Koszorúzással és szentmisével emlékeztek Szent Imrére

Szent Imrét 1083 november 4-én avatta szentté VII. Gergely pápa atyjával Istvánnal és tanítójával Gellért püspökkel együtt. A herceg nevét viselő Szent Imre Általános Iskola és Óvoda szerdán reggel misével és a Szent Imre templom oldalánál található szobornál koszorúzással emlékezett a trónörökösre, akinek a koronát szánta István király.
2019.11.06. 20:49 |

Szent Imre herceg I. Szent István király és Gizella királyné fia. Imre nevét, valószínűleg anyai nagybátyja. II. Henrik német-római császár után kapta. A hagyomány szerint a székesfehérvári Ferences templom és rendház, a mai Szent Imre templom területén született.

Nevelésére különös gondot fordítottak szülei: 1015-ben Imre herceg oktatását átvette Gellért püspök, aki Velencéből Szentföld felé tartva I. István udvarába került Győrszentmártonon a mai Pannonhalmán, és a király mellett maradt eredeti szándékától eltérően. Gellért püspök hét éven keresztül tanította Imre herceget latinra, elvégeztette vele a kor legmagasabb iskolai fokozatait, a triviumot és quadriviumot. A tudományok mellett a vallásba, valamint a papi élet rejtelmeibe is beavatta.

Az Imre-napi megemlékezésen a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda igazgatója, Csák Lajos, az intézmény püspöki biztosa, Ugrits Tamás atya és Székesfehérvár városa részéről Mészáros Attila alpolgármester helyezett el koszorút Szent Imre herceg szobránál.

Iskolánk számára mindenképp példakép és közbenjáró Szent Imre herceg - mondta Ugrits Tamás. "Ahogy a szobornál látjuk, egyik oldalában egy liliomot tart a kezében, másik oldalán pedig egy kard van. A liliom jelzi, hogy egészen Istennek adta az életét, a kard pedig azt jelenti, hogy bátor volt ehhez. Senki sem lehet szent bátorság és erő nélkül. Azzal az összeszedettséggel, amellyel Szent Imre élte az életét, számunkra példakép, kereszténységében, istenszeretetében, hazaszeretetében is."

A koszorúzáson, majd az azt követő misén az iskola négy osztálya, és tanítóik vettek részt. A szobornál elénekelték a Himnuszt, és elhangzott Kosztolányi Dezső A Királynak című Szent Imre verse, majd Tamás atya celebrált misét a Szent Imre templomban.

Közélet

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek