Kutatási és képzési együttműködés - ázsiai országokban fejleszt a fehérvári GEO

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézete két európai uniós finanszírozású nemzetközi projektre is sikerrel pályázott a tavalyi évben, amelyek keretében a fehérvári GEO a távérzékelés és térinformatika területén több évtizedes tapasztalataival járulhat hozzá egy geoinformatikai doktori iskola kialakításához Üzbegisztánban. Az úgynevezett DSinGIS projektekkel kapcsolatosan egy hetes workshop kezdődött kedden, Székesfehérváron, a Hiemer-házban.
2018.05.22. 10:14 |

A rendezvényen résztvevőket Dr. habil. Földváry Lóránt, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetének kutatási dékánhelyettese köszöntötte, majd Mészáros Attila tartott angol nyelvű prezentációt a városról. Székesfehérvár alpolgármestere bemutatta Székesfehérvár történelmét, gazdasági szerepét, oktatását és a felsőoktatási intézményekkel való együttműködését. „DSinGIS projekt kapcsán megvalósuló közös munka és a tapasztalatcsere nagyon fontos a város, az egyetem és a diákok számára egyaránt.” - mint mondta.

A DSinGIS (Doctoral Studies in GeoInformation Sciences) projekt távlati célja Üzbegisztán fenntartható fejlődésének segítése. A projekt 3 éves futamidejű, melynek eredményeképpen a programban résztvevő intézmények közreműködésével járul hozzá a célkitűzés megvalósításához, vagyis a fenntartható fejlődést segíti. Az Üzbegisztánt sújtó környezeti hatások - mint éghajlatváltozás, talaj degradáció, szárazság (pl. Aral-tó helyzete), levegőszennyezés – következtében komoly kihívásokkal kell szembenéznie az országnak. A megoldások keresésében kulcsfontosságú segítséget jelent a geoinformatika.

A projektben az AMK Geoinformatikai Intézete mellett három európai ország (Ausztria, Svédország, Németország) oktatási és kutatási intézményei vesznek részt az öt - a geoinformatika terén legjelentősebb - üzbég egyetemmel és három meghatározó állami intézménnyel együttműködve. Az akkreditált doktori iskola működésének támogatására a projekt időtartama alatt létrehoznak egy oktatási felületet, mely online konzultációs lehetőséget is biztosít a doktoranduszok számára; egy tudásbázist, amely 18 PhD kurzust foglal magába (10 üzbég, 8 angol nyelvű).

Dr. Földváry Lóránt és Ilhom Abdurahmanov, az üzbég nemzeti koordinátor ismertették a projekttel kapcsolatos célkitűzéseket, feladatokat és annak várható eredményeit. Az eseményen jelen voltak a projektben résztvevő felsőoktatási intézmények képviselői és munkatársai: TIIAME (Tashkent), NUU (Tashkent), KSU (Nukus), SamSACEI (Samarkand), TIAC (Tashkent), PLUS (Salzburg), KTH (Stockholm), IAMO (Halle).

Közélet

 1. Önismeret a mindennapokban - Tóth Tamás esperes-plébános elmélkedése Kisfaludon

  Február 20-án, csütörtökön 17 órától várják az érdeklődőket Tóth Tamás, esperes-plébános „Az önismeret fontossága a mindennapokban” című útkereső elmélkedésére a Kisfaludi Közösségi Házba. (Könyves Kálmán u. 10.) A belépés díjtalan.

  2020.02.18.
 2. Applikációval segítenek az autizmussal élőknek

  Hamarosan mobil applikáció, és a hozzátartozó internet alapú szolgáltatás is segíti az autista gyermekek és felnőttek mindennapi életvitelét. Egy egyedülálló magyar fejlesztésnek köszönhetően az az autizmussal élők, családtagjaik, és az őket segítő szakemberek könnyedén és közösen állíthatják össze a felhasználó számára szükséges segítséget.

  2020.02.17.
 3. Maroshegyen szerveznek egészségnapot február 22-én

  Állapotfelméréssel és különféle egészségügyi szűrésekkel várják az érdeklődőket február 22-én, szombaton a Maroshegyi egészségnapon. A Gárdonyi Géza Művelődési Házban kardiológiai vizsgálat, bőrgyógyászati szűrés, dietetikai tanácsadás, csontsűrűségmérés és boka-kar-index meghatározása is lesz.

  2020.02.17.
 4. Idén is lehet igényelni a 65 év felettieknek járó támogatást

  Székesfehérvár 2020-ban is folytatja 65 év felettieknek járó támogatás programját, amelynek fedezete szerepel a városi költségvetésben. 2019-ben 21,6 ezer személy volt jogosult a támogatásra: a Polgármesteri Hivatalhoz benyújtott 19.948 fő kérelmezőből összesen 19.346-an voltak jogosultak az ellátásra és kapták meg az 5000 forintos juttatást. A támogatás igényléséhez a formanyomtatványt ITT töltheti le!

  2020.02.17.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek