Jászlak a nagyvilágból - megnyílt Radetzky Jenőné betlehemgyűjteményének kiállítása

Jászlak a nagyvilágból címmel kedden este megnyílt Radetzky Jenőné betlehemgyűjteményének kiállítása a Művészetek Házában. A száznegyvennégy darabból álló különleges gyűjtemény november 29-ig, vasárnap kivételével naponta 10-18 óráig látogatható. 
2018.11.06. 21:20 |

Amikor a Magyar Alkotóművészek Közép,- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága lehetőséget adott arra, hogy gyűjteményemet bemutassam, magam is elgondolkodtam azon, hogy hogyan is lettem én gyűjtő?” - hangsúlyozta Radetzky Jenőné, bútorfestő, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagja. „...ha nem is olyan igazi, tudatos, értékes, régi darabokra vadászó megszállott gyűjtő, de mégis, tulajdonosa ennek kisdedseregletnek.” - tette hozzá.

„Talán minden azzal az egyszerű, fekete jászolban alvó viasz Jézuskával kezdődött, ami gyermekkorom karácsonyfái alatt álló papírfiguráktól körülvéve ragyogta be az ünnepet.” - emlékezett Radetzky Jenőné, hozzátéve, hogy „már gimnazista lehettem, amikor egy igazi, sokszereplős, sőt zenélő betlehemünk lett, Németországba kitelepített nagynéném jóvoltából.”

„A karácsony ünnepének valódi tartalmát a Kádár-korszak alatt sem tudták kitörölni az emberek lelkéből. A magunk eszközeivel, mi, népművelők is igyekeztünk az Ifjúsági és Úttörőházban emlékeztetni közönségünket. Kolléganőmmel, Varga Magdussal adventi hétvégéket szerveztünk, karácsonyfadíszeket, mézeskalácsot készítettünk. Tizenhat esztendeje – országos mintára – útjára indítottuk a „Betlehemi szép csillag” tárgyalkotó mozgalmat, amely a mai napig szép eseménye Székesfehérvár adventjeinek.” - emelte ki Radetzky Jenőné.

1999-ben megfogadtam, hogy minden esztendőben készítek egy betlehemet, ezért a gyűjteményben sok saját munkám is szerepel. Amikor távoli vidékre utazom szívesen nézegetek és vásárolok belőlük. Így például Betlehemben, a születés helyén, Greccio-ban, - ahol 1223-ban Assisi Szent Ferenc először állított élőszereplős betlehemet - Salzburgban, Christkindlben. Zarándokútjaim során hoztam betlehemet Lourdes-ból, Rómából, Fatimából, Czestochovából, Csíksomlyóról.

Vonzalmamat ismerve, barátaimtól, kézművestársaimtól is egyre többször kaptam ajándékba. Valahogy így váltam gyűjtővé, gyűjteményem mostanra száznegyvennégy darabot számlál.” - zárta gondolatait Radetzky Jenőné, kézműves mester.

Az eseményen közreműködött Berki Lilla, népdalénekes és Varró János, népzenész.

Kultúra

 1. Az ember tragédiája 1. bemutatójára készül a Vörösmarty Színház társulata

  Az ember tragédiája 1. bemutatójára készülnek a Vörösmarty Színházban, a darabot december 1-jén szombaton láthatja először a közönség. A próbákról a Jászai-Mari díjas Hirtling István és a fiatal, a társulathoz szeptemberben csatlakozott Kovács Tamás is lelkesen nyilatkozott.

  2018.11.20.
 2. Megtelt a Királykút Emlékház Sudár Annamária és Török Máté közös estjén

  Sudár Annamária, versmondó és Török Máté, versénekes (Misztrál együttes) Látod-e amit hallasz? című irodalmi estjére várták az érdeklődőket hétfőn este A Szabadművelődés Háza és a Vörösmarty Társaság közös rendezvénye keretében a Királykút Emlékházba. 

  2018.11.19.
 3. Korzenszky Richárd, tihanyi emeritus perjel lesz a vendég a Vörösmarty teremben

  November 20-án, kedden Dr. Korzenszky Richárd OSB lesz a vendég a Vörösmarty teremben. A 17 órakor kezdődő rendezvényen a Tihanyi Bencés Apátság emeritus perjelével Bobory Zoltán, költő, a Vörösmarty Társaság elnöke beszélget. Az eseményre a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.11.19.
 4. Szimfonikus slágerek csendültek fel a Stadion nyitányon

  A Sóstói Stadion új épületének multifunkcionális szerepét mutatta meg vasárnap este az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Stadion nyitány című koncertjével. A zenekar nagy térben is jól megszólaló, sok ismert művet, dallamot magában foglaló programmal lépett a publikum elé. 

  2018.11.18.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Székesfehérvár Topotéka