Negyvenöt esztendeje nyitotta meg kapuit A Szabadművelődés Háza

A Szabadművelődés Háza 1975. március 23-án, negyvenöt esztendeje nyitotta meg kapuit Velinszky László Ifjúsági és Úttörőház néven, a korábbi Úttörőház jogutódaként. A Szabadművelődés Háza elnevezést 1989 őszén vette fel az intézmény. 
2020.03.23. 13:30 |

A kezdetekkor az intézmény igazgatója Szabó Péter volt, mindössze hét hónapig. Őt Kovács György követte, aki 1980 végéig volt igazgató, majd pedig helyettese, Magyarits András vette át a ház vezetését, aki egészen 2003 júliusáig végezte ezt a munkát, amikor is nyugdíjba ment. 2003 augusztusától 2008 októberéig Tóth László vezette az intézményt.

Sok éven át, mint a város legújabb kulturális beruházása afféle kirakatlétesítmény volt a ház, minden külföldi delegáció programjában szerepelt, a város minden illusztris vendége ellátogatott ide.

A Tóparti Gimnázium építésével egyidejűleg a művelődési ház épületét is átépítették, felújították, úgy, hogy építészetileg egy épület lett a két intézmény.

Ezt a művelődési ház oldaláról azzal indokolták, hogy ily módon, a gimnázium tornatermének többfunkciós kialakításával megoldódik a nagyrendezvények megtartására, színházi, mozielőadásra is alkalmas nagyterem problémája – az eredeti tervek szerint ugyanis a kulturális komplexum három épületegységből állt volna, a másik kettő utólagos hozzáépítése azonban az idők folyamán lekerült a napirendről.

A Szabadművelődés Háza elnevezést az átépítés befejezésekor, 1989 őszén vette fel az intézmény.

A második világháborút követő koalíciós időszak kiemelkedő jelentőségű közművelődési korszaka volt a szabadművelődés kora, mely Karácsony Sándor kultúrpolitikus, valamint Keresztury Dezső és Ortutay Gyula kultuszminiszterek nevéhez fűződik.

1989-ben, a rendszerváltoztatáskor az Ifjúsági és Úttörőház azért választotta A Szabadművelődés Háza elnevezést, mert ezzel is jelezni kívánta tartalmi–szakmai filozófiáját, nevezetesen, hogy alulról építkező, minden arra érdemes kezdeményezést felkaroló, szolgáló, a szervezett, vagy szervezetlen “civilekkel” együttműködni akaró intézményt szándékozik működtetni. A változás nyilván a társadalmi változásokat is tükrözte, de törést a munkában nem okozott. A célközönség spektruma viszont kitágult.

A szellemiség lényege a művelődő közösségek befogadása, tevékenységük támogatása, fejlesztése minden korosztály és tekintetében.

2008-tól kezdődően Székesfehérvár város egyesítette a fenntartásában működő közösségi házakat, így a jelenlegi helyzet szerint az intézmény felépítése a következő: a székhely A Szabadművelődés Háza, hozzá tartozik az Öreghegyi Közösségi Ház, a Felsővárosi Közösségi Ház, a Kisfaludi Közösségi Ház, Királykút Emlékház, a Vízivárosi Közösségi Klub a Közösségi-Központ – Feketehegy Szárazréti Kultúrudvar és Közösségi tér, valamint az intézmény üzemelteti a Csalai Közösségi Teret és a Felsővárosi Tájházat.

Jelenleg A Szabadművelődés Háza látja el Székesfehérvár közművelődési alapfeladatát kulturális központ típusú intézményként.

Most, a 45. születésnapon azonban a sors sajátos fintoraként éppen a ránk legjellemzőbb alaptevékenységünket, legnagyobb erősségünket, a közösségfejlesztést, közösségépítést, közösségszervezést nem gyakorolhatjuk. A pandémia miatt meg kellett kérnünk a házainkban működő klubokat, szakköröket, csoportokat, hogy bizonytalan időre függesszék fel tevékenységüket, értesítettük látogatóinkat, hogy egyelőre minden rendezvényünk elmarad.

A koronavírus terjedése egy időre a virtuális térbe kényszerítette tevékenységünket, közösségeink telefonon és online tartják a kapcsolatot.

Bízunk benne, hogy ez az állapot mielőbb megszűnik. Ennek érdekében arra kérünk mindenkit, hogy tartsák be a szigorú előírásokat, kéréseket, ajánlásokat, vigyázzunk egymásra és önmagunkra.

Természetesen jelen és jövő nem létezhet a múlt nélkül, amelyre büszkék vagyunk. Így aztán nincs más hátra, mint folyamatosan megújulva, minden körülményhez alkalmazkodva, de mindenkor a múltból táplálkozva a következő 45 évben is szélesre tárt kapukkal várni a művelődni vágyó közösségeket, közönséget.

Kultúra

 1. Elmarad a szerdai filmvetítés az Öreghegyi Közösségi Ház kertjében

  Az esős időjárás miatt módosul a Fehérv-ART kertmozi programja. A mai vetítés elmarad az Öreghegyi Közösségi Ház kertjében, ám csütörtökön folytatódik, az elmaradt előadásokat pedig pénteken és szombaton este pótolják.

  2020.08.05.
 2. Vakációzzunk a múzeumokkal! - virtuális múzeumtúra a Velencei-tónál és Fehérváron

  A Vakációzzunk a múzeumokkal! című virtuális múzeumpedagógiai roadshow ezúttal a belföldi nagy tavaink mentén kalauzolja el a gyerekeket. Játékos feladatokon, érdekes ismeretterjesztő kisfilmeken, virtuális sétákon keresztül mutatja be négy nagy tavunk történelmét, élővilágát, elsősorban az általános iskolás gyerekek és családjaik számára.

  2020.08.05.
 3. Idén ismét lesz középkori óriás sakk előadás a Nemzeti Emlékhelyen

  A Tóparti Művészeti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai vállalták, hogy ismét csatába szállnak a száz négyzetméretes táblán, hogy eljátsszák a muhi csatát. A legtöbb „figura” a tavalyi seregben is „harcolt” már, de van néhány új szereplő is, akikkel az író-rendező, Matuz János külön is foglalkozik az előadás előtt.

  2020.08.05.
 4. Leonardo Jam-koncert lesz pénteken a Petzben

  Igazi művészettörténeti kuriózumnak ígérkezik a Leonardo Jam következő koncertje: a közönség pénteken este a Petz Sörözőben találkozhat a helyi bandával.

  2020.08.04.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka