Jászlak a nagyvilágból - megnyílt Radetzky Jenőné betlehemgyűjteményének kiállítása

Jászlak a nagyvilágból címmel kedden este megnyílt Radetzky Jenőné betlehemgyűjteményének kiállítása a Művészetek Házában. A száznegyvennégy darabból álló különleges gyűjtemény november 29-ig, vasárnap kivételével naponta 10-18 óráig látogatható. 
2018.11.06. 21:20 |

Amikor a Magyar Alkotóművészek Közép,- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága lehetőséget adott arra, hogy gyűjteményemet bemutassam, magam is elgondolkodtam azon, hogy hogyan is lettem én gyűjtő?” - hangsúlyozta Radetzky Jenőné, bútorfestő, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagja. „...ha nem is olyan igazi, tudatos, értékes, régi darabokra vadászó megszállott gyűjtő, de mégis, tulajdonosa ennek kisdedseregletnek.” - tette hozzá.

„Talán minden azzal az egyszerű, fekete jászolban alvó viasz Jézuskával kezdődött, ami gyermekkorom karácsonyfái alatt álló papírfiguráktól körülvéve ragyogta be az ünnepet.” - emlékezett Radetzky Jenőné, hozzátéve, hogy „már gimnazista lehettem, amikor egy igazi, sokszereplős, sőt zenélő betlehemünk lett, Németországba kitelepített nagynéném jóvoltából.”

„A karácsony ünnepének valódi tartalmát a Kádár-korszak alatt sem tudták kitörölni az emberek lelkéből. A magunk eszközeivel, mi, népművelők is igyekeztünk az Ifjúsági és Úttörőházban emlékeztetni közönségünket. Kolléganőmmel, Varga Magdussal adventi hétvégéket szerveztünk, karácsonyfadíszeket, mézeskalácsot készítettünk. Tizenhat esztendeje – országos mintára – útjára indítottuk a „Betlehemi szép csillag” tárgyalkotó mozgalmat, amely a mai napig szép eseménye Székesfehérvár adventjeinek.” - emelte ki Radetzky Jenőné.

1999-ben megfogadtam, hogy minden esztendőben készítek egy betlehemet, ezért a gyűjteményben sok saját munkám is szerepel. Amikor távoli vidékre utazom szívesen nézegetek és vásárolok belőlük. Így például Betlehemben, a születés helyén, Greccio-ban, - ahol 1223-ban Assisi Szent Ferenc először állított élőszereplős betlehemet - Salzburgban, Christkindlben. Zarándokútjaim során hoztam betlehemet Lourdes-ból, Rómából, Fatimából, Czestochovából, Csíksomlyóról.

Vonzalmamat ismerve, barátaimtól, kézművestársaimtól is egyre többször kaptam ajándékba. Valahogy így váltam gyűjtővé, gyűjteményem mostanra száznegyvennégy darabot számlál.” - zárta gondolatait Radetzky Jenőné, kézműves mester.

Az eseményen közreműködött Berki Lilla, népdalénekes és Varró János, népzenész.

Kultúra

 1. Konferenciával, könyvkiadással ünnepelt a 20 éves Fehérvári Kézművesek Egyesülete

  Húsz esztendős a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A több mint 100 tagot számláló civil szervezet ünnepi szakmai konferenciával ünnepelt, melynek keretében felelevenítették az egyesület történetét, bemutatták a jubileumra készült kiadványt, és kiállítást is rendeztek a tagok alkotásaiból a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

  2019.03.22.
 2. „Színek és formák világa” - Fröschl Mónika tárlata nyílik az Öreghegyi Közösségi Házban

  Március 22-én, pénteken nyílik meg Fröschl Mónika képzőművész „Színek és formák világa” című kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban. A 18 órakor kezdődő eseményen köszöntőt mond Östör Annamária, önkormányzati képviselő, a tárlatot megnyitja Oláh László, a Magyar Kultúra Lovagja, közreműködik Kádárné H. Veronika és Dabóczy Gergely, Cserhát-Art díjas festőművész, író. A kiállítás április 19-ig látogatható.

  2019.03.22.
 3. Újabb vendégjátékra érkezik a Vörösmarty Színház társulata a Nemzeti Színházba

  A Vörösmarty Színház egy világszerte ismert, bestsellerlistákat vezető szerző, Murakami Haruki mágikus történetét, a Kafka a tengerparton című regény színpadi adaptációját mutatja be a Nemzeti Színházban április 5-én.

  2019.03.22.
 4. Az iszlám mint kihívás - Klaus von Stosch könyvét Dr. Görföl Tibor mutatja be

  Március 21-én, csütörtökön 17.30 órakor kezdődik Klaus von Stosch Az iszlám mint kihívás című könyvének bemutatója a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A kötetről Dr. Görföl Tibor, a Pécsi Hittudományi Főiskola docense, egyetemi tanár beszél a közönségnek. 

  2019.03.21.

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Székesfehérvár Topotéka