Jászlak a nagyvilágból - megnyílt Radetzky Jenőné betlehemgyűjteményének kiállítása

Jászlak a nagyvilágból címmel kedden este megnyílt Radetzky Jenőné betlehemgyűjteményének kiállítása a Művészetek Házában. A száznegyvennégy darabból álló különleges gyűjtemény november 29-ig, vasárnap kivételével naponta 10-18 óráig látogatható. 
2018.11.06. 21:20 |

Amikor a Magyar Alkotóművészek Közép,- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága lehetőséget adott arra, hogy gyűjteményemet bemutassam, magam is elgondolkodtam azon, hogy hogyan is lettem én gyűjtő?” - hangsúlyozta Radetzky Jenőné, bútorfestő, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagja. „...ha nem is olyan igazi, tudatos, értékes, régi darabokra vadászó megszállott gyűjtő, de mégis, tulajdonosa ennek kisdedseregletnek.” - tette hozzá.

„Talán minden azzal az egyszerű, fekete jászolban alvó viasz Jézuskával kezdődött, ami gyermekkorom karácsonyfái alatt álló papírfiguráktól körülvéve ragyogta be az ünnepet.” - emlékezett Radetzky Jenőné, hozzátéve, hogy „már gimnazista lehettem, amikor egy igazi, sokszereplős, sőt zenélő betlehemünk lett, Németországba kitelepített nagynéném jóvoltából.”

„A karácsony ünnepének valódi tartalmát a Kádár-korszak alatt sem tudták kitörölni az emberek lelkéből. A magunk eszközeivel, mi, népművelők is igyekeztünk az Ifjúsági és Úttörőházban emlékeztetni közönségünket. Kolléganőmmel, Varga Magdussal adventi hétvégéket szerveztünk, karácsonyfadíszeket, mézeskalácsot készítettünk. Tizenhat esztendeje – országos mintára – útjára indítottuk a „Betlehemi szép csillag” tárgyalkotó mozgalmat, amely a mai napig szép eseménye Székesfehérvár adventjeinek.” - emelte ki Radetzky Jenőné.

1999-ben megfogadtam, hogy minden esztendőben készítek egy betlehemet, ezért a gyűjteményben sok saját munkám is szerepel. Amikor távoli vidékre utazom szívesen nézegetek és vásárolok belőlük. Így például Betlehemben, a születés helyén, Greccio-ban, - ahol 1223-ban Assisi Szent Ferenc először állított élőszereplős betlehemet - Salzburgban, Christkindlben. Zarándokútjaim során hoztam betlehemet Lourdes-ból, Rómából, Fatimából, Czestochovából, Csíksomlyóról.

Vonzalmamat ismerve, barátaimtól, kézművestársaimtól is egyre többször kaptam ajándékba. Valahogy így váltam gyűjtővé, gyűjteményem mostanra száznegyvennégy darabot számlál.” - zárta gondolatait Radetzky Jenőné, kézműves mester.

Az eseményen közreműködött Berki Lilla, népdalénekes és Varró János, népzenész.

Kultúra

 1. Érték és információ a Vörösmarty Mihály Könyvtárban

  Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő kötete és a Bogyó és Babóca könyvek voltak tavaly a legnépszerűbbek a kölcsönzők között a Vörösmarty Mihály Könyvtárban. Mindkét könyvből 259 alkalommal kölcsönöztek tavaly. A második legtöbb alkalommal Beck Andrea: A Titoktündér című könyvét, harmadik legtöbbször pedig Berg Judit Ruminijét kölcsönözték ki.

  2019.01.17.
 2. Útközben - Várkonyi Gábor festményeiből nyílik kiállítás a Köfém Művelődési Házban

  Január 24-én, csütörtökön 17:30 órakor nyílik meg Várkonyi Gábor festményeinek kiállítása, kiállítása, „Útközben” címmel. A tárlatot megnyitja: Dr. Lukácsy József, a Vörösmarty Társaság alelnöke, közreműködik: Enyedi Ágnes, népdalénekes. A kiállítás megtekinthető február 13-ig.

  2019.01.17.
 3. Menny és föld - Prohászka László kötetének bemutatója a Vörösmarty teremben

  Január 17-én, csütörtökön 17 órakor mutatják be Prohászka László Menny és föld című kötetét a Vörösmarty Társaság termében. (Kossuth u. 14.) A házigazda Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke lesz, a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.01.17.
 4. Szent László nyomában Erdélyben - filmbemutató és fotókiállítás a Városházán

  Január 18-án, pénteken 17.30-tól mutatják be Vakler Lajos Szent László nyomában Erdélyben című dokumentumfilmjét a Városháza Dísztermében, valamint kiállítás is nyílik Simon Erika fotóiból. A bemutatót követően Smohay András művészettörténész beszélget az alkotóval.

  2019.01.17.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka