Online ülést tartott az Érdekegyeztető Fórum

A járványhelyzethez alkalmazkodva online tartott év eleji ülést pénteken az Érdekegyeztető Fórum dr. Cser-Palkovics András vezetésével. Az Önkormányzat fenntartásában működő intézmények szakszervezetei a polgármestertől, Lehrner Zsolt gazdasági alpolgármestertől, valamint Mészárosné Jasztrapszky Regina gazdasági igazgatótól kaptak tájékoztatást a 2021. évi költségvetés őket érintő irányszámairól.
2021.01.08. 15:30 |

Az Érdekegyeztető Fórum a város vezetése, valamint a közszférában dolgozókat képviselő szakszervezetek közötti információáramlást, a szociális partnerek konzultációját biztosítja. 2021 első egyeztetési fórumát pénteken dr. Cser-Palkovics András polgármester vezette, ami a koronavírus-járvány miatt online zajlott.

Dr. Cser-Palkovics András elmondta, hogy a COVID-19 járvány 2021-et is biztosan meghatározza majd. Rendkívüli jogrend van érvényben, így a polgármesterek gyakorolják a közgyűlési hatásköröket is. A minél stabilabb és biztonságosabb évkezdés érdekében várhatóan a megszokott februári költségvetés-elfogadástól eltérően, idén már január közepén lesz költségvetése a városnak: „Átfogó módosításra kerül majd sor előreláthatólag májusban, bízom benne, hogy ezt már a Közgyűlés által elfogadva tehetjük meg, amikor a zárszámadással lezárjuk a 2020-as évet, és már ismerjük a 2020-as tényleges helyi adóbevételeket is. Alapvetően a költségvetés célja a biztonságos működés garantálása: az álláshelyek megtartása és a védekezési költségek finanszírozása mellett jutni fog ebben az évben is fejlesztésekre.”

A polgármester a személyi juttatásokról elmondta, hogy az idei évben – az előző évekkel azonos elvek alapján – a meglévő álláshelyekre, amelyek pontos száma 1641, a jogszabályi előírások és egyedi döntések figyelembevételével történt a tervezés. A minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről még nem született jogszabály, de az önkormányzat céltartalékban szerepelteti a minimálbér-különbözet biztosítására szükséges keretet.

Az Önkormányzat az előző évben biztosított úgynevezett munkáltatói döntésen alapuló illetménykiegészítést továbbra is betervezi, bruttó 253 millió forint összegben. Ez az összeg 166,5 millió forint összeggel tartalmazza a kulturális ágazat munkavállalóinak bérelemét, a 2020. november 1. napjától hatályos jogszabályban foglaltakra tekintettel.

A városvezető beszámolt a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá tartozó óvodai és bölcsődei foglalkoztatottakra vonatkozó változásokról is. Ők az illetményük 10 százalékának megfelelő ágazati szakmai pótlékra jogosultak. A 2021. évi személyi juttatások a pótlék összegét tartalmazzák, amely a bölcsődék esetében bruttó nyolcmillió forint, az óvodák esetében bruttó 113 millió forint többletkiadást jelent.

Szó esett a kafetéria juttatásról: „A veszélyhelyzeti tervezés mellett is cél, hogy a teljes évi kafetéria juttatás biztosításra kerülhessen. A 2021. évi bruttó érték változatlan, 12 527 Ft/hó/fő, mely az intézményi 1.641 álláshelyre éves szinten mindösszesen 247 millió Ft támogatást jelent.” – hangsúlyozta a polgármester.

A résztvevő szakszervezeti vezetők: Jámbor Ferencné, Szalai Tamás és Faragóné Fister Aranka megköszönték a polgármesternek, hogy a veszélyhelyzet ellenére a munkavállalók illetményének kifizetései töretlenek voltak, illetve, hogy az álláshelyek 2021. évre is biztosítottak. A fejlesztések kapcsán felmerült a Középiskolai Campus építésének kérdése, amelyről a polgármester elmondta, hogy december végén nyújtottak be javaslatot az EMMI-vel egyeztetve a Miniszterelnökség felé, amelyre az év elején várják a hivatalos állásfoglalást, hogy milyen formában kezdődhet el a beruházás.

Az egyeztetés végén a városvezető arra kérte a szakszervezetek vezetőit, hogy segítsék a koronavírus-járvány elleni védekezést azzal, hogy a védőoltásra való jelentkezésre kérik tagjaikat is.

Közélet

 1. Két hónapja állnak helyt a fehérvári kórházban az MH 43. ezred katonái

  Tóth István százados a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház katonaállományának kijelölt rangidős parancsnoki tisztségét látja el 2020. november 16. óta az MH 43. ezred alakulatából. Már a második napon nyolc különböző munkaterületre, nyolcféle munkaidő beosztással sikerült a rábízott állományt a helyi egészségügyi intézmény mindennapjainak ,,vérkeringésébe” beillesztenie.

  2021.01.16.
 2. Hogyan tovább suli után? - pályaorientációs tanácsadás középiskolásoknak díjmentesen

  Hogyan tovább a suli után? címmel középiskolásokat vár ingyenes pályaorientációs tanácsadásra a Sikerativ Életmód Egyesület jövő hétfőtől, több alkalommal. A korlátozott létszám miatt az online programra e-mailben kell regisztrálni.

  2021.01.15.
 3. Zöldsuli Program az István Király Iskola kisdiákjaival

  Az István Király Általános Iskola második osztályos kisdiákjai egy kisfilmmel hirdetik, mennyire fontos a szelektív gyűjtés a fenntarthatóság szempontjából. A zenés videóban újrahasznosított sakkfigurákat készítenek egy játszmához, és a bábuk elkészítésébe is beavatják a nézőket. A Youtube-on megnézhető pályamunka a Cetelem Zöldsuli Programhoz készült

  2021.01.15.
 4. Iskolanyitogató kicsit másképp - online mutatkoznak be az intézmények

  Szép hagyomány Székesfehérváron is, hogy a leendő első osztályosoknak és szüleiknek iskolanyitogató, ‘csibehívogató‘ programokon keresztül mutatkoznak be a város általános iskolái. Bár a személyes találkozásokra és közös játékokra most nincs lehetőség, az intézmények nem hagyják cserben a döntés előtt állókat.

  2021.01.15.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár