Kreatív közlekedési megoldások – véget ért a mobilitási alkotótábor

Pénteken zárult az egyhetes mobilitási alkotótábor, ahol egyetemi hallgatók kerestek kreatív és innovatív megoldásokat a középiskolai campus mobilitási kihívásaira. Ötletes megoldások születtek a Rózsaliget, a Csónakázó-tó és a malom épületének campus-ba való integrálására is.
2018.06.29. 17:52 |

A Mobilitási alkotótáborban öt egyetemi és főiskolai kar 11 hallgatója – tájépítészek, közlekedésmérnökök, valamint regionális település- és gazdaságtant tanulók – vettek részt.

A fiatalok egy héten keresztül kerestek kreatív és innovatív megoldásokat a városi közlekedés problémáira. A résztvevők megismerhették egymás tervezési szemléletét, ismereteit, és csapatban dolgozták ki javaslataikat a műhelymunkák és konzultációk során.

A legjobbnak a Micimackó csoport elképzelései bizonyultak, de a zsűri szerint alig marad el tőlük kreativitásban és hasznosságban a Maci Laci csapat.

A győztes csoport elképzelései között szerepelt a kapcsolati infrastruktúra és a campus kerékpározhatóságának javítása, illetve a Ligetsoron lévő parkolóhelyek racionalizálása. A diákok terveket dolgoztak ki arra is, hogyan lehetne behozni az autóbusz-hálózatot a Szabadságharcos útra, elképzeléseik szerint a kizárólag elektromos buszok a campus területére is bemehetnének. Fontos pontként szerepelt a Depónia Kft. telephelyének hasznosítása, amely buszmegállóként és P+R parkolóként szolgálna.

Érdekes ötletük volt a Malom épületének hasznosítása kulturális és közösségi házként és megtervezték az úgynevezett campus körjáratot is.

A Maci Laci csoportnak is izgalmas elképzelései születtek, többek között szeretnék összekötni a Rózsaliget területét a Belváros területével. A két részt csatornával átvezetve kapcsolnák össze, illetve a Fő utca díszkivilágítását továbbvinnék az összekötő sétányokon. A Rózsaligeten belül is több elágazó csatornát hoznának létre, hasonlóan ahhoz a megoldáshoz, ami a megújult Országzászló téren található.

A táborzáró ünnepségen köszöntötte a hallgatókat Mészáros Attila alpolgármester is, aki kiemelte, hogy részletes és innovatív megoldási javaslatok születtek. Elmondta, hogy még nincsenek végleges döntések a campus és környezetének fejlesztése, valamint az ehhez kapcsolódó közlekedési megoldások tekintetében, így a két csapat ötletei közül több elképzelés is beépítésre kerülhet.

Városfejlesztés

 1. Tavasz végére készülhet el a Corvinus székesfehérvári campusának B épülete

  Várhatóan 2019 májusában készülhet el a Székesfehérvári Campus B épületének felújítása a Corvinus Egyetemen. A beruházás, amely az épület teljes gépészeti és esztétikai rekonstrukcióját foglalja magába, jelenleg 50%-os készültségi szinten van. A közel kétezer négyzetméteres épület öt előadóteremnek, több konferenciateremnek és a campus könyvtárának is helyet ad majd.

  2018.11.14.
 2. Faültetés a Felsővárosban - Ostorfa sort telepítettek szerdán a Királykúton

  A Királykúton az elöregedett és beteg nyárfák helyére 16, az átlagosnál jóval nagyobb, 20-25cm körméretű ostorfát telepített a Városgondnokság szerdán. Ezek a fajták rendkívül jól bírják a városi klímát és viszonylag gyors növekedésűek. Összesen mintegy kilencezer tő fás szárú növény kerül idén ősszel és kora tavasszal a fehérvári közterületekre. 

  2018.11.14.
 3. Fejlesztések a fehérvári fogorvosi ügyeleten - új fogászati széket vásárolt a város

  Egy új fogászati szék és a hozzá tartozó eszközök kerültek az Orvosok Házában található fogászati ügyeletre. A mintegy hatmillió forintba kerülő eszközt városi forrásból szerezte be a Humán Szolgáltató Intézet. A város polgármestere elmondta, hogy tárgyalnak arról a város fogorvosaival, hogy minél több helyen modern körülmények várják a betegeket Székesfehérváron.

  2018.11.13.
 4. Kerékpáros fejlesztések idén és jövőre Székesfehérváron

  Idén és jövőre mintegy 14 km új kerékpárút és kerékpáros nyomvonal épül városszerte. Még idén elkészül az Alvinci, a Dési, a Segesvári, a Cserkész és a Kertalja utcákban a kerékpáros nyomvonal, jövőre pedig a Gáz utcában, a Széna téren, a Mikszáth Kálmán utcában, a Kiskút útján és Berényi úton is új kerékpárúton közlekedhetünk majd.

  2018.11.12.
 1. Csütörtökön már a kopóréteget aszfaltozták a Bajmóci utcában

  A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében hamarosan befejeződik az Öreghegyen a Bajmóci utca felújítása, ami teljes hosszában új útburkolatot kap, és szintén teljes hosszában térköves járda épül. Az utcának megújult a csapadékvízelvezetési rendszere is. 

  2018.11.08.
 2. Több mint hatszáz fát és nyolcezer cserjét telepítenek idén ősszel Fehérváron

  Elkezdte a Városgondnokág az őszi a faültetéseket. Székesfehérváron összesen 617 darab díszfát telepítenek ősszel és kora tavasszal. A fák mellett pedig 7903 tő díszcserjét és 413 örökzöld növényt ültetnek számos helyszínen. Összesen mintegy kilencezer tő fás szárú növény kerül a fehérvári közterületekre. Egy szezon alatt ennyi növényt még soha nem ültetettek Székesfehérváron.

  2018.11.08.
 3. Többsávos, lámpás körforgalommá alakítják az Auchan csomópontot

  Székesfehérvár országgyűlési képviselője Vargha Tamás Facebook oldalán számolt be arról, hogy a szaktárca elrendelte az Auchan körforgalom jelzőlámpákkal ellátott, többsávú körforgalommá való alakítása terveinek elkészítését. Mint írja „nagy szükség van erre a beruházásra városunk közlekedése szempontjából.”

  2018.11.07.
 4. Ötvennél is több parkolót építenek és 18 fát ültetnek a színház mögött

  A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében a munkaterület-átadással elkezdődött a Dr. Koch László utcában az új 53 férőhelyes parkoló építése, a színház mögötti, jelenleg kerítéssel határolt murvás területen. A parkolóépítéssel 18 nagy körméretű, előnevelt fát is ültetnek

  2018.11.06.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek