Konferenciával ünnepelt Fehérváron az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület megalakulásának 70., míg a Székesfehérvári Csoport fennállásának 40. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi konferenciát, szerdán, Fehérváron a Városháza Dísztermében. Az eseményen Fehérvár polgármestere mondott köszöntőt, majd Kádár Andrea, a Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára „A készülő új nemzeti energiapolitika” című átfogó előadását hallhatták a résztvevők, Bakács István, egyesületi elnök pedig a 70 év történetét foglalta össze.
2019.06.05. 12:35 |

„Nagyon megtisztelő számunkra, hogy erre a konferenciára városunkban kerülhet sor. Túl azon, hogy megtisztelő, nagyon fontosnak is tartjuk, mert ez egy olyan témakör, amely nem csak az államot foglalkoztatja, hanem az önkormányzatot is. Nagyon sok területen merülnek fel olyan kérdések, amelyek villamos energia, illetőleg gáz nélkül nem elképzelhetőek. Látszanak azok a kihívások is, amelyek a városok előtt - városfejlesztési szempontból - felmerülnek és nem nagyon látok köztük olyan, amelyhez ne lenne szükség az energiaellátás kérdéseinek áttekintésére.

Nem mindegy, hogy a közszolgáltatás kérdésein túl mit tudunk kezdeni az ipar növekvő energiaigényével.

Közben, a másik oldalon ott kell hogy legyen egy környezetvédelmi, klímavédelmi gondolkodásnak is.” - hangsúlyozta a jubileumi konferenciát köszöntő beszédében házigazdaként Dr. Cser-Palkovics András, polgármester, aki a kettős jubileum alkalmából Bakács István, egyesületi elnök személyén keresztül emléklappal köszönte meg az elmúlt hetven, illetőleg negyven esztendőt.

„Látnunk kell, hogy a negyedik ipari forradalom korát éljük; ez a digitalizációban, az új generációs technológiákban jelenik meg elsősorban, amely területeket integrálni kell az egyes szakpolitikákba.

Ez azt jelenti, hogy radikálisan átalakulnak az egyes iparágak.

Az energetika területén, globális szinten is nagyon jelentős változásokat, új trendeket látunk és ezek az új kihívások mellett azt is magukkal hozzák, hogy a klasszikus, régi kihívásokat újra kell értelmeznünk.

Ez a változás a gazdaság szerkezetétől kezdve a munkaerőpiacig mindent átfed. Ebben a környezetben bizonyosan paradigmaváltásra lesz szükség, amit az energetikai, klímapolitikai stratégia során is figyelembe kell venni.

A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint a globális energiaigény 2040-re 25%-kal növekszik.” - emelte ki Kádár Andrea, a Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, aki négy pontban foglalta össze a változásokat, amelyeket figyelembe kell venni, amikor stratégiát alkotnak.

Az egyik ilyen a globális energiapiaci átalakulás, ami azt jelenti, hogy megváltozik az energiakereskedelem világtérképe. A másik, a földgázpiac átalakulása, ami gyakran átpolitizált kérdés. A harmadik kihívás a klímaváltozás és a dekarbonizáció kérdésköre, míg a negyedik a villamosenergia-termelés szerkezetének változása, a klasszikus nagyerőművi helyzet megváltozik és mellettük megjelenik a decentralizáció, a "háztáji" termelőegységek létrejötte.

Az ETE működéséről és társadalmi szerepéről a helyettes államtitkár elmondta: a létrejöttük és fellépésük mérföldkő volt az energetika területén, a civil szervezet fennmaradása pedig a folyamatos tevékeny működésükben áll: a társadalom és a közvélemény formálásában is fontos szerepet töltenek be a szakmai tanácsadás mellett.

Az 1949-ben alapított Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE) több száz – a hazai energiatermeléshez, szolgáltatóhoz, felhasználó vállalatokhoz, egyetemi tanszékekhez, intézményekhez kapcsolódó – szakember szakmai tevékenységét fogja össze. Figyelemmel kísérik az EU-ban folyó jogalkotást, és szakmai javaslatokkal támogatják a hazai állásfoglalást. Az Egyesület, mint szakmai civil szervezet tevékenységével hozzájárul az ország energiastratégiájában a villamos energia, a földgázellátás és a távhőszolgáltatás feladatainak ellátásához, segíti többek között a magyar energetikai piac versenyképességét, valamint a fenntartható fejlődést és az energiagazdálkodás gazdaságos és környezetkímélő működését, és ápolja az energetikának mint tudományágnak a szakmai és kulturális örökségét. Bakács István egyesületi elnök a 70 év történetét összefoglalva elmondta, hogy a jelenleg 800 taggal működő egyesületnek és az energetikának a története összefonódott: kezdetben mindennek az alapja a szén volt, a mai stratégiák szerint ennek a szerepe visszaszorult, helyébe lépett például a földgáz – ehhez igazodva bővült és alakult a szakemberek részvétele és munkája is a szervezetben. „Két fő célunk van, az egyik a saját tagságunk szakmai ismereteinek a bővítése, valamint tartjuk a kapcsolatot az ifjúsággal, az egyetemekkel, a középiskolákkal, hogy közöttük is népszerűsítsük az ismereteiket. A másik az energetikának a jogalkotásban elfoglalt szerepéhez kapcsolódik: próbálunk szakmai szempontok alapján lobbizni, javaslatokat tenni.” – fogalmazta meg.

Ignáczy Elek a székesfehérvári ETE csoport elmúlt 40 évének történelmi áttekintéssel kezdte. 1977-ben épült meg a Technika Háza, ezután merült fel a csoport megalakításának a felvetése, amelynek a székhelye lett az intézmény; jelenleg a SZÉPHŐ épületében tartják fórumaikat. A szakmai működést szakbizottságok vezetik, Lukács József, Kovács Zoltán, illetve Ignáczy Elek elnöksége mellett, akiknek a munkáját többek között Warvasovszky Tihamér, Mocsári Miklós és dr. Burián Antal segítették titkári minőségben. A fiatalok bevonására tesznek lépéseket, például üzemlátogatásokat szerveznek a Fűtőerőműben, illetve OKJ-s kazánfűtői, kazánkezelői tanfolyamokon végeztek elméleti és gyakorlati oktatást. Szakmai céljaik közül kiemelkedőnek nevezte, hogy Székesfehérváron önkormányzati létesítmények veszteségfeltáró vizsgálatait végezték el, illetve jelenleg is részt vesznek véleményezésekben.

A szimpózium délutáni előadásai foglalkoztak Kaposvár településenergetikájával, a székesfehérvári hőszolgáltatás átalakulásával, a gázhálózat komplex szolgáltatásaival, majd a záró témák között a napelemek fejlesztési és felhasználhatósági lehetőségei, valamint az okosvárosok kínálta opciók is szerepelnek.

Gazdaság

 1. Kétkezi szakmáktól a mesterséges intelligenciáig - átalakul a szakképzés

  Fontos tájékoztatóra került sor hétfőn a Városháza Dísztermében, ahol a szakképzési rendszer átalakításáról volt szó a Székesfehérvári Szakképzési Centrum szervezésében a következő évi beiskolázáshoz kapcsolódóan. A rendezvényen elhangzott, hogy olyan horderejú változásról van szó, ami alapjaiban változtatja meg a szakképzési rendszert.

  2019.10.21.
 2. Újabb támogatás a Vasvárinak, 5.8 milliót fordíthatnak műszaki pályaorientációra

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Arconic vállalat helyi szervezetének együttműködése eredményeként 2019-2020. tanévben a vállalat Alapítványa a Science, Technology, Engineering and Math (STEM) program keretében újabb 20 ezer dollár (mintegy 5,8 millió forint) támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai programot. A támogatás átadása és a projekt megnyitása hétfőn történt, a Vasvári Pál Gimnáziumban.

  2019.10.07.
 3. Öt milliárd forintos Városi Tőkealap segíti a fehérvári vállalkozásokat

  Öt milliárd forintos keretösszeggel tematikus vállalkozásfejlesztési alapot, Városi Tőkealapot indít az MFB Csoporthoz tartozó kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest Zrt. Székesfehérváron. Az alapból a növekedési potenciállal rendelkező helyi vállalkozások kaphatnak tőkejuttatást ígéretes terveik megvalósításához.

  2019.10.07.
 4. Mindenki számára nyitott az E.ON CNG kútja a Gáz utcában

  Az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. telephelyén létesített CNG-kút mostantól bárki számára hozzáférhető. A hagyományos üzemanyagoknál olcsóbb és sokkal környezetkímélőbb sűrített földgázt egy teljesen automata töltő segítségével tankolhatják az autósok.

  2019.09.27.
 1. Új logisztikai központ épült a DENSO-nál kormányzati támogatással

  A DENSO Gyártó Magyarország Kft. új logisztikai központjának ünnepélyes átadására került sor pénteken Székesfehérváron. A közel 5000 főt foglalkoztató vállalat folyamatos növekedése tette szükségessé, hogy új, minden igényt kielégítő logisztikai központ kormányzati támogatással a „Technológia-intenzív beruházási program” keretében megépüljön.

  2019.09.20.
 2. Őszi üzem-, és tanműhely látogatásokat szerveznek a diákoknak

  A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara folytatva az előző évek pályaorientációs tevékenységét, a 2019/2020-as tanévben újra megszervezi üzem-, és tanműhely látogatásait a különböző szakmákban érdekelt gazdálkodóknál és iskolák tanműhelyében a 6-7-8. osztályos diákoknak, tanáraiknak és a szüleiknek.

  2019.09.19.
 3. Szakmai konferencián mutatták be a külügyi és külgazdasági tudásbázist Fehérváron

  „A Külgazdasági és Külügyminisztérium humánerőforrás-gazdálkodásának és belső képzési rendszerének fejlesztése” című, a tudástranszfert elősegítő kiemelt programjához kapcsolódó szakmai workshopot tartottak hétfőn, Székesfehérváron, a Novotel Hotelben, ahol bemutatták a „Külügyi és külgazdasági tudásbázist”. A konferenciát követő, a külgazdaság-ösztönzéssel kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen Fehérvár alpolgármestere is részt vett.

  2019.09.16.
 4. Megnyílt az Alba Innovár 2 - harmanos csoporttal indul a felnőttképzési tanév

  Hétfőn már a Kossuth utcai Alba Innovár 2-ben köszönthették a digitális élményközpont által indított felnőttképzésben résztvevő harmanos csoport tagjait. Az országosan egyedülálló, digitális felnőttképzési program keretében öt hónapon keresztül sajátíthatják el a résztvevők az intelligens gyártási technológiák kezelését.

  2019.09.16.

Október 23.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek