Megnyílt Pordán Horváth Ferenc emlékkiállítása az Országzászló téren

Szabadtéri emlékkiállítással tiszteleg a város egykori építésze, Pordán H. Ferenc munkássága előtt a Fejér Megyei Építészek Kamarája. Az Országzászló téren szerdán megnyílt tárlaton a legismertebb épületek: a Technika Háza, a Béke téri iskola és a várkörúti Brunszvik Teréz Óvoda épülete mellett az általa tervezett családi házak és nyaralók is láthatóak a tablókon. 
2019.09.11. 21:03 |

Pordán H. Ferenc a XX. század második felének egyik legjelentősebb székesfehérvári tervezőépítésze volt. A Fejér Megyei Építészek Kamarája által rendezett szabadtéri fotókiállítással az utókor Pordán H. Ferenc építész alkotói nagysága, magas színvonalú, gazdag életműve előtt tiszteleg - mondta el a megnyitón Németh László, a Fejér Megyei Építészek Kamarájának elnöke, aki köszöntötte a kiállításra érkező egykori kollégákat, Pordán Horváth Ferenc családtagjait, barátait, a szép számmal megjelent érdeklődőket.

A kiállítás tablóin a fehérvári építész legjelentősebb alkotásai láthatóak. A képek alatt Pordán Horváth Ferenc saját gondolatai, munkáival kapcsolatos jegyzetei is segítnek a kor és az alkotó megismerésében. A tárlatot Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze nyitotta meg. Méltatásában elhangzott: Pordán Horváth Ferenc 1957-es munkába állásától 1992-es nyugdíjba vonulásáig - sőt azután magántervezőként is - nagy ívű, alkotásokban gazdag, szép és emberi tartásában is kikezdhetetlen építész-életpályát futott be. Legjelentősebb alkotásai Székesfehérvárhoz kötődnek. 1958 óta jelentős középületekkel gazdagította a várost, épületeire a magas fokú igényesség, a környezettel való érzékeny kapcsolat a jellemző. A háború utáni korszak székesfehérvári építészettörténetében elvitathatatlan helye van életművének.

A tárlatot Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze nyitotta meg.

„2014-ben Székesfehérvár városa tisztelegni kívánt a mester előtt amikor elsőként - posztumusz elismerésül - Pordán Horváth Ferencnek adományozta a város frissen alapított építészeti díját, Schmidl Ferenc-díjat. Tisztelegni kívánt, és saját eszközeivel törleszteni valamit abból az adósságból, ami az életében elmaradt országos figyelem és a szakmai elismerés hiánya következtében keletkezett.” Lantay Attila hozzátette, az egykori építész életének egyik főműve - a magyar kortárs építészet egyik nagy jelentőségű épülete - a Technika Háza. „A 42 éve épült épület mai szemmel is érzékelhető könnyedségével, tökéletes arányaival és elegáns anyagkezelésével mintát ad a következő építészgenerációknak egy divatoktól mentes, kortalanságra, egyetemességre törekvő építészeti magatartásról. Pályájának e csúcsteljesítménye után is jelentőset alkotott: a rendszerváltozás utáni új gazdasági-társadalmi kihívásokra választ adó belvárosi banképület, valamint pályája alkonyán az építészek legnagyobb álma: az iváncsai templom tervezési lehetősége is megadatott neki.”

Pordán H. Ferencről dr. Karsai Béla, a Karsai Holding Zrt. elnöke és Csutiné Schleer Erzsébet építészmérnök emlékezett meg, egy-egy történettel felidézve az építész, az alkotó szakmaszeretetét, munkájával szemben tanúsított alázatát, bölcs mértéktartását.
A kiállított tablók az Országzászló téren várják az arra sétáló látogatókat szeptember 20-ig.

Kultúra

 1. Nyitott Városháza - épületséták a KÖN keretében

  Idén is változatos programkínálattal vár mindenkit hétvégén a Kulturális Örökség Napjai. Sok épület és intézmény nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A Városházán is indulnak séták, amelyek keretében – kivételesen – nem lesznek láthatóak a Szent Korona és a koronázási ékszerek hiteles másolatai, mert azok ezen a hétvégén Balatonfüreden, a Vaszary-villában vannak kiállítva. 

  2019.09.20.
 2. Egy éves születésnapját ünnepli a Székesfehérvári NépmesePont

  Szeptember 28-án 10 órától a Gárdonyi Géza Művelődési Házban mesés foglalkozások, játékok, vetítések varázsolják el a Mesebirodalomba érkező apróságokat és óriásokat abból az alkalomból, hogy egyéves születésnapját ünnepli a Székesfehérvári NépmesePont.

  2019.09.20.
 3. Kiállítással tisztelegtek Hada Tibor munkássága előtt a fehérvári bélyeggyűjtők

  Harmincöt keretoldalon tizenegy témakört mutat be a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör Hada Tibor több évtizedes gyűjtői munkássága előtt tisztelgő, csütörtökön a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban nyílt tárlata; vasút, cserkészet, Szent István király, Székesfehérvár, természetvédelem, a Föld Napja, 1956 emléke, festmények lovak, bor és szőlő.

  2019.09.19.
 4. Innováció a régészetben - a legújabb technológiák alkalmazásáról tanácskoznak

  "Innovatív térinformatikai fejlesztések és lehetőségek a régészetben" címmel kezdődött el kétnapos konferencia csütörtökön a Gorsium Régészeti Parkban. A Szent István Király Múzeum szervezésében zajló eseményen többek között a várak 3D felmérésének lehetőségeiről és a geoinformatikai technológiák régészeti alkalmazásairól is szó volt.

  2019.09.19.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka