Kerékpárral az utakon - a fejér megyei rendőrök baleset-megelőzési tanácsai

Nyáron Fejér megye útjain is megnőtt a kerékpárral közlekedők száma, akiknél magasabb a baleseti kockázat. Ennek oka, hogy a kétkerekűeket a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve.
2018.07.24. 15:58 |

A közlekedés minden résztvevőjére, így a kerékpárosokra is vonatkozik a „látni és látszani” biztonsági alapelv. A láthatósági mellény viselése lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező. Testi épségük megóvása érdekében lehetőség szerint vegyenek fel sisakot és térdvédőt.

Fontos, hogy a kétkerekű a kötelező tartozékokkal fel legyen szerelve és megfeleljen a műszaki követelményeknek. Használat előtt ellenőrizzék a bicikli kormányát, a világítóberendezéseket és a fékeket. Lényeges szabály, hogy a kerékpárosnak a járműről le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia! Ez alól csak az képez kivételt, ha a gyalogos-átkelőhelyen kijelölt kerékpárút vezet át.

Járdán tilos kerékpározni!

Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, továbbá a 12. életévét be nem töltött személynek a gyalogos forgalom zavarása nélkül, legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a balesetek megelőzése érdekében felhívja a közlekedésben részt vevők figyelmét a körültekintő magatartásra, a jogszabályi előírások maradéktalan betartására.

Kék hírek

 1. Két baleset az M7-esen - Székesfehérvár és Pákozd térségében karamboloztak

  Székesfehérvár térségében három személyautó karambolozott az M7-es autópályán. Szinte egyidőben a fehérvári balesettel két személygépkocsi karambolozott az M7-es autópálya ugyancsak a Letenye felé vezető oldalán.

  2019.04.10.
 2. Senki nem sérült meg az éjszakai lakástűzben

  Füstszagra ébredtek és a szellőzőből feltörő füstre figyeltek fel a lakók április 5-én hajnalban egy székesfehérvári társasházban. A Repülőtér úti épülethez a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat mellett három gépjárműfecskendővel és a létraszerrel érkeztek a megyeszékhely hivatásos tűzoltói, akik a felderítéssel párhuzamosan megkezdték a háromszintes társasház kiürítését. 

  2019.04.05.
 3. 75%-al csökkent 2010 óta Székesfehérváron a regisztrált bűncselekmények száma

  A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács az ország első, speciálisan önkormányzatok számára szervezett bűnmegelőzési konferenciáját rendezte meg a Rendőrségi Igazgatási Központban. Az auditóriumban számos településvezető és a bűnmegelőzési terület szakemberei gyűltek össze. A rendőrségi előadók mellett Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András is felszólalt.

  2019.03.29.
 4. Általános tűzgyújtási tilalom van érvényben március 29-től Fejér megyében

  A Fejér megye területén lévő erdőkben és fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetében 2019. március 29-től általános tűzgyújtási tilalom van érvényben. A tűzvédelmi korlátozások megszegése bírsággal sújtható, amely 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

  2019.03.29.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek