Konferenciával ünnepelt Fehérváron az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület megalakulásának 70., míg a Székesfehérvári Csoport fennállásának 40. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi konferenciát, szerdán, Fehérváron a Városháza Dísztermében. Az eseményen Fehérvár polgármestere mondott köszöntőt, majd Kádár Andrea, a Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára „A készülő új nemzeti energiapolitika” című átfogó előadását hallhatták a résztvevők, Bakács István, egyesületi elnök pedig a 70 év történetét foglalta össze.
2019.06.05. 12:35 |

„Nagyon megtisztelő számunkra, hogy erre a konferenciára városunkban kerülhet sor. Túl azon, hogy megtisztelő, nagyon fontosnak is tartjuk, mert ez egy olyan témakör, amely nem csak az államot foglalkoztatja, hanem az önkormányzatot is. Nagyon sok területen merülnek fel olyan kérdések, amelyek villamos energia, illetőleg gáz nélkül nem elképzelhetőek. Látszanak azok a kihívások is, amelyek a városok előtt - városfejlesztési szempontból - felmerülnek és nem nagyon látok köztük olyan, amelyhez ne lenne szükség az energiaellátás kérdéseinek áttekintésére.

Nem mindegy, hogy a közszolgáltatás kérdésein túl mit tudunk kezdeni az ipar növekvő energiaigényével.

Közben, a másik oldalon ott kell hogy legyen egy környezetvédelmi, klímavédelmi gondolkodásnak is.” - hangsúlyozta a jubileumi konferenciát köszöntő beszédében házigazdaként Dr. Cser-Palkovics András, polgármester, aki a kettős jubileum alkalmából Bakács István, egyesületi elnök személyén keresztül emléklappal köszönte meg az elmúlt hetven, illetőleg negyven esztendőt.

„Látnunk kell, hogy a negyedik ipari forradalom korát éljük; ez a digitalizációban, az új generációs technológiákban jelenik meg elsősorban, amely területeket integrálni kell az egyes szakpolitikákba.

Ez azt jelenti, hogy radikálisan átalakulnak az egyes iparágak.

Az energetika területén, globális szinten is nagyon jelentős változásokat, új trendeket látunk és ezek az új kihívások mellett azt is magukkal hozzák, hogy a klasszikus, régi kihívásokat újra kell értelmeznünk.

Ez a változás a gazdaság szerkezetétől kezdve a munkaerőpiacig mindent átfed. Ebben a környezetben bizonyosan paradigmaváltásra lesz szükség, amit az energetikai, klímapolitikai stratégia során is figyelembe kell venni.

A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint a globális energiaigény 2040-re 25%-kal növekszik.” - emelte ki Kádár Andrea, a Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, aki négy pontban foglalta össze a változásokat, amelyeket figyelembe kell venni, amikor stratégiát alkotnak.

Az egyik ilyen a globális energiapiaci átalakulás, ami azt jelenti, hogy megváltozik az energiakereskedelem világtérképe. A másik, a földgázpiac átalakulása, ami gyakran átpolitizált kérdés. A harmadik kihívás a klímaváltozás és a dekarbonizáció kérdésköre, míg a negyedik a villamosenergia-termelés szerkezetének változása, a klasszikus nagyerőművi helyzet megváltozik és mellettük megjelenik a decentralizáció, a "háztáji" termelőegységek létrejötte.

Az ETE működéséről és társadalmi szerepéről a helyettes államtitkár elmondta: a létrejöttük és fellépésük mérföldkő volt az energetika területén, a civil szervezet fennmaradása pedig a folyamatos tevékeny működésükben áll: a társadalom és a közvélemény formálásában is fontos szerepet töltenek be a szakmai tanácsadás mellett.

Az 1949-ben alapított Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE) több száz – a hazai energiatermeléshez, szolgáltatóhoz, felhasználó vállalatokhoz, egyetemi tanszékekhez, intézményekhez kapcsolódó – szakember szakmai tevékenységét fogja össze. Figyelemmel kísérik az EU-ban folyó jogalkotást, és szakmai javaslatokkal támogatják a hazai állásfoglalást. Az Egyesület, mint szakmai civil szervezet tevékenységével hozzájárul az ország energiastratégiájában a villamos energia, a földgázellátás és a távhőszolgáltatás feladatainak ellátásához, segíti többek között a magyar energetikai piac versenyképességét, valamint a fenntartható fejlődést és az energiagazdálkodás gazdaságos és környezetkímélő működését, és ápolja az energetikának mint tudományágnak a szakmai és kulturális örökségét. Bakács István egyesületi elnök a 70 év történetét összefoglalva elmondta, hogy a jelenleg 800 taggal működő egyesületnek és az energetikának a története összefonódott: kezdetben mindennek az alapja a szén volt, a mai stratégiák szerint ennek a szerepe visszaszorult, helyébe lépett például a földgáz – ehhez igazodva bővült és alakult a szakemberek részvétele és munkája is a szervezetben. „Két fő célunk van, az egyik a saját tagságunk szakmai ismereteinek a bővítése, valamint tartjuk a kapcsolatot az ifjúsággal, az egyetemekkel, a középiskolákkal, hogy közöttük is népszerűsítsük az ismereteiket. A másik az energetikának a jogalkotásban elfoglalt szerepéhez kapcsolódik: próbálunk szakmai szempontok alapján lobbizni, javaslatokat tenni.” – fogalmazta meg.

Ignáczy Elek a székesfehérvári ETE csoport elmúlt 40 évének történelmi áttekintéssel kezdte. 1977-ben épült meg a Technika Háza, ezután merült fel a csoport megalakításának a felvetése, amelynek a székhelye lett az intézmény; jelenleg a SZÉPHŐ épületében tartják fórumaikat. A szakmai működést szakbizottságok vezetik, Lukács József, Kovács Zoltán, illetve Ignáczy Elek elnöksége mellett, akiknek a munkáját többek között Warvasovszky Tihamér, Mocsári Miklós és dr. Burián Antal segítették titkári minőségben. A fiatalok bevonására tesznek lépéseket, például üzemlátogatásokat szerveznek a Fűtőerőműben, illetve OKJ-s kazánfűtői, kazánkezelői tanfolyamokon végeztek elméleti és gyakorlati oktatást. Szakmai céljaik közül kiemelkedőnek nevezte, hogy Székesfehérváron önkormányzati létesítmények veszteségfeltáró vizsgálatait végezték el, illetve jelenleg is részt vesznek véleményezésekben.

A szimpózium délutáni előadásai foglalkoztak Kaposvár településenergetikájával, a székesfehérvári hőszolgáltatás átalakulásával, a gázhálózat komplex szolgáltatásaival, majd a záró témák között a napelemek fejlesztési és felhasználhatósági lehetőségei, valamint az okosvárosok kínálta opciók is szerepelnek.

Gazdaság

 1. 15 milliárdnyi beruházás a fehérvári cégeknél - támogatást kapott a Fehér Ablak Kft. is

  Székesfehérváron 29 cég 15 milliárd forintnyi beruházást hajt végre a következő hónapokban. Ehhez a kormány 7 milliárd forint támogatást ad, ezzel 3500 fehérvári munkahelyet védenek meg - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Székesfehérváron, a Fehér Ablak Kft.-nél, ahol támogatói okiratot adott át a cégnek a Kormány versenyképesség növelő támogatási programja keretében.

  2020.06.22.
 2. Az egyéni vállalkozók július 1-jétől a NAV-nál intézhetik ügyeiket

  Július 1-jétől az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyeket a NAV-nál kell intézni.  Az egyéni vállalkozók továbbra is a Webes ügysegéden jelenthetik be a NAV részére a tevékenységükkel kapcsolatos eseményeket: tevékenység megkezdése, adatváltozás bejelentése, szünetelés, illetve szünetelés utáni folytatás és a tevékenység megszüntetése.

  2020.06.22.
 3. A munkahelyváltás okai. 5 indok, amiért az emberek otthagyják a munkahelyüket

  Az emberek nem mindig a jobb fizetés reményében váltanak. A legtöbb ember az életközepi válság miatt vág bele valami teljesen másba, valami újba, valami izgalmasba. A munkahelyváltás egy remény is egyben. Egy jobb, egy örömtelibb, egy kiegyensúlyozottabb életre. Mégis, milyen okok miatt hagyják el az emberek a kvázi megélhetésüket és miért vágnak bele az ismeretlenbe? 5 okot sorolunk fel, de természetesen, ettől jóval több is lehet. 

  2020.06.20.
 4. Közel félmillióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe

  Június elejéig már több mint 481 ezer adózó regisztrált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online számlarendszerébe - közölte a Világgazdasággal az adóhatóság. Július 1-jéig regisztrálniuk azoknak a vállalkozásoknak valamilyen online számlázórendszerbe, amelyek más adóalanynak állítanak ki számlát.

  2020.06.19.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2