Koszorúzással és szentmisével emlékeztek Szent Imrére

Szent Imrét 1083 november 4-én avatta szentté VII. Gergely pápa atyjával Istvánnal és tanítójával Gellért püspökkel együtt. A herceg nevét viselő Szent Imre Általános Iskola és Óvoda szerdán reggel misével és a Szent Imre templom oldalánál található szobornál koszorúzással emlékezett a trónörökösre, akinek a koronát szánta István király.
2019.11.06. 20:49 |

Szent Imre herceg I. Szent István király és Gizella királyné fia. Imre nevét, valószínűleg anyai nagybátyja. II. Henrik német-római császár után kapta. A hagyomány szerint a székesfehérvári Ferences templom és rendház, a mai Szent Imre templom területén született.

Nevelésére különös gondot fordítottak szülei: 1015-ben Imre herceg oktatását átvette Gellért püspök, aki Velencéből Szentföld felé tartva I. István udvarába került Győrszentmártonon a mai Pannonhalmán, és a király mellett maradt eredeti szándékától eltérően. Gellért püspök hét éven keresztül tanította Imre herceget latinra, elvégeztette vele a kor legmagasabb iskolai fokozatait, a triviumot és quadriviumot. A tudományok mellett a vallásba, valamint a papi élet rejtelmeibe is beavatta.

Az Imre-napi megemlékezésen a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda igazgatója, Csák Lajos, az intézmény püspöki biztosa, Ugrits Tamás atya és Székesfehérvár városa részéről Mészáros Attila alpolgármester helyezett el koszorút Szent Imre herceg szobránál.

Iskolánk számára mindenképp példakép és közbenjáró Szent Imre herceg - mondta Ugrits Tamás. "Ahogy a szobornál látjuk, egyik oldalában egy liliomot tart a kezében, másik oldalán pedig egy kard van. A liliom jelzi, hogy egészen Istennek adta az életét, a kard pedig azt jelenti, hogy bátor volt ehhez. Senki sem lehet szent bátorság és erő nélkül. Azzal az összeszedettséggel, amellyel Szent Imre élte az életét, számunkra példakép, kereszténységében, istenszeretetében, hazaszeretetében is."

A koszorúzáson, majd az azt követő misén az iskola négy osztálya, és tanítóik vettek részt. A szobornál elénekelték a Himnuszt, és elhangzott Kosztolányi Dezső A Királynak című Szent Imre verse, majd Tamás atya celebrált misét a Szent Imre templomban.

Közélet

 1. Háttérbeszélgetés költségvetés előtt - kiemelkedően teljesít a Fehérvári gazdaság

  Háttérbeszélgetésre hívta a helyi szerkesztőségek munkatársait Fehérvár polgármestere. A hagyományteremtő kezdeményezés célja, hogy időről-időre lehetőség legyen egy-egy téma felvetésére. Az első ilyen találkozón az adóbevételek kerültek a középpontba, de terítéken volt a székesfehérvári felsőoktatás, valamint kulturális témák az Árpád-ház program és régészeti feltárások is.

  2020.01.28.
 2. A másik becsülete - folytatódik A lélek iskolája

  Január 28-án kedden 16.30-tól folytatódik A lélek iskolája - gondolatok a keresztény életről címmel szervezett hitéleti programsorozat a Fehérvári Civil Központban. Az előadást Tornyai Gábor katolikus plébános tartja, elmélkedésének témája: A másik becsülete.

  2020.01.28.
 3. A Városházán tartott kihelyezett szenátusi ülést az Óbudai Egyetem

  Megszületett az írásbeli megállapodás az Óbudai Egyetem és Székesfehérvár Önkormányzata közötti partnerség megerősítéséről, a helyi műszaki felsősoktatási képzés további fejlesztéséről, és a város társadalmi, gazdasági fenntarthatóságának közös elősegítéséről. A szerződés megkötéséről múlt pénteken döntött a Közgyűlés, a dokumentumot hétfőn délután, ünnepélyes keretek között, az Óbudai Egyetem kihelyezett szenátusi ülésén írták alá a Városháza Dísztermében. 

  2020.01.27.
 4. Pályaorientációs nap a Széchenyiben Fröhlich Balázs feltalálóval

  Pályaorientációs napot rendezett diákjainak a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola hétfőn. A rendezvényen számos érdekes előadást hallhattak a diákok, eljött többek között Fröhlich Balázs feltaláló, "future shaper" is, aki saját gyártású SKART elektromos motorját mutatta be.

  2020.01.27.

Eseménynaptár

2020. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek