Kreatív közlekedési megoldások – véget ért a mobilitási alkotótábor

Pénteken zárult az egyhetes mobilitási alkotótábor, ahol egyetemi hallgatók kerestek kreatív és innovatív megoldásokat a középiskolai campus mobilitási kihívásaira. Ötletes megoldások születtek a Rózsaliget, a Csónakázó-tó és a malom épületének campus-ba való integrálására is.
2018.06.29. 17:52 |

A Mobilitási alkotótáborban öt egyetemi és főiskolai kar 11 hallgatója – tájépítészek, közlekedésmérnökök, valamint regionális település- és gazdaságtant tanulók – vettek részt.

A fiatalok egy héten keresztül kerestek kreatív és innovatív megoldásokat a városi közlekedés problémáira. A résztvevők megismerhették egymás tervezési szemléletét, ismereteit, és csapatban dolgozták ki javaslataikat a műhelymunkák és konzultációk során.

A legjobbnak a Micimackó csoport elképzelései bizonyultak, de a zsűri szerint alig marad el tőlük kreativitásban és hasznosságban a Maci Laci csapat.

A győztes csoport elképzelései között szerepelt a kapcsolati infrastruktúra és a campus kerékpározhatóságának javítása, illetve a Ligetsoron lévő parkolóhelyek racionalizálása. A diákok terveket dolgoztak ki arra is, hogyan lehetne behozni az autóbusz-hálózatot a Szabadságharcos útra, elképzeléseik szerint a kizárólag elektromos buszok a campus területére is bemehetnének. Fontos pontként szerepelt a Depónia Kft. telephelyének hasznosítása, amely buszmegállóként és P+R parkolóként szolgálna.

Érdekes ötletük volt a Malom épületének hasznosítása kulturális és közösségi házként és megtervezték az úgynevezett campus körjáratot is.

A Maci Laci csoportnak is izgalmas elképzelései születtek, többek között szeretnék összekötni a Rózsaliget területét a Belváros területével. A két részt csatornával átvezetve kapcsolnák össze, illetve a Fő utca díszkivilágítását továbbvinnék az összekötő sétányokon. A Rózsaligeten belül is több elágazó csatornát hoznának létre, hasonlóan ahhoz a megoldáshoz, ami a megújult Országzászló téren található.

A táborzáró ünnepségen köszöntötte a hallgatókat Mészáros Attila alpolgármester is, aki kiemelte, hogy részletes és innovatív megoldási javaslatok születtek. Elmondta, hogy még nincsenek végleges döntések a campus és környezetének fejlesztése, valamint az ehhez kapcsolódó közlekedési megoldások tekintetében, így a két csapat ötletei közül több elképzelés is beépítésre kerülhet.

Városfejlesztés

 1. Vízvezetékeket építenek át a Fiskális úton - öt hónapig tart a rekonstrukció

  A Fiskális út teljes keresztmetszetét érintő rekonstrukció zajlik október 1-től, elsőként a víz gerincvezetékek átépítési munkálatai kezdődnek meg. Az átépítés a Budai úti tolózáraknától a Béla úti csatlakozásig tart és várhatóan 5 hónapot vesz igénybe.

  2018.09.20.
 2. Több ütemben valósul meg a Vásárhelyi út felújítása

  A közgyűlés pénteki ülésén döntött arról, hogy több ütemre bontva valósítja meg a Vásárhelyi út felújítását. Az elkészült engedélyes tervek alapján a beruházás egymilliárd forintba kerülne, amihez csak közel 365 millió forint pályázati forrás biztosított – ezért döntött a több évre bontott, ütemezett felújítás mellett a város, ami saját forrásból valósul majd meg. 

  2018.09.15.
 3. Újabb tér újul meg a Belvárosban – tervezői tájékoztató a Bartók Béla térről

  Két ütemben – elsőként a kiszolgáló közművek tekintetében, majd a tér közösségi funkcióinak kialakításával – újul meg a Bartók Béla tér. A tervezők látványtervet is bemutattak, de ez még munkaanyag, a véglegesítés előtt az érdeklődő fehérváriak széles körben megismerhetik majd a Bartók Béla tér kialakítására vonatkozó terveket. A képviselőknek a tervezők tartottak bemutatót a héten.

  2018.09.13.
 4. Önkéntes nap a Tolnaiban - idén három fehérvári óvodaudvar újult meg

  A KÉPES program keretében végeztek önkéntes munkát szerdán a Tolnai Úti Óvoda udvarán, amely szeptemberre mintegy 15 millió forintos beruházás keretében újult meg. Őszre új udvari játékok és megszépült környezet várta a gyerekeket a Brunszvik Teréz Óvodában és a Felsővárosi Óvodában is. 

  2018.09.12.
 1. Elkészült a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ második üteme is

  Elkészült és Kerkay Rita kiállításával hivatalosan is megnyílt a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ és Kultúrudvar második üteme. A városrészben három éve kezdték tervezni, hogy egy olyan kulturális központ kialakítását az új közösségi ház mögötti udvaron, mely sokszínű, sokfunkciójú, széles közösséget szólít meg, kiszolgálja a városrész összes korcsoportját és hozzájárul az oktatás színesítéséhez.

  2018.09.10.
 2. Megújult épületben kezdték az évet a Rákóczi Úti Óvodában is

  Közel 400 millió forintból kívül és belül is megújult a Rákóczi Utcai Óvoda épülete. Az intézmény 210 férőhellyel és 7 csoporttal kezdte meg az új nevelési évet. Teljesen felújították az elektromos- és a fűtésrendszert, kicseréltek valamennyi nyílászárót és a belső falfelületek is újak. Az megújult intézményben csütörtökön reggel a város polgármestere Cser-Palkovics András tartott bejárást.

  2018.09.06.
 3. Plusz sávval is bővítik a Széchenyi - Horváth István kereszteződést

  Munkaterület-átadással kezdődött hétfőn délután az a fejlesztés, melynek során megújul, kibővül a Széchenyi út és a Horvát István utca kereszteződése. A jövőben négy sávos lesz a belváros felé vezető oldalon, egy jobbra, kettő egyenesen, egy pedig balra, megtartva ezzel Tóváros könnyebb elérhetőségét. A fejlesztés járdákat és kerékpárutakat is érint. A kivitelezőnek 90 nap áll rendelkezésére, hogy a terveket megvalósítsa.

  2018.09.03.
 4. Dobot Magician - újabb robotok érkeztek az Alba Innovárba

  Szeptember 3-án hétfőn az iskolával együtt az Alba Innovár második évadja is elindult. Az ipari robotok gyors térhódításával együtt pedig ide is megérkeztek Magyarországon elsőként azok a Dobot Magician típusú robotok, amikkel hatékonyan meg lehet mutatni a tényleges ipari környezetet és tökéletesen szimulálja a világ legnagyobb ipari robotjainak a működését. 

  2018.09.03.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek