Kinevelik a holnap mérnökeit - megalakult a Harman Ipari Tanszék

Megalakult a Harman Ipari Tanszék, amely a 2021/2022-es tanévben kezdi meg működését az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán, a vállalathoz kihelyezve. Az egyetem és a cég vezetői a tanszék megalakulása kapcsán kiemelték, hogy mindez olyan lehetőséget, kiaknázatlan területet jelent, ahol a cég, az egyetem és a hallgatók is mérhető előnyhöz jutnak.
2021.06.18. 11:25 |
Kinevelik a holnap mérnökeit - megalakult a Harman Ipari Tanszék
Az új szervezeti egység, a Harman Ipari Tanszék az ÓE Alba Regia Műszaki Karán a Mérnöki Intézethez  rendelve, de a vállalathoz kihelyezve jött létre.

A cég és az egyetem egy együttműködési megállapodás formájában is rögzítették, hogy tovább mélyítik kapcsolataikat és létrehozzák a HARMAN Ipari Tanszéket. A tanszék megalakulásánál jelen volt az Óbudai Egyetem Alba Regia Karán Cser-Palkovics András polgármester, aki kiemelte, hogy a tanszék létrejötte visszaigazolja azt a munkát, ami a technológiai fejlődést és a gyakorlatias képzési struktúra kialakítását tűzte ki célul évekkel ezelőtt. Hozzátette, hogy a duális képzési forma tekintetében pedig sikerült elérni, hogy az ország legfontosabb képzési helye legyen az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott a Harman cégnek, hogy a helyi iparűzési adó befizetésén túl is sokat tesz a város jövőjéért és közvetlenül is kereste és megtalálta a kapcsolatot az Óbudai Egyetemmel, hogy erősítse a felsőoktatást. 

Gyorsan változó ipari trendeket képeznek le 

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora elomdta, hogy a duális képzés fellegvára lett az Óbudai Egyetem, a siker kulcsa pedig a rengeteg munka és az elköteleződés volt nemcsak az egyetem, hanem a partnerek oldaláról is. A rektor az ipar 4.0 koncepcióról szólva kifejtette, hogy a tudásalapú társadalom fontos pillérei a képzett mérnökök, ehhez pedig ipari tanszékre van szükség, olyanra, amely a gyorsan változó ipari trendeket le tudja képezni és a hallgatók számára meg tudja jeleníteni. 

Az ipari tanszékkel teljesedett ki az együttműködés

Preiszlerné Schweighardt Erzsébet, a Harman Magyarország Pénzügyekért felelős igazgatója, cégvezető, felidézte, hogy öt évvel ezelőtt, amikor elkezdték az együttműködést az egyetemmel a duális képzés kapcsán, már akkor arra gondoltak, hogy az együttműködés ki fog teljesedni. "Ez most valósult meg az ipari tanszék létrehozásával, hiszen a jövő nemzedékét neveljük ki és nagyon fontos a technikai és technológiai fejlődés kapcsán az is, hogy a vállalat mindig up to date megoldásokat nyújtson. Az Óbudai egyetem az utánpótlás kinevelésében kulcsfontosságú szerepe van" - tette hozzá. 

A vállalati kultúra része a jövő munkavállalóinak felépítése

Ványi Péter, a Harman Elektronikai gyárigazgatója, a tanszék megalakulása kapcsán kiemelte, hogy mindez olyan lehetőséget, kiaknázatlan területet jelent, ahol a cég, az egyetem és a hallgatók is előnyhöz jutnak. "A cégnél tettenérhető az elhivatottság, a vállalati kultúra részét képezi a jövő munkavállalóinak felépítése" - fogalmazott Ványi Péter, aki köszönetet mondott a kollégáinak, az egyetem dolgozóinak és Székesfehérvár Önkormányzatának is. 

Nem elég ma a legjobbnak lenni

Szili Gyula, a Harman Akusztikai gyárigazgatója a tanszék megalakulásakor kiemelte, hogy egy gyár hatákonyságának és minőségének kulcsa a jó mérnök, a mai világban a hatékonyság és a minőség kéz a kézben jár, mert kiélezett, éles verseny van az iparban. "Az elmúlt 20 évben mutatott fejlődés nem elég és nem elég ma a legjobbnak lenni, hanem holnap is a legjobbnak kell lenni. Ennek érdekében ma kell kinevelni a holnap mérnökeit, úgy, hogy olyan technológiai tudás birtokában legyenek, amik már ma működnek, vagy a holnap technológiai lehetnek" - emelte ki.

Ormándi Gabriella, az Óbudai Egyetem kancellára szerint egy jó lehetőségekkel bíró városban egy prosperáló innovatív cég és az egyetem együttműködéséből olyan új tudáshalmaz jöhet létre, amire eddig nem volt példa.

Gazdaság

 1. Alba Regia Állásbörze

  Szeptember 29-én, pénteken rendezik az Alba Regia Állásbörzét a Sóstói Stadionban. Az alkalommal a résztvevők jó nevű cégek több mint 400 állásajánlata közül válogathatnak.

  2023.09.28.
 2. Egyedülálló döntést hoztak

  A Világgazdaság is beszámolt arról az egyedülálló önkormányzati döntésről, miszerint több mint háromezer, az önkormányzat intézményeinél és gazdasági társaságainál dolgozó munkavállaló kap novemberben egyszeri kiegészítő juttatást. A döntés hátterével kapcsolatban Cser-Palkovics András elmondta nagyon sokat tettek a város dolgozói annak érdekében, hogy a korábbi takarékossági intézkedéseket be lehetett tartani.

  2023.09.27.
 3. KarrierKavalkád Fehérváron

  A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és a Konnekt Egyesület 2023. december 2-án, szombaton KarrierKavalkádot szervez a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében, ahol előadások, szakmai beszélgetések, önismereti workshopok segíthetnek abban, hogy a fiatalok megtalálhassák, vagy közelebbről megismerhessék álmaik szakmáját.

  2023.09.25.
 4. Coop Rally Fehérvári megállóval – a minőségi magyar élelmiszereket népszerűsítik

  A COOP üzletlánc a korábbi évek hagyományait követve 17. alkalommal szervezte meg a minőségi, magyar élelmiszer-előállítást és termékeket középpontba állító COOP Rallyt. Az állomások között idén is szerepelt a székesfehérvári Alföldi Tej Kft., amely az elmúlt 20 évben kiemelkedő résztvevőjévé vált a magyarországi tejtermelő és tejfeldolgozó piacnak.

  2023.09.14.