányászokhoz kötődő hagyományok bemutatását is kiválónak értékelte a zsűri. Szintén egy kerékpár volt a jutalma a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola közösségének. A diákok 19 pályázatot adtak be, ezzel „rekord” aktivitásról, lelkesedésről tettek tanúbizonyságot. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulója, Kosztelnik Eszter egy családfát készített, amely családja bányászattal foglalkozó tagjait mutatja be az üknagyapáig visszamenően.

Fehérvári színes

 1. Aladdin és a csodalámpa - élőszereplős mesejáték január 29-én a Köfém Művelődési Házban

  content page Újabb gyermekelőadásra invitálja a családokat a Köfém Művelődési Ház. Január 29-én, szombaton délután rendezik meg az Aladdin és a csodalámpa című mesejátékot, belépőt személyesen az intézményben vagy online lehet vásárolni.

  2022.01.25.
 2. Február 7-én indul a Szeresd a Földet! projektverseny

  Szeresd a Földet! címmel egyfordulós projektverseny indul február 7-én alsó és felső tagozatos diákok, illetve középiskolások számára. A versenyre egyénileg is lehet jelentkezni!

  2022.01.25.
 3. Sulizsák - közel 1300 kg használt ruhát gyűjtöttek a vasváris diákok

  Idén a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola is csatlakozott a Sulizsák programhoz. A fenntarthatóságot, környezettudatosságot szolgáló újrahasznosítási programban az elmúlt években már több fehérvári iskola is részt vett. Január első két hetében a vasváris diákok és szüleik a pedagógusokkal közösen közel 1300 kg használt ruhát, cipőt, táskát zsákoltak be annak érdekében, hogy azok a feldolgozást követően az építőiparban, az autóiparban párnázóanyagként, a termelőiparban törlőruhaként, vagy éppen szigetelőanyagként kezdjenek új életet.

  2022.01.24.
 4. A Szivárvány Óvodába érkezett az Agrárkamara „Gazda leszek” programja

  A „Gazda leszek” program 2022-ben is folytatódik, megismerve és vonzóvá téve ezáltal az agráriumot a gyermekek számára. Ennek keretében a székesfehérvári Szivárvány Óvoda, Püspökkertvárosi Tagóvodájába látogatott a NAK Fejér Megyei Szervezete.

  2022.01.24.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár