"Ősök – bányász hősök" - pályázati eredményhirdetés a Hiemer-házban

Három székesfehérvári iskola diákja, valamint egy balatonfüredi iskolás vehette át jutalmát az Ősök – bányász hősök című pályázat csütörtöki díjátadóján. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Levéltár a magyarországi bányászati hagyományok ápolása és a családfakutatás megismertetése érdekében írta ki a pályázatot. 
2021.12.16. 17:52 |

A pályázat célja volt, hogy segítse levéltári adatgyűjtéssel a bányászdinasztiák megismerését, a bányásztelepülések feltárását, a bányászok összetartásának és hősiességének bemutatását, valamint segítsen bepillantást nyerni a bányászathoz, bányászokhoz kötődő hagyományokba. Mindezek mellett a pályázat megismerteti a tanulókkal a levéltárak működését, őrzött dokumentumaik jelentőségét és a kutatómunka szépségeit.

A Hiemer-házban rendezett eseményen díjakat Vargha Tamás országgyűlési képviselő, dr. Czetz Balázs, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettese és Róth Péter alpolgármester adta át.

A fehérvári díjátadón Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője rámutatott, ennek az országos pályázatnak a segítségével a diákok felfedezhették felmenőik hőstetteit egy nehéz, embert próbáló hivatás megismerésén keresztül. Örömét fejezte ki, hogy a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola különdíjban részesült, hiszen a legtöbb alkotást ők küldték be.

Az általános és középiskolás tanulók egyénileg vagy csoportosan is pályázhattak többféle témában és pályaművel. Közel 180 pályamunka érkezett, amelyet 225 diák alkotott, mondta dr. Czetz Balázs, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettese. A kiírás hozzájárult az egyéni sorsok és életek feltárásán keresztül a korabeli magyar bányásztársadalom megismeréséhez, ezzel gazdagítva kulturális örökségünk sokszínűségét, tette hozzá. A pályaművek között rajzok, monográfiák, családi történetek és családfakutatás is szerepelt.

A pályázaton kiemelkedő munkájáért elismerésben részesült a Tiszta szívvel őseink nyomában alkotói csapata, Virányi Gergely és Virányi Róbert, a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai. A balatonfüredi Szűts Jakab Bányász hagyományok – a bányászathoz, bányászokhoz kötődő hagyományok bemutatását is kiválónak értékelte a zsűri. Szintén egy kerékpár volt a jutalma a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola közösségének. A diákok 19 pályázatot adtak be, ezzel „rekord” aktivitásról, lelkesedésről tettek tanúbizonyságot. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulója, Kosztelnik Eszter egy családfát készített, amely családja bányászattal foglalkozó tagjait mutatja be az üknagyapáig visszamenően.

Fehérvári színes

 1. Szombati programok

  Nagyszabású megnyitóval kezdődik szombaton a Királyi Napok Folkfesztivál, amelynek öt napján az Alba Regia Táncegyüttes csoportjai mellett az ország legrangosabb néptáncegyüttesei lépnek a Zichy ligeti színpadra. Az Aranybulla Emlékév keretében könyv-, érem- és bélyegbemutatóval, történelmi előadásokkal, kiállításmegnyitóval és fúvós örömzenével is várják a Belvárosba látogatókat a Székesfehérvári Királyi Napok összeművészeti fesztivál második napján.

  2022.08.13.
 2. Fehérvári Mézünnep

  A méz népszerűsítése a célja a Fehérvári Mézünnepnek, amely péntektől vasárnapig tart a Királyi Napok keretében. Az Országzászló téren Fejér megyei méhészek kóstoltatják és kínálják portékáikat. A szervezők a gyerekekre is gondoltak: az édes kóstolók mellett ők a „Zümmögő” interaktív játszóházban szórakozhatnak. Vasárnap az ország különböző részeiről érkező mézlovagrendek belvárosi felvonulására, mézosztásra és mézlovag avatásra várják az érdeklődőket.

  2022.08.12.
 3. Sportos napok a Bregyóban

  Honvédelmi többtusa, légpuska lövészet, valamint kerékpáros ügyességi feladatok szerepeltek a Napraforgó Városi Napközi Tábor gyermekeinek szervezett versenyen csütörtökön délelőtt. A tábor pénteken teniszezéssel zárul. A város támogatásának köszönhetően idén hét turnusban többszáz gyermek töltötte tartalmasan a nyári szünetet.

  2022.08.11.
 4. Sportos piknik

  Sok mozgással, gyerekprogramokkal, kézműves foglalkozással és zenével invitálja a városrészben élőket családi kikapcsolódásra a Széna téri piknik augusztus 14-én, vasárnap 10 órától a Széna Téri Általános Iskola előtti térre. A rendezvény ingyenes.

  2022.08.11.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár