Kinevelik a holnap mérnökeit - megalakult a Harman Ipari Tanszék

Megalakult a Harman Ipari Tanszék, amely a 2021/2022-es tanévben kezdi meg működését az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán, a vállalathoz kihelyezve. Az egyetem és a cég vezetői a tanszék megalakulása kapcsán kiemelték, hogy mindez olyan lehetőséget, kiaknázatlan területet jelent, ahol a cég, az egyetem és a hallgatók is mérhető előnyhöz jutnak.
2021.06.18. 11:25 |
Az új szervezeti egység, a Harman Ipari Tanszék az ÓE Alba Regia Műszaki Karán a Mérnöki Intézethez  rendelve, de a vállalathoz kihelyezve jött létre.

A cég és az egyetem egy együttműködési megállapodás formájában is rögzítették, hogy tovább mélyítik kapcsolataikat és létrehozzák a HARMAN Ipari Tanszéket. A tanszék megalakulásánál jelen volt az Óbudai Egyetem Alba Regia Karán Cser-Palkovics András polgármester, aki kiemelte, hogy a tanszék létrejötte visszaigazolja azt a munkát, ami a technológiai fejlődést és a gyakorlatias képzési struktúra kialakítását tűzte ki célul évekkel ezelőtt. Hozzátette, hogy a duális képzési forma tekintetében pedig sikerült elérni, hogy az ország legfontosabb képzési helye legyen az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott a Harman cégnek, hogy a helyi iparűzési adó befizetésén túl is sokat tesz a város jövőjéért és közvetlenül is kereste és megtalálta a kapcsolatot az Óbudai Egyetemmel, hogy erősítse a felsőoktatást. 

Gyorsan változó ipari trendeket képeznek le 

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora elomdta, hogy a duális képzés fellegvára lett az Óbudai Egyetem, a siker kulcsa pedig a rengeteg munka és az elköteleződés volt nemcsak az egyetem, hanem a partnerek oldaláról is. A rektor az ipar 4.0 koncepcióról szólva kifejtette, hogy a tudásalapú társadalom fontos pillérei a képzett mérnökök, ehhez pedig ipari tanszékre van szükség, olyanra, amely a gyorsan változó ipari trendeket le tudja képezni és a hallgatók számára meg tudja jeleníteni. 

Az ipari tanszékkel teljesedett ki az együttműködés

Preiszlerné Schweighardt Erzsébet, a Harman Magyarország Pénzügyekért felelős igazgatója, cégvezető, felidézte, hogy öt évvel ezelőtt, amikor elkezdték az együttműködést az egyetemmel a duális képzés kapcsán, már akkor arra gondoltak, hogy az együttműködés ki fog teljesedni. "Ez most valósult meg az ipari tanszék létrehozásával, hiszen a jövő nemzedékét neveljük ki és nagyon fontos a technikai és technológiai fejlődés kapcsán az is, hogy a vállalat mindig up to date megoldásokat nyújtson. Az Óbudai egyetem az utánpótlás kinevelésében kulcsfontosságú szerepe van" - tette hozzá. 

A vállalati kultúra része a jövő munkavállalóinak felépítése

Ványi Péter, a Harman Elektronikai gyárigazgatója, a tanszék megalakulása kapcsán kiemelte, hogy mindez olyan lehetőséget, kiaknázatlan területet jelent, ahol a cég, az egyetem és a hallgatók is előnyhöz jutnak. "A cégnél tettenérhető az elhivatottság, a vállalati kultúra részét képezi a jövő munkavállalóinak felépítése" - fogalmazott Ványi Péter, aki köszönetet mondott a kollégáinak, az egyetem dolgozóinak és Székesfehérvár Önkormányzatának is. 

Nem elég ma a legjobbnak lenni

Szili Gyula, a Harman Akusztikai gyárigazgatója a tanszék megalakulásakor kiemelte, hogy egy gyár hatákonyságának és minőségének kulcsa a jó mérnök, a mai világban a hatékonyság és a minőség kéz a kézben jár, mert kiélezett, éles verseny van az iparban. "Az elmúlt 20 évben mutatott fejlődés nem elég és nem elég ma a legjobbnak lenni, hanem holnap is a legjobbnak kell lenni. Ennek érdekében ma kell kinevelni a holnap mérnökeit, úgy, hogy olyan technológiai tudás birtokában legyenek, amik már ma működnek, vagy a holnap technológiai lehetnek" - emelte ki.

Ormándi Gabriella, az Óbudai Egyetem kancellára szerint egy jó lehetőségekkel bíró városban egy prosperáló innovatív cég és az egyetem együttműködéséből olyan új tudáshalmaz jöhet létre, amire eddig nem volt példa.

Gazdaság

 1. Mérsékelten ugyan, de tovább emelkednek az ingatlanárak Székesfehérváron

  A koronavírus időszaka alatt a lakóingatlanok kínálati árai a hazai ingatlanpiacon folyamatosan változtak. Voltak olyan régiók, ahol csökkentek az árak, de az ország nagyobb hányadában azonban inkább a növekedés volt a jellemző. A Fejér megyében található lakóingatlanok többségében egy biztos, lassú tendenciájú áremelkedés folyt le az elmúlt egy éves időszakban. 

  2021.07.26.
 2. Az 50 feletti generáció digitális készségeinek fejlesztése a célja az eDigiStars kezdeményezésnek

  Számos kihívás van a Duna makrorégióban amelyekkel ideje szembenéznünk: elöregedő társadalom, versenyképesség csökkenés és foglalkoztathatósági problémák, a szakképzett munkaerő hiánya a digitális területeken. A székesfehérvári Innoskart Digitális Klaszter vezető partnersége alatt megvalósuló, 8 Duna menti országot érintő eDigiStars kezdeményezés az 50 feletti generáció digitális készségeinek fejlesztésével veszi fel a harcot a nehézségekkel.

  2021.07.21.
 3. Bővülő duális képzési lehetőségek - a metALCOM-mal is megállapodott az Óbudai Egyetem

  Duális együttműködési megállapodást írt alá kedden a Városházán az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a metALCOM Zrt. A távközlés üzeltágban tevékenykedő cégnél mintegy 40 mérnökhallgató szerezhet gyakorlati ismereteket.

  2021.07.06.
 4. Új, 6000 négyzetméteres csarnokot avatott az STX Horseboxes Kft.

  2009-ben költözött Székesfehérvárra, és azóta folyamatosan bővíti gyártókapacitását és üzemeit az STX Horseboxes Kft. Az európai piacvezető, egyedi lószállító járműveket gyártó cég szombaton avatta legújabb, 6000 m2-es csarnokát. Több mint 450 főt foglalkoztatnak, de folyamatosan keresik a szakképzett munkaerőt, valamint a duális képzésbe is bekapcsolódtak.

  2021.07.03.
 1. A Videoton Elektronikát is segíti a nagyvállalati beruházási támogatási program

  A magyar gazdaság akkor erős, ha építhet nagyvállalatai versenyképességére - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken nagyvállalati támogatási szerződések aláírásakor. A Nagyvállalati beruházási támogatási programban a pénzügyminiszter három céggel, a Bis Hungary Kft.-vel Videoton Elektronikai Kft.-vel és a Hajdu-Alu Zrt.-vel írt alá szerződést, amelynek révén 2,3 milliárd forint fejlesztés valósul meg 940 millió forint támogatással.

  2021.06.26.
 2. 479 millió forint értékű beruházás a HBPO Székesfehérvárnál, állami támogatással

  Az autóalkatrész-gyártással foglalkozó HPBO összesen 774 millió forintos beruházást hajt végre, amihez a kormány összesen 255 millió forint támogatást biztosított – 242 ember munkahelyének a megőrzését támogatva. Ebből 479 millió forint értékű beruházást valósít meg a HBPO Székesfehérvár: a projektnek köszönhetően a vállalatnál már megvalósult egy 3D modellezésre alkalmas mérőszoba és egy félautomata gyártósor. 

  2021.06.25.
 3. 1100 végzős szakmunkás és technikus erősítheti Székesfehérvár munkaerőpiacát

  A Székesfehérvári Szakképzési Centrum intézményeiben az idei tanév végén 57 szakmában közel 1100 fő végez. Nappali tagozaton több mint 750-en, a felnőttképzésben pedig több mint 340-en fejezték be tanulmányaikat.

  2021.06.21.
 4. Kinevelik a holnap mérnökeit - megalakult a Harman Ipari Tanszék

  Megalakult a Harman Ipari Tanszék, amely a 2021/2022-es tanévben kezdi meg működését az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán, a vállalathoz kihelyezve. Az egyetem és a cég vezetői a tanszék megalakulása kapcsán kiemelték, hogy mindez olyan lehetőséget, kiaknázatlan területet jelent, ahol a cég, az egyetem és a hallgatók is mérhető előnyhöz jutnak.

  2021.06.18.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1