Magyar Ápolók Napja - Aranyosi Ervin versével köszöntötték a dolgozókat

Nyolcadik esztendeje ünnepeljük ezen a napon, Kossuth Zsuzsanna születésnapján a Magyar Ápolók Napját. Kossuth Lajos húga az 1848-49-es szabadságharc idején három hónap alatt hetvenkét tábori kórházat létesített, az általa bevezetett betegápolási rendszer egész Európában egyedülálló volt.
2022.02.18. 17:08 |
Magyar Ápolók Napja - Aranyosi Ervin versével köszöntötték a dolgozókat

1817. február 19. napján született Kossuth Zsuzsanna, Kossuth Lajos legfiatalabb húga, aki az 1848-49-es szabadságharc idején tábori kórházak létesítését segítette főápolónőként. Munkája figyelemfelhívás volt a sebesült katonák ápolásának fontosságára, amiért már élete során Európában, sőt az Amerikai Egyesült Államokban is elismerés övezte.

Kossuth Zsuzsanna mint az összes tábori kórház főápolónője segítette Flór Ferenc, az akkori Hadügyminisztérium egészségügyi osztályának főorvosának munkáját, így közel három hónap alatt hetvenkét tábori kórház létesült katonák ápolására, olyan ápolási módszerek bevezetésével, amelyek a kort messze meghaladták. Ő volt az aki közvetlen felhívást intézett a magyar nőkhöz arra, hogy önkéntes ápolóként segítsenek a szabadságharc áldozatainak ápolásában. „Amit teszek minden magyar asszony kötelessége, hiszen katonáink a csatatéren értünk véreznek, a mi feladatunk tehát, hogy sebeiket bekötözzük.”- hangzott az azóta híressé vált mondat, ami a XXI. században sem veszített értelméből vagy jelentőségéből.

A Magyar Ápolók Napja alkalmából koszorúzást tartottak pénteken a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház területén álló Kossuth Zsuzsanna szobornál.

Kossuth Zsuzsanna emlékének megőrzésére 1998-ban a Magyar Ápolási Egyesület emlékdíjat alapított, a Magyar Országgyűlés 2014-ben pedig február 19. napját a Magyar Ápolók Napjának nyilvánította.

A jeles esemény kapcsán Nyakas Eszter ápolási igazgató – a járványhelyzetre tekintettel – rendhagyó módon, levélben köszönte meg minden, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház alkalmazásában álló szakdolgozó áldozatos munkáját. Az emlékezésre méltó módon az intézmény és a Fejér megyei ápolási szervezetek képviselői az emlékműnél elhelyezték a megemlékezés virágait, ahol Prof. Dr. Bucsi László, az intézmény főigazgatója szintén tolmácsolta köszönetét.

Az emlékezés méltóságát külön emelte, hogy az intézmény Ápolási Igazgatóságának felkérésére Aranyosi Ervin költő – kifejezetten erre az alkalomra – írt egy verset.

Ezzel is megköszönve a kórház minden szakdolgozójának az áldozatos és értékes munkáját. A vers, a kórház honlapján olvasható.