“Két világ között” - Abdi Abed kiállítása a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban

Az Interkulti Egyesület és a Károlyi József Alapítvány szervezésében nyílt meg Abdi Abed egyéni kiállítása “Két világ között” címmel a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Látogatóközpontjában. A tárlat május 25-ig látogatható.
2024.05.13. 08:42 |
“Két világ között” - Abdi Abed kiállítása a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban

A kiállítás látogatói a képzőművész legújabb és egyedülálló alkotásait láthatják, melyeket Csókakőn, a gyönyörű, kis falu mesebeli domboldalain alkotott. A nemzetközi művésztelep által kurátorált és válogatott munkák betekintést nyújtanak Abdi Abed páratlan művészi víziójának ismeretlen oldalába, és tükrözik a hely csendes és békés jellegét, távol a közel-keleti konfliktus mindennapjaitól. “Nagyon megtisztelő, hogy Abed Abdi kiállítását a Károlyi Kastélyban rendezhetjük”, mondta Károlyi Angelica a József Károlyi Alapítvány kulturális igazgatója. “Művészete határokat megdöntve és átlépve arra ösztönzi a nézőket, hogy az emberi érzelmek és a kulturális gazdagság mélységeibe hatoljanak, melyek elősegíthetik a kulturális összefonódások mélyebb megértését.”

A kiállítás 2024. május 25-ig, mindennap 10-től 18 óráig tekinthető meg. További információk a kiállításról és a Károlyi Kastélyról a kiállítás virtuális katalógusában érhetők el (angolul, magyarul és arabul).

Abdi Abed nemzetközileg elismert palesztin képzőművész 82 évesen is kimagasló alakja a palesztin művészet világának, és legtöbb alkotásában főként az erős érzelmeket kiváltó, gondolatébresztő ábrázolások és az emberi élmény mély értelmezései kapnak kiemelkedő hangsúlyt. 1942-ben Palesztinában született, hatéves korában menekültként kellett elhagynia hazáját. Három évig Szíriában és Libanonban élt menekülttáborokban, mielőtt 1951-ben visszatérhetett szülővárosába, Haifába.

1972-ben kitüntetéssel végzett a Drezdai Képzőművészeti Akadémián, azóta is kimagasló művészeti pályát futott be több, mint hat évtizeden keresztül. Egész életében kitartóan támogatta az arab és palesztin kultúrát művészként és oktatóként egyaránt. A művész alkotásai számos, neves múzeum gyűjteményét gazdagítják világszerte, köztük a British Museum, a Tel Aviv Művészeti Múzeum, a Sharjah Múzeum, a DAF gyűjtemény, a Haifa Művészeti Múzeum, a Győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a Köztársasági Elnöki Hivatal és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivatalának gyűjteményeit.

Világszerte részt vett kiállításokon, legutóbb olyan, rangos helyszíneken, mint a Frankfurti Modern Művészetek Múzeuma, a Berlini Világkultúrák Háza és a Drezdai Albertinum Múzeum. Mind Izraelben, mind Palesztinában megkapta a legmagasabb állami kitüntetéseket, és 2010 óta Haifa tiszteletbeli polgára. Abdi Abed Haifában, Izraelben él magyar feleségével.