Megnyílt Pordán Horváth Ferenc emlékkiállítása az Országzászló téren

Szabadtéri emlékkiállítással tiszteleg a város egykori építésze, Pordán H. Ferenc munkássága előtt a Fejér Megyei Építészek Kamarája. Az Országzászló téren szerdán megnyílt tárlaton a legismertebb épületek: a Technika Háza, a Béke téri iskola és a várkörúti Brunszvik Teréz Óvoda épülete mellett az általa tervezett családi házak és nyaralók is láthatóak a tablókon. 
2019.09.11. 21:03 |

Pordán H. Ferenc a XX. század második felének egyik legjelentősebb székesfehérvári tervezőépítésze volt. A Fejér Megyei Építészek Kamarája által rendezett szabadtéri fotókiállítással az utókor Pordán H. Ferenc építész alkotói nagysága, magas színvonalú, gazdag életműve előtt tiszteleg - mondta el a megnyitón Németh László, a Fejér Megyei Építészek Kamarájának elnöke, aki köszöntötte a kiállításra érkező egykori kollégákat, Pordán Horváth Ferenc családtagjait, barátait, a szép számmal megjelent érdeklődőket.

A kiállítás tablóin a fehérvári építész legjelentősebb alkotásai láthatóak. A képek alatt Pordán Horváth Ferenc saját gondolatai, munkáival kapcsolatos jegyzetei is segítnek a kor és az alkotó megismerésében. A tárlatot Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze nyitotta meg. Méltatásában elhangzott: Pordán Horváth Ferenc 1957-es munkába állásától 1992-es nyugdíjba vonulásáig - sőt azután magántervezőként is - nagy ívű, alkotásokban gazdag, szép és emberi tartásában is kikezdhetetlen építész-életpályát futott be. Legjelentősebb alkotásai Székesfehérvárhoz kötődnek. 1958 óta jelentős középületekkel gazdagította a várost, épületeire a magas fokú igényesség, a környezettel való érzékeny kapcsolat a jellemző. A háború utáni korszak székesfehérvári építészettörténetében elvitathatatlan helye van életművének.

A tárlatot Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze nyitotta meg.

„2014-ben Székesfehérvár városa tisztelegni kívánt a mester előtt amikor elsőként - posztumusz elismerésül - Pordán Horváth Ferencnek adományozta a város frissen alapított építészeti díját, Schmidl Ferenc-díjat. Tisztelegni kívánt, és saját eszközeivel törleszteni valamit abból az adósságból, ami az életében elmaradt országos figyelem és a szakmai elismerés hiánya következtében keletkezett.” Lantay Attila hozzátette, az egykori építész életének egyik főműve - a magyar kortárs építészet egyik nagy jelentőségű épülete - a Technika Háza. „A 42 éve épült épület mai szemmel is érzékelhető könnyedségével, tökéletes arányaival és elegáns anyagkezelésével mintát ad a következő építészgenerációknak egy divatoktól mentes, kortalanságra, egyetemességre törekvő építészeti magatartásról. Pályájának e csúcsteljesítménye után is jelentőset alkotott: a rendszerváltozás utáni új gazdasági-társadalmi kihívásokra választ adó belvárosi banképület, valamint pályája alkonyán az építészek legnagyobb álma: az iváncsai templom tervezési lehetősége is megadatott neki.”

Pordán H. Ferencről dr. Karsai Béla, a Karsai Holding Zrt. elnöke és Csutiné Schleer Erzsébet építészmérnök emlékezett meg, egy-egy történettel felidézve az építész, az alkotó szakmaszeretetét, munkájával szemben tanúsított alázatát, bölcs mértéktartását.
A kiállított tablók az Országzászló téren várják az arra sétáló látogatókat szeptember 20-ig.

Kultúra

 1. Karácsonyi könyvvásár a Vörösmarty Társaságnál

  A Vörösmarty Társaság adventi könyvvásárt hirdet. November 19-e és december 5-e között 20-50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatóak meg a társaság elmúlt egy évtizedben kiadott könyvei a Kossuth utca 14. szám alatt 11 és 16 óra között.

  2019.11.14.
 2. A zöld korsó és a kék macska - kurátori tárlatvezetés a Ziffer kiállításon

  Kurátori tárlatvezetés lesz november 20-án, szerdán 17 órakor a Van, aki marad… című Ziffer Sándor (1880–1962) festőművész munkáit bemutató kiállításában Szűcs Erzsébet művészettörténész vezetésével.

  2019.11.14.
 3. VII. Székesfehérvári Kórustalálkozó - hat kórus énekel a Szent István teremben

  Hetedik alkalommal rendezi meg az Alba Regia Vegyeskar a Székesfehérvári Kórustalálkozót. A rendezvényen fellépnek a Primavera Kórus, a Bástya Kamarakórus, a MusiColore Énekegyüttes, az Arconic-Köfém Nyugdíjas Férfikara, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium Vegyeskara és a vendéglátó Alba Regia Vegyeskar.

  2019.11.13.
 4. A különutazás terei - Ujházi Péter kiállítása nyílik meg a Csók Képtárban

  November 22-én 18 órakor nyílik meg a Csók Képtárban Újházi Péter képzőművész kiállítása. A Különutazás terei című tárlat Ujházi tereit, inspirációinak helyszíneit, alkotásainak színtereit mutatja be. Egy utazáson vehet részt a látogató, az út Székesfehérvártól Lisszabonig, Nadaptól Móron át Rómáig vezet.

  2019.11.13.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Székesfehérvár Topotéka