Kutatási és képzési együttműködés - ázsiai országokban fejleszt a fehérvári GEO

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézete két európai uniós finanszírozású nemzetközi projektre is sikerrel pályázott a tavalyi évben, amelyek keretében a fehérvári GEO a távérzékelés és térinformatika területén több évtizedes tapasztalataival járulhat hozzá egy geoinformatikai doktori iskola kialakításához Üzbegisztánban. Az úgynevezett DSinGIS projektekkel kapcsolatosan egy hetes workshop kezdődött kedden, Székesfehérváron, a Hiemer-házban.
2018.05.22. 10:14 |

A rendezvényen résztvevőket Dr. habil. Földváry Lóránt, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetének kutatási dékánhelyettese köszöntötte, majd Mészáros Attila tartott angol nyelvű prezentációt a városról. Székesfehérvár alpolgármestere bemutatta Székesfehérvár történelmét, gazdasági szerepét, oktatását és a felsőoktatási intézményekkel való együttműködését. „DSinGIS projekt kapcsán megvalósuló közös munka és a tapasztalatcsere nagyon fontos a város, az egyetem és a diákok számára egyaránt.” - mint mondta.

A DSinGIS (Doctoral Studies in GeoInformation Sciences) projekt távlati célja Üzbegisztán fenntartható fejlődésének segítése. A projekt 3 éves futamidejű, melynek eredményeképpen a programban résztvevő intézmények közreműködésével járul hozzá a célkitűzés megvalósításához, vagyis a fenntartható fejlődést segíti. Az Üzbegisztánt sújtó környezeti hatások - mint éghajlatváltozás, talaj degradáció, szárazság (pl. Aral-tó helyzete), levegőszennyezés – következtében komoly kihívásokkal kell szembenéznie az országnak. A megoldások keresésében kulcsfontosságú segítséget jelent a geoinformatika.

A projektben az AMK Geoinformatikai Intézete mellett három európai ország (Ausztria, Svédország, Németország) oktatási és kutatási intézményei vesznek részt az öt - a geoinformatika terén legjelentősebb - üzbég egyetemmel és három meghatározó állami intézménnyel együttműködve. Az akkreditált doktori iskola működésének támogatására a projekt időtartama alatt létrehoznak egy oktatási felületet, mely online konzultációs lehetőséget is biztosít a doktoranduszok számára; egy tudásbázist, amely 18 PhD kurzust foglal magába (10 üzbég, 8 angol nyelvű).

Dr. Földváry Lóránt és Ilhom Abdurahmanov, az üzbég nemzeti koordinátor ismertették a projekttel kapcsolatos célkitűzéseket, feladatokat és annak várható eredményeit. Az eseményen jelen voltak a projektben résztvevő felsőoktatási intézmények képviselői és munkatársai: TIIAME (Tashkent), NUU (Tashkent), KSU (Nukus), SamSACEI (Samarkand), TIAC (Tashkent), PLUS (Salzburg), KTH (Stockholm), IAMO (Halle).

Közélet

 1. Jól tanuló fehérvári fiatalok vehettek át Tóth István és Tóth Terézia Ösztöndíjat

  Székesfehérvár évről évre ösztöndíjjal segíti azokat a jól tanuló fiatalokat, akik szociális helyzetük okán rászorulnak a támogatásra. A Tóth István és Tóth Terézia Ösztöndíjat az idei esztendőben 76 fehérvári általános és középiskolás, valamint a felsőoktatásban tanuló hallgató vehette át húsz intézményből.

  2019.01.15.
 2. Pénteken lesz nyílt nap a BCE Székesfehérvári Campusán

  A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán 2019. január 18-án, pénteken reggel kilenc órától nyílt napot tartanak, ahová az alap- és mesterképzések iránt érdeklődőket egyaránt szeretettel várják. A nyílt napon való részvétel regisztrációhoz kötött!

  2019.01.15.
 3. Vasárnap, Szent Sebestyén napján lesz Székesfehérvár fogadalmi miséje

  Január 20-án, vasárnap, Szent Sebestyén napján lesz Felsőváros búcsúja, amely 1739 óta Székesfehérvár fogadalmi napja. A fogadalmi misét 10 órakor, a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban Spányi Antal, megyés püspök celebrálja. A szentmisét követően köszöntők hangzanak el a Felsővárosi Közösségi Házban, a búcsú folytatásaként pedig fánk, tea és forralt bor várja a résztvevőket.

  2019.01.15.
 4. InnoSchool – középiskolás fiatalok vállalkozóvá válását segítik

  A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség részt vesz az InnoSchool nemzetközi projektben melynek célja a közép-európai országokban, köztünk hazánkban is a vállalkozói szellem erősítése és a vállalkozóvá válás segítése a középfokú iskolai tanulmányaikat végző fiatalok körében. 

  2019.01.15.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek