Megnyílt Pordán Horváth Ferenc emlékkiállítása az Országzászló téren

Szabadtéri emlékkiállítással tiszteleg a város egykori építésze, Pordán H. Ferenc munkássága előtt a Fejér Megyei Építészek Kamarája. Az Országzászló téren szerdán megnyílt tárlaton a legismertebb épületek: a Technika Háza, a Béke téri iskola és a várkörúti Brunszvik Teréz Óvoda épülete mellett az általa tervezett családi házak és nyaralók is láthatóak a tablókon. 
2019.09.11. 21:03 |

Pordán H. Ferenc a XX. század második felének egyik legjelentősebb székesfehérvári tervezőépítésze volt. A Fejér Megyei Építészek Kamarája által rendezett szabadtéri fotókiállítással az utókor Pordán H. Ferenc építész alkotói nagysága, magas színvonalú, gazdag életműve előtt tiszteleg - mondta el a megnyitón Németh László, a Fejér Megyei Építészek Kamarájának elnöke, aki köszöntötte a kiállításra érkező egykori kollégákat, Pordán Horváth Ferenc családtagjait, barátait, a szép számmal megjelent érdeklődőket.

A kiállítás tablóin a fehérvári építész legjelentősebb alkotásai láthatóak. A képek alatt Pordán Horváth Ferenc saját gondolatai, munkáival kapcsolatos jegyzetei is segítnek a kor és az alkotó megismerésében. A tárlatot Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze nyitotta meg. Méltatásában elhangzott: Pordán Horváth Ferenc 1957-es munkába állásától 1992-es nyugdíjba vonulásáig - sőt azután magántervezőként is - nagy ívű, alkotásokban gazdag, szép és emberi tartásában is kikezdhetetlen építész-életpályát futott be. Legjelentősebb alkotásai Székesfehérvárhoz kötődnek. 1958 óta jelentős középületekkel gazdagította a várost, épületeire a magas fokú igényesség, a környezettel való érzékeny kapcsolat a jellemző. A háború utáni korszak székesfehérvári építészettörténetében elvitathatatlan helye van életművének.

A tárlatot Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze nyitotta meg.

„2014-ben Székesfehérvár városa tisztelegni kívánt a mester előtt amikor elsőként - posztumusz elismerésül - Pordán Horváth Ferencnek adományozta a város frissen alapított építészeti díját, Schmidl Ferenc-díjat. Tisztelegni kívánt, és saját eszközeivel törleszteni valamit abból az adósságból, ami az életében elmaradt országos figyelem és a szakmai elismerés hiánya következtében keletkezett.” Lantay Attila hozzátette, az egykori építész életének egyik főműve - a magyar kortárs építészet egyik nagy jelentőségű épülete - a Technika Háza. „A 42 éve épült épület mai szemmel is érzékelhető könnyedségével, tökéletes arányaival és elegáns anyagkezelésével mintát ad a következő építészgenerációknak egy divatoktól mentes, kortalanságra, egyetemességre törekvő építészeti magatartásról. Pályájának e csúcsteljesítménye után is jelentőset alkotott: a rendszerváltozás utáni új gazdasági-társadalmi kihívásokra választ adó belvárosi banképület, valamint pályája alkonyán az építészek legnagyobb álma: az iváncsai templom tervezési lehetősége is megadatott neki.”

Pordán H. Ferencről dr. Karsai Béla, a Karsai Holding Zrt. elnöke és Csutiné Schleer Erzsébet építészmérnök emlékezett meg, egy-egy történettel felidézve az építész, az alkotó szakmaszeretetét, munkájával szemben tanúsított alázatát, bölcs mértéktartását.
A kiállított tablók az Országzászló téren várják az arra sétáló látogatókat szeptember 20-ig.

Kultúra

 1. Az emlékhely titkai - izgalmas múzeumi programsorozat kezdődik augusztus 15-től

  A Szent István Király Múzeum augusztus 15-től, két héten át egy rendkívül izgalmas és változatos programsorozat keretében enged bepillantást városunk talán legismertebb nevezetessége, a Nemzeti Emlékhely - Középkori Romkert minden szegletébe. 

  2020.08.14.
 2. Ingyenes tárlatvezetések egészségügyi dolgozóknak a múzeumban

  Jöjj, Aszklépiadész! címmel ingyenes kurátori tárlatvezetéseket szervez az egészségügyben dolgozóknak a Szent István Király Múzeum. Augusztus utolsó hetében, előzetes regisztrációt követően látogatható az Új Magyar Képtár, a Játékmúzeum, a Patikamúzeum, a Deák Gyűjtemény, és A kagán lovasa kiállítás

  2020.08.13.
 3. Koronázási Szertartásjáték - Kun László szerepében Sarádi Zsolt

  Augusztus 21-től három napon keresztül 21 órától új helyszínen, az Aranybulla Emlékműnél lesz látható a Koronázási Szertartásjáték. A rendszeresen visszatérő nézők már megszokhatták, hogy az előadások címszerepeit egy-egy karizmatikus színész kapja. Sarádi Zsoltot a IV. (Kun) László életét feldolgozó szertartásjáték főszereplőjeként láthatjuk a színpadon.

  2020.08.13.
 4. MásKÉPtár - akadálymentesített múzeumi tárlatvezetést szerveztek

  Rendhagyó, akadálymentesített múzeumi programot szervezett a fogyatékossággal élőknek a CICE a Deák Gyűjteményben, a programon 60 fő vett részt különböző szervezetektől, intézményektől.

  2020.08.13.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka